Katicabogár, királylány, TörpErős és bohóc játszott, táncolt és beszélgetett – persze csak gyermeknyelven – a jánossomorjai Zenebölcsi farsangi összejövetelén. A hasonló rendezvények és a szokásos hétköznapi foglalkozások a szülőknek is jó lehetőséget adnak arra, hogy tapasztalatot cseréljenek és hasznos tanácsokat is adjanak egymásnak.

A farsangi játszóházban a RizikóFaktor zenekar gyermekdalokkal szórakoztatta a legkisebbeket, jól látható sikerrel. A picik nem csak játszanak, tanulnak is a foglalkozásokon: verseket, mondókákat mondanak és gyerekdalokat énekelnek a szülők, hiszen a gyerekek már ilyen kicsi korban nagyon fogékonyak a ritmusra, a zenére. Valóban hiánypótló foglalkozásként indult 2011-ben a Zenebölcsi, Iván-Varga Veronika vezetésével.  „– Fontos, hogy itt a gyerekek közösségben lehetnek, megismerkednek a többi kisgyerekkel, együtt játszanak és persze ezzel együtt szocializálódnak is a társaságban. Másrészt a szülőknek is nagyon jó lehetőség ez arra, hogy kimozduljanak otthonról, beszélgessenek egymással és persze játszanak a gyerekekkel.”

A szülők és gyerekek egyaránt szívesen járnak ide. Egy anyuka elmondta, a gyerekek nagyon szeretik a pénteki foglalkozásokat, mindig nagyon jól érzik magukat, a nagyobbak pedig már otthon is a mondókákat gyakorolják. A farsangi mókázás csak ráadás a hétköznapi foglalkozások után. Több közös megmozdulása is volt már a legkisebb és egyben legfiatalabb civil szervezetnek Jánossomorján: a Tökfesztiválon külön csapatot alkottak, kistöknek öltözve, de szerveztek már közös Mikulás-partit is, és ez már a második farsangi játszó délután volt.

Jelenleg öt-hat állandó tagja van a csoportnak, de nagy öröm a vezetőknek, hogy a korcsoportból kinőtt gyerekek is szívesen visszajárnak. Anyukák, apukák és nagymamák is szép számban akadnak a foglalkozásokon. A Zenebölcsi pénteken tíz órakor tartja összejöveteleit a művelődési ház kistermében, ahová már kilenc hónapos kortól egészen két-három éves korig szívesen várják a babákat. Akik újként szeretnének csatlakozni a csapathoz, már háromnegyed tízkor érkezhetnek a foglalkozásra, hogy egy kis ismerkedés és beszélgetés után együtt énekelhessenek, mondókázhassanak a többiekkel.

 

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-