A hó elfogytával csak a földet tudta a szél az útra fújni. Vasárnap délelőtt tudták csak kibontani az AMB kapuját és parkolóját a sáros hótól, de csütörtökön és pénteken is sokat küzdöttek a helyi gyárak megközelíthetőségéért.

Élmények az utakról: Az M1-es autópályán még szombat délután is szabadítottak ki embereket. Nem egy jánossomorjai rekedt meg itt. Volt, aki a Győr-Bábolna szakaszon a hosszú várakozás alatt közreműködött a mentésben is. Egyes szakaszokon páncélozott harci járművek segítettek az autók megmozdításában és az emberek ellátásában. Helikopterrel is megpróbáltak beavatkozni, és az autópálya átvágásánál is jelen volt egy olvasónk.

Képein nem csak ezeket láthatjuk, hanem azt is, hogy az autópálya szinte hófogóként működött, a földekről felkapott havat az autópálya kerítése mögé rakta le a vihar, olykor szinte tetőig betemetve a járműveket.

A mosonudvari Péter-Héderi Ferencné és családja 53 óra várakozás után ért csak haza. A család dolgát – mint korábban írtuk – azt is nehezítette, hogy velük utazott egy idős, hat héttel ezelőtt szívműtéten átesett úr is, aki a várakozás alatt nem kapta meg a gyógyszereit- Ám szerencsére nem érte baj őket. Többekkel együtt pénteken éjjelre ők sem maradtak már az autójukban, Bábolnán, egy idegen családnál kaptak szállást.

Voltak azonban olyanok is, akik nem akarták elhagyni autójukat a katasztrofális viszonyok ellenére sem. Udvaros Lajos jánossomorjai lakos Miskolcról indult haza, de ő is az autópályán ragadt. A JTV-nek elmondta, hogy lett volna lehetősége rá, hogy az éjszakát ő is egy vendégcsaládnál töltse, de ő kitartott az autóban ameddig lehetett. Kérdésünkre, hogy kapott-e segítséget elmondta, hogy nála többször is jártak civil segítők, akik élelmet és italt is osztogattak a bajba jutottaknak. Ő szombaton ért csak haza Jánossomorjára.

A híresztelésekkel ellentétben az elakadt autósok nagy összefogást tapasztaltak az autópályán. Mindenki ott segített, ahol tudott. Volt, aki kisgyerekeket fogadott be az autójába, mikor a szülők már nem tudták befűteni a járművet, de az ételeken és az italokon is megosztoztak a sorban álló járművek vezetői.

