FIGYELEM! ÉRTESÍTSE ISMERŐSEIT IS!: Ma, 16-án vasárnap 21 órától ismét szúnyogirtás kezdődik Jánossomorján! A katasztrófavédelem által elrendelt földi, füsttel végzett gyérítés kisteherautóról történik, minden utcát végigjárva. A szer K-OTHRIN 10 ULV csak rovarokra veszélyes – melegvérű állatokra, emberre, hüllőkre.. stb. nem! A soron kívüli, gyors beavatkozás időpontját a helyi méhegészségügyi szakemberekkel és az önkormányzattal együtt állapította meg a katasztrófavédelem. Jánossomorja után a szúnyogirtás Mosonszolnokon kezdődik el, várhatóan 22-23 óra tájban, vagy később.

A MÉHÉSZEK FIGYELMÉT IS KÉRJÜK: A füsttel való gyérítés csak a belterületet érinti. Az alkalmazás 21 óra után indul, hogy már ne okozzon kárt a dolgozó méhekben. Kérjük a méhészeket, hogy ezek szerint járjanak el!

Kérjük, értesítse jánossomorjai és mosonszolnoki ismerőseit a gyors beavatkozásról!

A beavatkozást a katasztrófavédelem rendelte el. Környékünkön tegnap kezdődött a gyérítés, ám az önkormányzat a nem megfelelő tájékoztatás miatt leállíttatta a beavatkozást és későbbi időpontot kért. A katasztrófavédelem mára biztosította a város számára ingyenes gyérítést. Az árvízi következmények miatt szükséges szúnyoggyérítés a Duna mentén zajlik. A tervek szerint a jövő hét második felében külterületen légi permetezést hajtanak végre, ám erről értesítik a településeket. Később várható még egy, a katasztrófavédelem által megrendelt szúnyoggyérítés is lesz a térségben!

 

Fotó: Németh Gábor, Jánossomorja – forrás: Facebook

Szombaton pánikot okozott a be nem jelentett szúnyogirtás: Szombat este az országos katasztrófavédelem a régió árvízi következményeinek megelőzése érdekében földi, füstös szúnyogirtást kezdett Jánossomorján, csak rovarra veszélyes K-OTHRIN 10 ULV szerrel. Az előre be nem jelentett gyérítést az önkormányzat korán leállíttatta, és az országos katasztrófavédelmi parancsnoksággal egyeztetve későbbre halasztatta!

A szentpéteri Liget, Lovarda és Bartók utca környékét ellepő füst valóságos pánikot okozott a minderről semmit sem tudó emberekben, akik közül sokan ballagási vacsorákat, kerti partikat tartottak. Az önkormányzat számára a gyors akcióról nem érkezett megfelelő tájékoztatás, ezért a lakosság kiértesítése nem történhetett meg. A város a katasztrófavédelmi parancsnoksággal kapcsolatba lépve a gyérítés átütemezését kérte. A parancsnokság a lakosság érdekeit elsőként figyelembe véve eleget tett a kérésnek. Az akció az árvíz utáni szúnyoginvázió megelőzése érdekében indult a Duna mentén és a veszélyeztetett területeken, földi és légi gyérítéssel egyaránt. A közeljövőben ezért várható mindkét beavatkozás Jánossomorján is, már pontosabban egyeztetett dátummal.

 

 

Az önkormányzat kérésére Mosonszolnokon sem indították az akciót, tekintettel a falunapra. Újrónafőn és Várbalogon az éjjel elvégzik a permetezést.

-hirdetés- -hirdetés-