Jánossomorjai Közös Önkormányzati Hivatal – ehhez az elnevezéshez kell hozzászoknunk hamarosan. Március elsejétől ugyanis összetartozik Jánossomorja, Várbalog és Újrónafő hivatala. Utóbbi csatlakozása meglepetés, hiszen egészen eddig Mosonszolnokkal tárgyaltak az egyesülésről. Az összevonás sok érezhető változást nem hoz a lakosoknak.

 Három az egyben, nem rázva, nem keverve – Együtt de mégis külön a települések…

Elsejétől közös önkormányzati hivatalt alkot Jánossomorja, Várbalog és Újrónafő, ez volt a csütörtöki, rendkívüli képviselőtestületi ülés fő témája. A kétezer fő alatti települések polgármesteri hivatalainak ugyanis nagyobb szomszédiakhoz kell csatlakozniuk, de a változás szinte csak a papírokon lesz látható. – “Az összeolvadás csak a közös hivatal terén jelent egyfajta fúziót” – hangsúlyozta az ülésen Dr. Kurunczi Károly polgármester.

 

Nyugodtan, a helyzet változatlan…

A települések önállósága nem változik: A három önkormányzat különálló marad, nem szükséges közös önkormányzati üléseket tartani, maradnak a polgármesterek és a testület is. A bevételeivel, kiadásaival mindenki külön gazdálkodhat, és nem is kell más településre költenie, még akkor sem, ha az esetleg „elszámolná” magát, rossz helyzetbe, adósságba kerülne.
-„ Lényeges hangsúlyozni, hogy közös hivatalról van szó, tehát az önkormányzatok polgármesteri hivatalai kerülnek egy szervezetbe. A három önkormányzat változatlanul működik, a képviselő-testület a polgármester irányításával végzi a munkáját, hozza meg a döntéseket. Ha döntésüknek olyan anyagi vonzata lesz, amit nem tudnak időre teljesíteni, akkor a másik települést, vagy a központot, esetünkben Jánossomorját semmiféle fajta anyagi hátrány nem éri.” A közös hivatalok terén is mindenki fizeti a maga költségeit, csupán egy közös számláról lehet lehívni az állami feladatalapú támogatásokat, amiket mindenki a maga lehetőségei szerint egészít ki. – „A közös hivatalokat fenntartó, legnagyobb lélekszámú településnek van a legnagyobb szerepe a döntéshozatalban, de a kistelepülések hátárnyára a jánossomorjai önkormányzat és a hivatal soha nem fog döntéseket hozni” – adott hangot az egyenlőség politikájának a polgármester.

Örömteli fogadtatás

Minden ügyet, amit az új járási rendszer szerint most lebonyolíthatnak helyben, azt elsejétől továbbra is lakóhelyükön intézhetnek a polgárok. Senkit sem kell elbocsátani a változás miatt, de Várbalogon például az ügyfélfogadási idő rövidülhet, ha kevesebb pénzt kapnak ezután a működésre.
A hozzánk jelentkező településeket fogadni vagyunk kötelesek, hangzott el az ülésen. Jánossomorja képviselő-testülete csütörtökön egyhangúlag fogadta el a csatlakozókat, így a döntés inkább a szíveslátást jelképezi.

 

Meglepő vendég

Nem várt vendég Újrónafő, amely egy évvel ezelőtt még Mosonszolnokhoz csatlakozott volna, például közös óvodáról szőtt tervekkel. Azonban kiderült, ehhez a Várbaloggal közös körjegyzőségből ki kellett volna lépniük. Kertész Attila, Újrónafő polgármestere elmondta, anyagi akadályok miatt hagytak fel a szándékkal. – „Modellszámítást végeztünk, és világosan mutatta, hogy a korábbi körjegyzőségünket Várbaloggal nem szabad felbontani. Mivel Várbalog mindenképp Jánossomorjához szeretett volna tartozni, így adódott, hogy a körjegyzőség egybenmaradása miatt mi is csatlakozásunkat kértük Jánossomorjához. Egyben ezennel nagy tisztelettel köszönjük, hogy a testület elfogadta ezt.”

Várbalog még tavaly januárban kinyilvánította döntését, amit azóta sem változtatott meg.  Az iskoláztatás, az étkeztetés, az orvosi ellátás, a közlekedés és még sok más szál Jánossomorjához fűzi őket, hangsúlyozta ezt Némethné Járdán Krisztina polgármester.

 

Egységben erősebbek lehetünk

Mosonszolnok Mosonudvarral egyesül. Dr. Kurunczi Károly polgármester a JTV-nek abbéli reményének is hangot adott, hogy az együttműködés a települések közötti erősebb kapcsolat alapja is lehet. -„A Mosoni síkon két nagy hivatali egységet működtető önkormányzat alakul ki, aminek az is hosszú távú következménye lehet, hogy a települések közös érdekeikért is egységesebben léphetnek fel, akaratukat jobban képviselhetik majd, ha teszem fel, egy kerékpárút vagy egy turisztikai fejlesztés, egyéb pályázati lehetőség merül fel.” A mosoni sík települései eddig ugyanis pont ebben szenvedtek hátrányt, elaprózódottságuk miatt nem vetült rájuk annyi figyelem, mint a szigetközi falvakra, községekre.
Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-