Hazai pályán

A 86-os főúton, az andaui és a várbalogi úton is meg kellett küzdeniük az időjárással a vakmerő autósoknak és a mentében részt vevőknek. Az utolsó járatos busz este 11 tájban ért be Mosonmagyaróvárról Jánossomorjára, percekkel az előtt, hogy lezárták a főutat.
Búza István csütörtök este munkából próbált meg hazajutni Hanságligetről. Kollégáival többször elindultak, bár egyik alkalommal sem jutottak túl messzire. Információhoz a sorban előttük állóktól jutottak. Nekik még szerencséjük volt, vissza tudtak fordulni az úton és az éjszakát munkahelyükön töltötték. Voltak azonban olyanok is, akik már vissza sem fordulhattak az ítéletidőben. A 86-oson megrekedt forgalmat egy hely munkagép vezetője próbálta menteni, és kihúzni a főutat szinte bedugózó egy-két kamiont: Kovarik Róbert estétől hajnalig küzdött az úton, ám teljesen átázott, így sikertelenül kellett hazamennie. Akadt olyan sorban álló külföldi, aki le sem húzódott az út szélére autójával, hogy helyet adjon a traktornak. Itt kis híján veszekedésbe torkollott a mentés, felmerült, hogy a tűzoltók erőszakkal teszik arrébb az autót – ám erre szerencsére nem került sor. Rozs Ferenc, a munkásokat szállító cég vezetője is ezen az úton töltötte az éjszakát. Mint mondta, a mozdíthatatlan kamionoktól feltorlódott a sor, majd az autókat is egyre jobban kezdte behordani a szél. Csak traktorokkal, lánctalpasokkal lehetett volna megközelíteni a problémás szakaszokat, a földek felől. A sorban mindkét irányból várakoztak buszok. A Csorna felől éjszakai műszakra indulókat is csak hajnali négy után tudták visszafordítani egy traktor segítségével. Már este nyolctól melegedőt nyitott az önkormányzat az orvosi rendelőben, de hajnali négykor felmerült az is, hogy a művelődési házat is meg kell nyitni az utakon rekedt munkások számára, akik közel 170-es voltak. Az elakadtak szinte csak gyalog juthattak volna el át az eldugult útszakaszon, mert nem állt rendelkezésre megfelelő szállítójármű – a város határától az önkormányzat kisbusza vihette volna be őket a melegedőkig. Ezt az akciót aztán az utolsó pillanatban fújták le, mert ekkor sikerült traktorral Csorna felé megfordítani a buszokat.
A helyszínen lévő tűzoltók, helyi rendőrök és a város közbiztonsági referense is csak az emberek mentésével tudott foglalkozni – az út megnyitása másnap déltájig váratott magára. Minden járműbe bekopogtak, hogy nincs-e szüksége valakinek gyógyszerre, melegedőre, üzemanyagra vagy élelemre, és hogy szóljanak, akár 5-6 órás várakozás is állhat még előttük. Találkoztak kirándulni induló szlovák gyerekcsoportokkal egy kisbuszban, egy busznyi román turistával, a hanságligeti munkahelyükre igyekvő szigetköziekkel, a jánossomorjai gyárakból hazainduló délutánosokkal… Végül egy dán állampolgárt, egy Belgiumból haza igyekvő férfit és egy horvát kamionost kísértek be az orvosi rendelő melegedőjébe, a többiek inkább az utakon maradtak. Minden melegedőt igénybe vevő férfi csak rövid ideig maradt ott, reggelre ismét beálltak a sorba.

Átázottak a kertek alatt

A várbalogi és az andaui út is kaotikussá vált. Az Ausztriából hazafelé igyekvők közül több mint 10 autó akadt el a hóban este 11 tájára. Az embereket kimenteni igyekvő helyi rendőrök terepjárója is elakadt, őket és a többieket is a helyi önkéntes tűzoltók és egy hókotró munkagép húzta ki. Egy csornai fiatalember nekiállt kiásni autóját, de annyira átázott, hogy a melegedőbe kellett szállítani, ahol pokrócba csavarva töltötte az éjszakát, és meleg teát kapott az ápolónőtől.
A várbalogi út legkritikusabb szakasza most is a városhatártól számított párszáz méteres szakasz volt. Az ide hordott hóban annyi autó akadt el, hogy már a hótolók is nehezen fértek el. A Kisalföld Volán egy járata is elakadt, az utasokért mentesítő buszt küldtek csütörtök este.
Egy helyi és egy várbalogi fiatal is közel egy órát rostokolt a várbalogi úton. Egy barátjukat hívták, hogy segítsen nekik, húzza ki őket, de a járművet csak traktorral lehetett kivontatni.
Az útviszonyokra jellemző, hogy a Várbalogon lakók közül többen Albertkázmér-puszta felől mentek ki Ausztriába péntek délelőtt.

Munkás ünnepnap

Az úton rekedtek mellett azok is nehéz helyzetbe kerültek, akik a helyi gyárakból akartak hazajutni csütörtök éjszaka. Több mint százan töltötték az éjszakát munkahelyükön, vagy rokonoknál. A dolgozókat megpróbálták péntek reggel – kikerülve a mindkét irányba lezárt 86-ost – vasúton hazajuttatni. Ám a reggeli vonatra csak kevesen fértek fel, mert Mosonszolnokon már meg is telt a 80 személyes vonat a haza igyekvő dolgozókkal, akik közül sokan gyalog mentek ki az állomásra.
A helyi állomásról visszavitték az embereket a gyárakba, élelmet kaptak, majd déltájban, a – következő vonat indulása előtt pár perccel – megnyíló főúton hazavitték őket. Volt, aki egy előző napi 12 órás műszak után töltött még 12 órát a munkahelyén, de legalább melegben, biztonságban volt.
Az elakadt autósoknak, kamionosoknak a hivatalos szerveken kívül önkéntesek is megpróbáltak segíteni.
A mögöttünk álló tél legnehezebb pár napján vagyunk túl. Környékünk szerencsésnek mondható, hiszen súlyos baleset sehol sem történt.

