Egyre több komoly szociális problémával kerülnek szembe az önkormányzat szakemberei. Sokan küzdenek bedőlt hitelekkel, vagy fenyegeti házukat a banki árverezés. A helyzetet jól mutatja, hogy 30 lakáskérelem várakozik jelenleg is a városházán. A bajba jutottak lakásgondjainak megoldása nem az önkormányzat feladata, ám a segítségre szoruló családok számára mégis a város nyújt első segítséget általában.

A legrosszabbtól is tartottak a képviselők, amikor a város szociális helyzetét értékelték a helyi szakemberek segítségével. Nem tudjuk hány családot fenyeget bedőlt lakáshitel Jánossomorján. A szakemberek 50 körülire teszik a számukat, de vannak, akik szerint közel 300 bedőléssel fenyegetett vagy bedőlt lakáshitel van a városban.

Sokan rákényszerülnek, hogy albérletekbe menjenek, ám szinte alig találunk kiadó albérletet a városban. A mosonmagyaróvári családok átmeneti otthona is zsúfolásig tele van. Tavasztól már a kilakoltatással fenyegetett családok sem élveznek védettséget. Ez legalább 5 családot, 11 kiskorút érinthet Jánossomorján, többségük óvódás. Sokan attól tartanak, egyszerre több család kerülhet az utcára. De volt, aki nyugalomra intett, mondván a bankoknak sem érdekük a lakásárverezés, mert pang a lakáspiac, inkább ők is keresik a megoldásokat, ami eltarthat akár évekig is.

A szociális lakások biztosítása nem önkormányzati feladat, és felelőtlenül egy önkormányzat sem vállalhat ilyet. Az nehéz helyzetbe kerülő családok számára a legelső segítséget mégis az önkormányzat nyújtja általában. Jelenleg 30 lakásigénylő lap vár a hivatalban, aminek a fele meg is érdemelné a rászorultsági alapon nyújtott lakást. Ám szociális bérlakások száma kevés, szinte csak üresedéssel lehet bekerülni.  –„Ezzel tudunk gazdálkodni, ami most rendelkezésre áll. Azért, ha utcára ki is került egy-egy helyi család, ha tudtunk, a lehető leggyorsabban segítettünk, sokan jutottak így szociális bérlakáshoz. A helyzet azonban évről évre romlik, egyre több a veszélyeztetett család, egyre több a veszélyeztetett környezetben élő gyermek.”

Az önkormányzati lakásokban lakók 90 százaléka képtelen arra, hogy segítség nélkül önálló életet kezdjen. Sőt, további adósságokat halmoznak. Több lakásnál felmerült a befizetett összeghatárig használható, kártyás villanyóra felszerelése is. A sok fizetetlen számla, a kikötött majd újra üzembe helyezett villanyóra akár 80 ezres költsége is általában az önkormányzatra marad.

 

 

 

HT

-hirdetés- -hirdetés-