Nemzetközi színvonalú képzőművészeti tárlatot nyitott a várbalogi Bienko Galéria szombaton. A több kiállítóteremben már korábban is színvonalas alkotásokat felvonultató magángyűjtemény most egy neves lengyel szobrászt, iráni, ugandai képzőművészt is bemutatott, de jánossomorjai alkotó is kiállított.

Különleges, ritka élmény egy kis falucskában: A világ szinte minden pontjáról, többek között Iránból, Ugandából, Kanadából és Olaszországból is érkeztek kiállítók az új galériaterem megnyitójára szombaton. A résztvevők megcsodálhatták a világhírű lengyel Dobrowolski család szobrait és festményeit is. A legújabb tárlatot az Európai hírű pozsonyi Pressburger Klezmer Band nyitotta meg, akik a hagyományos zsidó dallamok mellett magyar népdalokkal is kedveskedtek a közönségnek.

 

A bécsben élő lengyel házaspár fontosnak tartja, hogy hétvégi házukból épített művészeti múzeumuk magas színvonalú gyűjteményét mindenki számára elérhetővé tegye.  A JTV-nek elmondták, hogy ha ezeket a kiállításokat Bécsben vagy más nagy városban hozta volna létre, akkor sokan soha nem látták volna őket. Az itt élőknek is elérhetővé akarták tenni ezt a kultúrát, és a hely varázsát pedig alkotó barátaiknak akarták megmutatni. Roman Bienko elmondta, amikor feleségével tíz évvel ezelőtt rátalált Várbalogra eldöntötte, hogy a helyiekkel megismerteti a lengyel kultúrát és hogy elhozza ebbe a kis határ menti faluba a lengyel művészetet. Nagyon örül neki, hogy ilyen kedves fogadtatásra talált, és hogy az új galéria megnyitóján is együtt ünnepelhetett várbalogi barátaival is.

A házaspár évek óta bővíti a várbalogi házukban létrehozott galériát. A most már öt teremben és az udvaron kiállított különlegességek még a messzebbről érkező vendégeket is lenyűgözték. A győri Dr. Kanczlerné Kovács Klárát Várbalogon élő rokona értesítette a kiállításról. A JTV-nek elmondta, nagyon boldog, hogy eljött, csodálatos élményben volt része és nem is gondolta volna, hogy egy ilyen kis faluban ilyesmi lehetséges.

A jánossomorjai Glázer-Kozma Edit képei is megtalálhatók az új galéria teremben. Ő is fontosnak tartja, hogy itt vidéken is elérhető legyen a magas szintű művészet. Elmondta, kinek többet, kinek kevesebbet jelent ez a színvonalas művészet, de akkor is mindenki számára felemelő és nagyszerű élmény, hogy itt, környékünkön ilyesmi elérhető.

A tárlat erősségét a színvonal mellett a nemzeteken átívelő, ízléssel összeállított változatosság is adja. Paulo Akiiki ugandai festőművész szerint minden festőnek megvan a saját stílusa, így mindegyik alkotásnak más az üzenete.  Nagyon jó ötletnek tartja, hogy a különböző stílusú és nemzetiségű művészek egy helyen tudják átadni az üzeneteiket a műveiken keresztül.

A megnyitón Roman jánossomorjai barátainak is megköszönte a segítségüket. A tárlatokat előzetes egyeztetés alapján bárki megtekintheti.

 

 

Kajtár Éva

-hirdetés- -hirdetés-