A rajzkészség fejlesztése óvodában és az alsós osztályokban különlegesen fontos. A különböző tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek kibonthatják itt tehetségüket, önbizalmat kaphatnak. A tehetségesek számára pedig az sem elképzelhetetlen, hogy saját kiállításuk nyíljon, korábbi óvodájukban.

Nem ritka, hogy egy alkotó szülőjével közösen állít ki, az azonban már különleges, ha ez az alkotó alig múlt hat éves. Az elsős Neuberger Liza anyukájával, Hoffka Helgával közösen állította ki képeit volt óvodájában pénteken.  A tehetséges kisiskolást szeretettel fogadták a korábbi társak és az iskolások is elkísérték. Miközben Liza rajzolt, anyukája a festésről mesélt. Arról, hogy szerette meg ő a rajzolást, és hogy szerettette meg azt saját gyerekeivel.

 Ezt szeretem, ezt kedvelem…

Ez a harmadik tárlat az oviban, ahol gyermekek és szülők együtt mutatkozhattak be valamilyen művészeti ágban. Az intézmény ezzel nemcsak a tehetségeket állítaná példának, hanem arra is rámutatna, milyen fontos, hogy a szülök saját tehetségüket, hobbijukat megmutassák, esetleg tovább is adják gyermekeiknek. Most a rajz, a festészet került sorra. A rajz kiemelten fontos az Aranykapu Óvodában, nem csak a szépség, hanem a nevelés miatt is. Gulyás Jánosné tagóvoda-vezető elmondta, sok mindenről tudnak mesélni a képek, egy rajzelemezés során számos dolog kitudódik egy munkából, ami segítségére lehet a pedagógusnak a gyerek nevelésében, fejlesztésében, vagy problémáinak megoldásában is akár.

Liza az elkezdett rajzot már az iskolában fejezte be. Az iskolában is fontos a rajzolás: az alsósoknál a sok új tanulnivalót is a rajz felől közelítik. Sok pályázatot is nyernek a tehetséges diákok. Most is egy különleges pályázatra készül az osztály. Gyönyörű képeket készítették azok a gyerekek, akik valamilyen tanulási nehézséggel küzdenek. A sikerélmény miatt nagyon fontos, hogy a nehezebben tanuló diákok is megmutathassák, mi mindenben kiválóak.

Poreisz Zoltánné, pedagógus elmondta: – “A diákok tudják, hogy náluk valami nem stimmel, kérdéseket tesznek fel maguknak, nekünk is, hogy miért megy nehezebben a matek, miért megy nehezebben más tárgy, talán hülye vagyok? És mi például ezekkel a csodálatos rajzokkal is be tudjuk nekik bizonyítani, hogy tessék, nem vagy az. Tehetséges vagy, akár itt a rajz terén, vagy a sportban.” A gyerekek sok bonyolult technikát kipróbáltak, és sok örömöt kaptak a rajzolásból.

 

 

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-