Kajtár Éva – Hauptmann Tamás

03.16.12:20. – Ma délutánig jártak a hótoló gépek, minden fontosabb utat igyekeztek megtisztítani, Hanságfalván is dolgoztak. A 86-os főút egyes szakaszokon óvatosan, de egészében jól járható. Az andaui és a várbalogi út is járható. A hanságfalvai utat jelenleg is takarítják, de a munka nagyon nehezen halad, egy hosszú szakaszon két méternél is magasabb hófalat kell elbontani. A három napja kint rekedt két ember azonban nem szenved hiányt élelemben, gyógyszerben, de már örülnek, hogy ma talán kiszabadulnak az elzártságból. A kint lakó Nagy Lászlóné Erzsi néni elmondta, türelemmel fogadták a kialakult helyzetet: “ez a nagy hó és szél nem jött váratlanul, hallottuk az előrejelzéseket és felkészültünk rá idejében.” A helyi védekezésben részt vevő erők egyöntetű tapasztalatai szerint azonban az útnak induló, esetleg mentésre szoruló emberek vagy a fontos döntéseket meghozni képes vezetők egy meghatározó része nem mérte fel megfelelően a helyzetet, az előre jelzett szélsőséges időjárást.

03.15.P.20:30 – Környékbeliek a pálya fogságában, gyógyszer és segítség nélkül! – Nem csak idegenek, környékbeliek is rostokolnak az autópályán. A mosonudvari Péter-Héderi Ferencné és családja már több mint 26 órája áll az M1-es autópályán. Csütörtökön este fél hatkor indultak el Budapestről, jelenleg Bábolnánál tartanak, de onnan már jó ideje nem mozdulnak. Az autóban egy idős, 6 héttel ezelőtt szívműtéten átesett bácsi is van, aki már két napja nem tudja a megfelelő gyógyszereket beszedni, és a mentősök sem tudtak segíteni neki. A hó fogságában rekedt családhoz egy órája jutott el az első információ arról, hogy hogyan tudják az éjszakát biztonságos körülmények között eltölteni. A többiekkel együtt ők is visszafordulnak Budapest felé és az éjszakát Bábolnán fogják eltölteni. Kérdésünkre, hogy milyen segítséget kaptak azt válaszolták, hogy semmit, sem élelmet sem pedig italt nem juttattak el hozzájuk.

A hóban rekedteknek azt tanácsolják a mentősök, hogy minél gyorsabban, többször, pontosabban jelezzék problémáikat a mentősöknek, és kérik egyben türelmüket is, hiszen sok az ellátni való személy.

A jánossomorjai Udvaros Lajos tegnap délután fél négy óta, tehát több mint 28 órája az autópálya rabja. Elmondta, hogy felé már többször jártak önkéntesek és rendőrök is, akik folyamatosan megpróbálják élelemmel és itallal ellátni a bajbajutottakat. Ő is látta a híradásokban megjelenő honvédségi lánctalpast és helikoptereket, de érdemi segítséget azok sem tudtak nyújtani. Viszont a híresztelésekkel ellentétben a hó fogságában ragadtak összetartanak és megpróbálják segíteni egymást. A legnagyobb problémát az autópályán is a rengeteg kamion jelenti, akik felelőtlenül próbáltak meg előzni, viszont a hó és az orkán erejű széllökések őket is megbénították. Udvaros Lajos elmondta, nemrég 40-50 rendőr hólapáttal felszerelkezve elindult a várakozó kocsisor elejére, hogy kiszabadítsák a torlódást és Győr felé megpróbálják elindítani a forgalmat. Legközelebb Bábolnánál tudnak lemenni az autópályán ebben az esetben. Ha ez nem sikerült nem, átvágják a szalagkorlátot ott ahol a sor áll, és visszafordítják őket Budapest felé.

