Megdöbbentően sok jánossomorjai esettel szembesült a mosonmagyaróvári járási gyámhivatal, amely év eleje óta igyekszik összefogni a térség gyámügyi problémáit. Nem egy helyi család számára a hamarosan meginduló kilakoltatások rajzolnak tragikus jövőt. Az idei év gyermekvédelmi, családügyi problémáiról tartottak tanácskozást a szakemberek a héten.

A gyermekvédelmi szakembereket az év jánossomorjai problémáit beszélték meg csütörtökön a városházán. Újrónafőn és Várbalogon 10, Jánossomorján 18 gyermeket vettek védelembe tavaly. A rendőrség szerint hatszor veszélyeztettek kiskorút. A legtöbb probléma anyagi, de sok a magatartászavarból vagy családi konfliktusból eredő gond is. Hamarosan elindulnak a kilakoltatások is, ami legalább 5 családot, 11 kiskorút érinthet Jánossomorján, többségük óvódás. A környéken azonban nehéz albérlethez jutni, alig van nevelőszülő és a családok átmeneti otthona is telített.

Csendes Viktória, a gyermekjóléti szolgálat helyi vezetője elmondta, a három településen több olyan családdal találkozott, akik becsületesen dolgoznak, mégsem tudják fizetni a megemelkedett hiteleket. Igyekeznek számukra megoldást találni, de jelen helyzetben a szakemberek is tanácstalanok.

A gyámhatóság rendkívül sok Jánossomorjai problémával találkozik. Világhyné Bozi Katalin a járási kormányhivatalon belül működő Járási Gyámhivatal vezetője elmondta, megdöbbentő, hogy nagyon sok iskoláztatási támogatással kapcsolatos üggyel találkozik Jánossomorján. – „Rengeteg a hiányzás, amin az iskola sem tud úrrá lenni. Nehéz ez ügyben tenni, és a problémát fokozza, hogy olyan családok is érkeznek Jánossomorjára, akiknél nem elsődleges kérdés, hogy iskolába jár-e a gyermek.”

Januártól a gyámhatóság is a járási hivatalon belül működik. A rendszer még nem olajozott, a hivatalvezető szerint erre még legalább fél évet várni kell. Kevés alkalmazottal rendkívül sok ügyet kell feldolgozniuk. Nehezíti a helyzetet, hogy az ügyintézés érdekében Mosonmagyaróvárra kell mennie az érintett, jórészt szegény családoknak. A hivatal azonban anyagi akadályok miatt ritkán tud a helyszínekre menni.

 

Hauptmann Tamás

 

-hirdetés- -hirdetés-