Bár Jánossomorja nem szorult rá arra, hogy hitelt vegyen fel, most mégis a tartozást felhalmozó önkormányzatok közé sorolt minket az állam. Ennek oka pedig a pályázaton elnyert hitellehetőséggel felújított városi könyvtár. Az önkormányzat attól tart, a nem igazságos besorolás miatt később sok hátrány éri majd Jánossomorját.

2008-ban, a Magyar Kultúra Napján nyílt meg a felújított könyvtárépület. A tény maga is, hogy egy könyvtárra ruházzon be egy település, annyira kivételes volt, hogy azon a nyáron a megyei könyvhetet is itt nyitották meg, többek között Vámos Miklós író-olvasó találkozójával.
A 32 millió forintos felújítás során 20 millióhoz az állami Közkincs Hitelprogramból jutott a város. Ezt a jogot pályázaton nyertük el, másodszori kandidálás után. Így kamatmentes banki hitelt vehettünk igénybe, a kezelési költséget és a kamatokat az állam fizeti. A város évi egymilliót törleszt húsz éven át.

Hiába azonban a kulturális cél, a pályázat és az alacsony összeg, Jánossomorja bekerült azok közé a települések közé, akiknek hitelállománya van – szembesültek a ténnyel a képviselők a csütörtöki testületi ülésen. Az állam most átvállalja az önkormányzati hiteleket, 5000 fő felett, vagyis esetünkben a negyven százalékát. Így a hátralévő 15 millió forintból 6 milliót kifizetne az állam. A képviselők mégsem örülnek, a korábban felröppent kormányígéretek szerint ugyanis a jövőben kompenzálnák a nem felelőtlen önkormányzatokat: pályázati előnyöket kaphatnak a hitelmentes, jól gazdálkodó települések.
Luka János, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke felszólalásában is ezt a problémát vetette fel. – „Országos szinten a városok közül nagyjából az utolsó helyen lehetünk ilyen kis hitelösszeggel. Ha ezt el is engedi az állam, nálunk nem egy olyan tétel, amit problémás kifizetnünk. Viszont az, ha a megcélzott fejlesztéseink esetében azért maradunk ki egy-egy pályázatból, mert e miatt hátrányt szenvedünk, nos, az már komoly gond lehet, gondoljunk csak arra, hogy mi mindent szeretnénk a jövőben. Talán értelmesebb lenne most megvizsgálnunk a lehetőségeinket, és nem kérni az átvállalást, vagy gyorsan visszafizetni ezt, ha egyáltalán lehetséges.”

Hiába gazdálkodott jól, működési vagy fejlesztési hitel nélkül, most más ingét veheti magára egy olyan listára kerüléssel, ahol milliárdos tartozású városok állnak. A Közkincs-programból még fennmaradó 15 millió forintot a tartalékaiból ki is fizetné az önkormányzat, ha ezzel megőrizhetné jó helyzetét. Egyelőre persze az sem biztos, hogy lesz-e jutalma a hitel nélküli településeknek.
Dr. Kurunczi Károly polgármester hozzátette: -„Elhangzanak olyan ígéretek, hogy azok az önkormányzatok, ahol nem volt semmi hitelállomány, pozitív elbírálásban fognak részesülni pályázatok során… ám hogy ez hogy is működik majd a gyakorlatban, nem tudjuk, sőt fennáll a lehetősége, hogy sehogy sem. Ám, úgy látta legjobbnak a testület, hogy ha lehetőség lesz arra, hogy ezt a hitelállományt rendezzük, akkor meglépjük. A tárgyalások most indulnak, még pontos információink a továbbiakról nincsenek.”

Az biztos, annyira még féltünk hatmillió forint állami segítségtől, mint most.
Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-