Sokan nem akarják elhagyni autójukat, inkább ott várakoznak, amíg lehetőségük nyílik rá.

(Kajtár Éva)

 

03.15.P.20:00 – Óvatosan vezessünk! A korábban elakadt kamion mentése megrekedt a 86-os főúton, a Mosonszolnoki bekötőnél. Az útra vontatott kamiont csak holnap hajnalban tudják tovább szállítani a Magyar Közút erői. A kamion a mosonszolnoki bekötőnél, a Mosonmagyaróvár felé haladó sávban áll, megfelelően kitáblázva. A forgalom szűk kétsávnyi helyen mehet tovább, mindenkit kér a rendőrség a lassításra, fokozott figyelemre!
03.15.P.19:40 – Mosonszolnoknál kamion mentése folyik a 86-os főúton, így óvatosan közlekedjenek és a mentés ideje alatt torlódásra számítsanak az arra utazók!
Jánossomorja belterületén sok helyen nincs közvilágítás, a havas, szűkebb utakon különlegesen vigyázzunk a közlekedő kerékpárosokra! – kéri a rendőrség!
A Bábolnánál az autópályán rekedt jánossomorjaiak hosszas várakozás után megindulhattak, átvágva a szalagkorlátot…

Járhatjuk a végét. Minden Jánossomorjára vezető útszakasz járhatóvá vált. A 86-os főúton most már inkább a por és a sár okoz nehézségeket Mosonmagyaróvár és Hanságliget felé is. Az andaui út két nyomon járható, ám rövid szakaszokon letaposott jégréteggel találkozhat az autós, ezért itt fokozott óvatossággal kell közlekedni, főleg sötétedés után. Hanságfalva továbbra is elzárt. Várbalog és Albertkázmér-puszta is elérhető, bár az óvatosságra itt is szükség van. A melegedőt délelőtt óta senki sem kereste fel már.

03.15.P.12:30 – Egyre inkább teret nyer a védekezés. Az önkormányzat már a hanságfalvi utat is megpróbálta kibontani, ám egy szakaszon kétméteres hófal akadályozza a munkát. Ide a Magyar Közút hómaróját kérték segítségül, ám hogy mikor tudják kibontani az utat, egyelőre kérdéses. A majorságban ketten vannak kint elzárva, de hiányt nem szenvednek. A harmadik hölgyet tegnap az útról mentették ki, ahol elakadt befelé tartó autójával.
A jánossomorjai háziorvosi ügyeletet a közlekedési nehézségek miatt helyi orvosok és ápolónők vették át ingázó kollégáiktól.
A várbalogi út legnehezebb szakasza továbbra is Jánossomorja utolsó házainál kezdődik, és nagyjából a volt laktanyáig tart. Albertkázmérra azonban onnan gond nélkül el lehet jutni

03.15.P. – 10:46 – Két munkagép is szélesíti a 86-os jánossomorjai, Csorna felé induló szakaszát jelenleg. Az andaui úton is dolgoznak, a várbalogi út kritikus szakasza pedig már tiszta. A vonatra sokan nem fértek már fel reggel Jánossomorján, mert már Mosonszolnokon megtelet a szerelvény. A negyed 12-es vonatra vitték volna ki őket újra. Most, az útzár feloldásával őket is megpróbálják hazavinni busszal. A hideg, a hó és a szél kissé mérésklődött, éjfélig jelentősen alábbhagy a szél. Este már munkásjáratok nem nehezítik meg a mentést, munkaszüneti nap lévén. Ha a kamionstop tovább tart, talán megússzuk az előttünk álló éjszakát…

03.15.P. – 10:26 – Mindkét irányban feloldották az útzárat Jánossomorján a 86-os főúton! Ám a kamionok továbbra sem közlekedhetnek!
03.15.P. – 08:40 – Továbbra is le van zárva a 86-os Csorna felé! A császárréti kanyarban is katasztrofális a helyzet! A helyi rendőrök határozattan óvnak mindenkit az elindulástól.

