A szentjánosi és pusztasomorjai ovisok is farsangoltak a héten: hagyományosan a Kislaptáros Népzenekarral tanultak dalokat, mondókákat, így kergették el a rossz időt. Favágó, szakács, Télapó és Pókember – csak néhány a sok ötletes jelmez közül, amit persze az óvónők is szívesen felvettek.

Vidám jelmezekkel, tánccal, mondókákkal űzték el a rossz időt a gyerekek csütörtökön a szentjánosi óvodában. Az ovisok már évek óta táncházzal ünneplik a farsangot: Radák Tamás és zenekara segítségével tanulnak népdalokat és tánclépéseket. Minden évben ilyenkor élő népzenét hallhatnak a gyerekek, így a bál során is tanulnak: felelevenítenek népi énekeket, mondókákat és táncokat. Most a zenekar segítségével a hangszerekkel is ismerkedhettek. A művészeti nevelésre az óvoda nagy hangsúlyt fektet, így fontos a népi hagyományok megismertetése.

Pusztasomorján sem tétlenkedtek a gyerekek pénteken, itt is közös játékkal, zenével, tánccal köszöntötték a farsangot. Kirakós játékokban, ügyességi feladatokban mérték össze magukat a picik, de mondókákkal, verses játékokkal is szórakozhattak. Minden kis ovis itt is ötletes jelmezbe bújt, aztán közösen énekelve táncra perdült.

Mindkét óvoda bálján ötletes jelmezek vonultak fel: volt, aki a tengeren túlról érkezett maskarába bújt, Szabadság-szobornak öltözött. De szép számban akadtak Pókemberek, királylányok és kalózok is. A gyerekek általában kedvenc mesehősük külsejét öltik magukra legszívesebben, de volt, aki komoly szakmát választott magának, tűzoltónak, favágónak vagy focistának öltözött. Az Aranykapu Óvoda farsangi bálja minden évben nagy ünnep, ahol a gyerekek és óvó nénik közösen várják a jó időt. Siposné Ódor Magdolna óvónő elmondta: „- Igyekszünk játékos formában tudatosítani a gyerekekben, hogy farsangkor táncolni és mulatozni szoktak az emberek és hogy ezzel szeretnénk elűzni a rossz időt. Beszélgetünk erről a gyerekekkel a csoportokban, persze humorosan adjuk elő nekik és ők ezt nagyon szeretik.” Remélhetőleg az idei ovis télűzés sikeres lesz, és nem kell már sokat várni a jó időre!

 

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-