Pályázat segítségével harminc diák két éven keresztül ismerkedhet a lovakkal, tanulhat lovagolni, törődni az állatokkal. A program különösen hasznos a nehézségekkel küzdő diákoknak, akik a lovasterápia segítségével sokat fejlődhetnek.

15 fős csoportokban összesen hatvan jánossomorjai diák látogat el minden hétfőn és kedden a mosonszolnoki lovardába, hogy megismerkedjen a lovakkal, játékosan, de mégis komolyan, odafigyelve. Nyárig négy csoport kéthetente egyszer látogat a lovardába, szeptembertől aktívabban, hetente tartanak foglalkozásokat, két éven át. A lelkes diákok megtanulják, hogy kell bánni az állatokkal, hogy kell ápolni és tisztán tartani őket. De a lóra szállás és majd a lovaglás is a tananyag része.


A program azonban több ennél. A mosonszolnoki Daniló Egyesület lovasterápiával foglalkozik, ahol a gyerekek fejlesztése a cél. A lóval való közös munka fejleszti a mozgást, és a társas viselkedést is. A kapcsolatteremetési gondoktól, magatartászavaroktól a mozgásszervi problémákon át az autizmus kezeléséig sok területen komoly eredményeket érnek el a lovas szakemberek. A jánossomorjai csoportban is vannak különböző nehézségekkel küzdő diákok, az iskolai program főként őket célozza meg. Dr. Wagner Kinga, a Daniló S.E. állatorvos-lovasterapeuta-lovasoktatója elmondta: -„Nagyon fontos, hogy a lovak feltétel nélkül elfogadják az embert, azonnali visszajelzést adnak arról, hogy az ember milyen. Velük nagyon könnyen meg lehet tanulni azt a viselkedési formát, amivel a másikból is pozitív reakciót tudunk előcsalogatni, ez a viselkedési zavarokkal, társas kapcsolataokat problémásan kialakító gyerekeknek is sokat segíthet.

Az iskolavezetés is örül az új programnak, amit még sok hasonló követ két éven belül. Az iskolai szabadidős programok fejlesztését célzó állami pályázaton 95 millió forintot nyert a körzeti iskola. Az igazgató reméli, sok gyerek értelmesebben, hasznosabban töltheti szabadidejét a pályázat segítségével.
Bella Zsolt iskolaigazgató elmondta: – „Olyan programokat tudunk kínálni, amiket kevésbé, vagy egyáltalán nem sikerült eddig nyújtani a diákoknak. A másik, amit fontosnak tartok, az a program ösztönző ereje. Ezeket a táborokat jutalmazásai céllal szeretnénk kínálni a gyerekeket, ezáltal ösztönözzük őket arra, hogy jobban teljesítsenek.”
Erdei iskolába, balatoni nyaralásra, kajaktúrára és sítáborba is mennének ebből diákok. Kerékpáros- és lovasfelszereléseket is vesz az iskola hamarosan, közel 13 millió forint értékben.

-hirdetés- -hirdetés-