Már Jánossomorján is könnyű beazonosítani a kóborló kutyákat: A Menedék Állatvédő Alapítvány helyi önkéntesei segítenek az elcsatangolt ebeknek, hogy régi vagy új gazdájukra találjanak. Ebben nagy hasznukra van egy önkormányzati támogatásból vásárolt chipleolvasó is.

A gazdik nagy része figyeli és jó körülmények között tartja kutyáit, azonban akadnak olyanok is, akiktől a nem megfelelő tartás miatt elszöknek kedvenceik. A kóbor kutyák kérdése már régóta fejtörést okoz az önkormányzatnak. A gyepmesteri feladatokat a győri állatkert végzi városunkban, de sokan elégedetlenek azzal, hogy nagyon ritkán jönnek ki hozzánk és az elcsatangolt kutyákkal ők sem tudnak mit csinálni.

Erre a problémára is megoldás lehet a mosonmagyaróvári Menedék Állatvédő Alapítvány, mely január 1-től városunkban három helyi aktivistával működik. Az alapítvány a kóbor kutyákat ideiglenes gazdiknál helyezi el egészen addig, amíg végleges befogadót nem találnak számukra. Ondré Péter az alapítvány vezetője, a JTV-nek elmondta, hogy Mosonmagyaróvárról már nem lehetett kezelni a helyi problémákat, ezért nagyon örültek neki, hogy több önkéntes is jelentkezett és megpróbál az állatvédelemért itt a városban tenni.

Sok kicsi sokra megy

A szervezetnek mi magunk is segíthetünk, étellel vagy pár elhasználódott, meleg takaróval. A legnagyobb segítség mégis az, ha ideiglenesen magunkhoz vesszük a gazdátlan kutyákat. Szakály Réka, a szervezet egyik önkéntese elmesélte, hogy az elmúlt egy hónapban többször is előfordult már, hogy az ideiglenes befogadóból végleges gazdi lett.

Az önkormányzat 60.000 forinttal támogatta a szervezetet, melyből a tagok egy chipleolvasót vettek, így könnyen beazonosíthatóak a kutyák. Ennek segítségével több, a szilveszteri tűzijáték után elszökött ebet tudtak visszavinni tulajdonosukhoz.

Arra már eddig is volt példa, hogy családok fogadtak be egy, az utcát járó kutyát azonban így könnyebb szívvel lehet befogadni őket, mivel tudjuk, hogy az alapítvány segít abban, hogy megfelelő gazdát találjunk az állatoknak – mondta el a JTV-nek Fügediné Kálmán Anita, aki családjával egy éve fogadott be egy elszökött kutyát.

Az alapítvány a nehéz szociális körülmények között élőknek is segít az oltásban etetésben, azonban ez a feladat néha számukra is megterhelő. Legnagyobb problémájuk az, hogy nincs saját telephelyük, így a kutyákat tényleg csak ideiglenesen, kis kertekben, garázsokban tudják elhelyezni, valamint, hogy az önkéntesek nem tudnak főállásban ezzel foglalkozni, de remélik, hogy a helyzet hamarosan javulni fog.

Az alapítvány helyi önkénteseinek telefonszámai:

+3620/4767238

+3620/4143803 

A helyi önkéntesek bővebb felhívását és elérhetőségeit a JTV képújságban is láthatják.

 

Kajtár Éva

-hirdetés- -hirdetés-