03.15.P.6:46 – Elkezdik a két gyár (PEZ – AMB) befújt bekötőútjainak megtisztítását, információink szerint a bent rekedt dolgozókat a vasútállomásra szállítják hamarosan. Nagyjából 50 főről lehet szó.

03.15.P.6:00 – Elkeseredett harcok a járhatatlan utakon Jánossomorjánál! Jánossomorja és Hanságliget között az elakadó kamionok miatt járhatatlanná vált az út. Több személyautó és busz is vesztegel. A tűzoltók és a hókotrók is a sorban állnak késő este óta, nem tudták szabaddá tenni a pályát. Sok munkásbusz is várakozott, voltak, akik három óra tájban tudtak visszafordulni buszukkal Csorna irányába, de még öt óra felé is több céges busz igyekezett visszakanyarodni – tűzoltók segítségével – a járható bősárkányi szakasz felé. A helyi rendőrség és az önkormányzat katasztrófavédelmi referense ellenőrizte a sorban várakozókat hajnali öt óra tájt. A sötétben, több méteres hőfüggönyben tömött román turistabusz, környékbeli munkába indulók, kiránduló szlovák csoport is várakozott a hóban. Sokan döntöttek a kint maradás mellett, olyanok, akiknek sem élelemre, sem üzemanyagra, sem orvosi ellátásra nem volt szükségük. A jánossomorjai melegedőbe három embert kísértek, két magyar és egy dán állampolgárt. Senki sem sérült meg vagy került veszélybe. A katasztrófavédelem a helyi művelődési ház kinyitását is tervezte éjjel négy óra felé, arra az esetre, ha az úton rekedt munkásokat el kell szállásolni – ám erre szerencsére nem került sor. A 86-os főúton Császárrétnél is akadályt képeznek a megrekedt járművek, kamionok. A gyárakban maradt munkások reggeli hazaszállítását is megtiltották a helyi védekező erők, amíg nem válik járhatóvá az út, hiszen az elinduló munkások csak az úton maradtak volna. A gyárakban akár több százan is lehetnek, akik nem jutottak haza. Sok helyen rendelték be az éjszakás műszakokat, ami veszélybe sodorta az embereket. Az önkormányzat hókotrója hat óra tájban indult el, fokozott figyelemmel az andaui és várbalogi útra. Az andaui út járhatatlan, jól járhatóvá tétele egyelőre esélytelen. A 86-os főúton akár még órákat is állhat a forgalom.

03.15.P.6:00 – Jánossomorja minden irányból, minden úton megközelíthetetlen. SENKI NE INDULJON ÚTNAK! Tájékoztassa erről ismerőseit is!
03.15.P.2:10 – Továbbra is nagy a torlódás a 86-os főúton Jánossomorja és Hanságliget között. Egy munkagép, a hivatásos és önkéntes tűzoltók és a helyi rendőrök közösen próbálják kihúzni a kamionokat és elindítani a sort. Akad olyan személyautó-sofőr, aki nem működik együtt a mentésben résztvevőkkel, ami lassítja a munkát.
03.15.P.1:10 – A 86-os főút Hanságliget tájékán továbbra is bedugult, a buszok, személyautók állnak a sorban. Az önkormányzat alkalmazásában álló, Kovarik Róbert vezette Szemes Művek-munkagép próbálja meg jó ideje kiszabadítani a megcsúszott kamiont. A császárréti kanyartól is le van zárva az út, több személyautó áll itt is elakadva, a rendőrök és a MK hókotrói próbálnak segíteni rajtuk. Az utat a hókotrók nem tudják megfelelően tisztítani a torlódások miatt.

