Az év legrövidebb éjjeléhez évszázadok óta varázslatos szokások kapcsolódnak. Jánossomorján ismét közösen ünnepelték az életet a helyi szervezetek: lámpafényes kerékpáros körúton védték meg a termést a károktól, a Szent Iván éji tábortűz átugrásával pedig a szerelmeket, az egészséget és a barátságokat erősítették meg.

A földeket bejáró fáklyás, terményóvó gyalogmenetek népi hagyományokat idézve lámpásokkal és kereplőkel felszerelt biciklikkel járták végig a várost Szent Iván éjjelén a Társasköri Kerékpáros Klub tagjai és az Örökség Kulturális Egyesület tagjai, hogy a néphit szerint megóvják a földeket a károktól.  A hangok és a lámpások fényei egy évre elűzik az ártó szellemeket és a rosszat a földekről, a termés pedig bőséges lesz.  A tűzugrás hagyományát is megőrizték a Jánossomorjaiak.  A művelődési ház udvarán mindenki átugorhatta a lángokat, barátaival, kedvesével, családjával.

 

A szervező Társaskör Egyesület és az Örökség Kulturális Egyesület fontosnak tartja, hogy a régi népszokásokat a kisebbekkel is megismertessék és, hogy tovább vigyék őket, de az ilyen események közösség összetartó ereje is fontos.  A résztvevők közösen sütögettek és beszélgettek késő estig a művelődési ház udvarán. Molnár Tamás az Örökség Kulturális Egyesület vezetője szerint a legfontosabb, hogy közösen, vidáman ünnepeljék meg az év e nevezetes dátumát a barátok, örömmel éljenek meg boldog pillanatokat.

 

A táncház is sikert aratott. Az ősi körtáncokra sokan beálltak, hogy kipróbálják az együtt mozdulás élményét. A talpalávalót a Serény Magyarok zenekar játszotta. A két szervezet közös szervezésében idén már harmadszor ünnepelték együtt a városiak Szent Iván éjjelét. A néptáncosok azonban már ellőt is megrendezték a tűz ünnepét. A közös szervezés célja, hogy ne csak a tagok, hanem a város minden tagja osztozhasson az élményben, ezért mindenkit szeretettel vártak.

 

 

 

A lángok a sötétség elűzését és a fény időtlenné tételét szolgálják. Sok hiedelem is fűződik a tűzgyújtáshoz. Azok a szerelmesek, akik együtt átugranak a parázs felett, nemsokára összekötik életüket. Azok, akik barátaikkal ugranak, örökre barátok maradnak. De termékenységi szerepe is van a kora esete gyújtott tűznek. A tűz átugrálásával a növények növekedését is igyekeztek serkenteni. A lángokban, parázson megégett gyümölcsök gyógyító erőt kaptak. A tűzben megégett faágakat az ereszek alá tették, hogy megvédje a villámcsapástól a házakat, a gallyakkal a rontást űzték el emberről, állatról.

 

 

 

 

 

KÉ – HT

-hirdetés- -hirdetés-