Birkapörkölt hatodszor

Ismét összegyűltek közel s távol legjobb pörköltfőzői, hogy versengjenek a közönség kegyeiért. Újrónafőn már hatodik évébe lépett a nagy hagyományokon alapuló birkapörkölt fesztivál, ahol nemcsak a jó ízekkel, hanem programokkal is várták a falubelieket és a turistákat.

Aki időben jött, bőven válogathatott: 16 bográcsban főttek a különféle pörköltek szombaton Újrónafőn. A programok évről-évre színesednek, de ez az ételkínálatra is elmondható.

Krassné Tóth Melinda, a szervező Baráti Kör Újrónafőért Egyesület tagja elmondta: A Hajdúböszörményből ide települtek megőrizték a birkapörkölt receptjét, ami mára hagyományos Rónafői étel, védjegy, amivel messzebbről is ide lehet csalogatni a látogatót, és a település más szépségeit, békéjét is meg lehet mutatni nekik. A pörköltfesztiválra jellemző, hogy mára nemcsak a hagyományos ízek, receptek jelentek meg, hanem reform-módszerek is, vagy épp más tájak birkapörköltjei. Az idei sláger a savanyúkáposztás-tejfölös székely birka volt.

Rázva, nem keverve, az évszázados recept szerinti birkapörköltek pedig így készülnek. A koncér aljára a csontok és a hús kerülnek, fölé pedig rétegenként a különböző hozzávalók. Igazi birkapörkölt-rajongók is járnak ide, akik a hajdúsági ízeket találják meg itt. Helyiek, elszármazottak és a távolabb lakók is szívesen falatoznak a fesztiválon.

A fellépők között is sok település képviseltette magát. Jánossomorjáról fellépett a Tititá Néptánccsoport, a Búzavirág Kör is színpadra állt és a helyi kötődésű Mongoose együttes is a húrokba tépett. A sztárvendég Keresztes Ildikó pedig a jánossomorjai Dohány-testvéreket is a színpadra hívta.

A fesztivált szervező Baráti kör Újrónafőért egyesület az egész környék számára szeretne vonzó különlegességet kínálni – Jól látható sikerrel, ugyanis a pörköltek délután kettőre teljesen elfogytak.

 

HT

-hirdetés- -hirdetés-