FELHÍVÁS: Gondolkodjunk és cselekedjünk felelősen, ne keverjük életveszélybe magunkat, és másokat, akik menteni kényszerülnek minket! Aki teheti, ne induljon el, ha mégis, készüljön fel az útra meleg váltás ruhával, pokróccal, élelemmel, innivalóval, a mentéshez szükséges eszközökkel. Az elmúlt tél talán legkeményebb ítéletidejét éljük.

03:15.P.00:38 – Továbbra is válságos a helyzet a 86-os főúton! Hanságliget felé a megcsúszott kamiont igyekszik a város által alkalmazott munkagép kihúzni, mel.ette csak személyautók férnek el. Több munkásokat szállító busz vesztegel a sorban. Mosonmagyaróvár felé sem rózsásabb a helyzet, több ponton is elakadt kamion, személyautó akadályozza a forgalmat.
A helyi rendőrök délelőtt óta folyamatosan szolgálatban vannak és igyekeznek segíteni. A rendőrök felszólítanak mindenkit, hogy senki ne induljon útnak, vagy álljon meg lakott területen, kérjen szállást éjszakára! A látási viszonyok inkább látási iszonyok, az utak jegesek. Javulás holnap estig nem várható.
Az andaui útról behozott, átázott férfit az orvosi ügyelet melegedőjébe szállították, ő ott várja a reggelt – az orvosi ügyelet felügyelete mellett.

03.14.Cs. – 23:00 – Tovább folyik a küzdelem a főúton. A 86-ost a rendőrök lezárták Jánossomorjánál. Az úton sok autó akadt el, ami már a hótolók közlekedését is nehezíti Jánossomorja Csorna felőli kivezető szakaszán. Az AMB-nél több autót is ki kellett menteni, de a dolgozók többségét haza tudták szállítani. Sokan azonban buszokkal és személyautókkal a gyárak előtt várakoztak, egy hótoló vezetésével engedik csak el őket a rendőrök Mosonmagyaróvár felé. Az önkormányzati hótolók még a 86-os főútra mentek segíteni, hamarosan azonban leállnak, hogy kora reggel indulhassanak. Az üzemek által megbízott hókotró pedig az éjszakás műszakot bontja majd ki szinte szó szerint a hóból reggel. Valószínűleg ez lesz az utolsó hazaszállítandó műszak az ünnep miatt, ami szerencse a szerencsétlenségben.
A rendőrök egy, a főúton elakadt bodonhelyi fiatalembert a melegedőbe vezettek, aki sokáig ásta ki elakadt autóját Hanságliget magasságában.

03.14.Cs., 23:00 – Az andaui úton a munkagép minden autót kihúzott, igaz, a kint dolgozó segítőkkel közös, nagy küzdelem árán. A 86-os főút Jánossomorján Mosonmagyaróvár felé le van zárva.

03.14.Cs., 22:20 – Az AMB és PEZ dolgozóinak hazahozataláért sokan dolgoznak megfeszítetten. Az útszakaszon szinte nem is látni semmit a hófúvás miatt. Jánossomorjára sokakat kisebb busszal hoztak haza, de úgy tudjuk, a városiak java már hazaérkezett. A csornai út továbbra is le van zárva, az erre utazókat a munkásjáratok sem tudják egyelőre hazavinni. Az éjszakás műszakosokat több helyen berendelték az időjárás ellenére, számosan közülük is egyelőre az úton rekedtek. Jánossomorján az utcai közvilágítás sok helyen kihagy.

03.14.Cs.21:59: Hanságliget és Jánossomorja között egy kamion fordult keresztbe az úton.

03.14.Cs.21:59 – Úgy tudjuk, kamion akadt el a császárréti kanyarnál is.

03.14.Cs.22:04: A 86-os főutat lezárták, valószínűleg a mentés idejére. A Mosonmagyaróvárról elindult busz már beért Szentpéterre. Az AMB és PEZ dolgozóit szállító munkásjáratot is akadályozza a két helyen is kialakult torlódás. A várbalogi utat járhatóvá tették a munkagépek arra az időre, amíg elindultak a közlekedők, de rövid idő múlva ismét komoly gondokkal és járhatatlansággal kell számolniuk az erre indulóknak. Az andaui úton továbbra is folyik a mentés.

Leszögezhetjük, az előző kritikus időszak tapasztalatai ellenére megint nem zárták le a kamionforgalom elől a 86-ost időben!

03.14.Cs.21:40 – Elindult Mosonmagyaróvárról a kilenc órás autóbuszjárat!

03.14.Cs.21:50 – Az andaui úton rekedteket egy traktor próbálja kimenteni.

03.14.Cs.21:17 – Megpróbálnak úrrá lenni a káoszon! Az andaui útra is elindult egy munkagép és a várbalogi utat is menti az önkormányzat gépe. Az AMB és a PEZ bejáróit is hamarosan kitakarítja egy munkagép, hogy elindulhassanak a munkásjáratok, és a tervek szerint hajnalban is kitakarítja majd a bekötőket.

 

03.14.Cs., 20:45: Még utoljára bekeményít a tél! Az andaui utat lezárták. Várbalog felé elakadt egy autóbusz, az utasokért már küldtek mentesítő járművet a Kisalföld Volántól. A 86-os utat biztosan tartják a Magyar Közút járművei, az út hóátfúvásos, a látási viszonyok nagyon rosszak, ám a szakasz lassan, de járható. A Mosonmagyaróvárról Jánossomorjára közlekedő esti buszok is várhatóan eljutnak ide. A Várbalognál elakadt járat késése azonban hosszabb csúszást is okozhat az esti járatoknál. A GySEV esti vonata fél óra késéssel fog beérni, az előző egy órát késett. A helyi vonatjáratok egész nap kisebb-nagyobb csúszásokkal közlekedtek, ám szinte csak a csatlakozó járatok késése miatt. Holnap is hasonló helyzetre kell számítanunk, a szél csak délutánra mérséklődik majd az előrejelzések szerint.

03.14.Cs.délután: Látjátok ezt a táncot? Halljátok e zenét? Föltámadott a vihar március idusára, az elkövetkezendő pár napban ismét próbára tesz minket az időjárás. A 86-os főút csütörtökön délutánra már több helyen hóátfúvásossá, jégbordássá vált, a rendőrség mindenkit kér az óvatos közlekedésre!

Az előrejelzések szerint még holnap is kitartó, erős, nem ritkán viharos szélre kell számítanunk, 80 km/h-s lökésekkel. A szél várhatóan péntek estére gyengül csak jelentősebben. Komolyabb havazás kezdődött tőlünk délebbre, ezért nem kizárt, hogy Jánossomorján is nagyobb hóeséssel kell szembenéznünk ma estig és holnap, bár holnapra már kevesebb csapadékot várnak a szakemberek. A hőmérséklet fagypont közelében, de alatta marad; holnap napközben fagypont felett lesz, ám szombat hajnalra akár-7 fokig is süllyedhet.  Az idő csak szombatra enyhülhet jelentős mértékben, tartós plusz fokokra vasárnaptól számíthatunk.

Flechner Mónika felvétele

Egy kisteherautó borult árokba ma délelőtt a 86-os főút Mosonszolnok és Mosonudvar közötti szakaszán. Személyi sérülés nem történt, a mentés idejére azonban a főúton torlódás alakult ki. A forgalom azonban déltájra helyreállt. A 86-os főút sok helyen hóátfúvásos, bordás, ezért a rendőrség kér mindenkit az óvatos közlekedésre!

Léber László felvétele

Több baleset is történt a napokban, de nem az időjárás miatt: Csütörtök reggel Bősárkányt Csorna irányába elhagyva, a vasúti átjárónál szerzett defekt miatt borult fel egy lengyel kamion. Személyi sérülés itt sem történt.  Tegnap kora délután Hanságliget és Jánossomorja között, egy lehajtani szándékozó traktorba szaladt bele egy kamion a 86-os főúton, ám itt sem sérült meg senki, a forgalmat azonban hosszabb ideig korlátozták a mentés miatt.

 

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-