Véget ért a hó és hideg miatt veszélyhelyzet. A város költségei megsokszorozódtak, így állami segítségért folyamodott az önkormányzat, és egy tartalék-alapot hoz létre a védekezéshez. De volt, aki örült a rég nem látott hónak. A központi iskola másodikosai – mi mást – piknikeztek egyet a szabadban.

A hét első napjaiban közel 15 fokot emelkedett a hőmérséklet, ami sokakat megviselt. A gyors olvadás és a víz csak kisebb gondokat okozott a városban – beázott például a Klafszky-iskola egy terme. Az árkok nagy része elnyelte a csapadékot.

 

Készülni kell a veszélyre

A másfél hétig tartó szélsőséges időjárással szemben saját erőből jól védekezett a város a katasztrófavédelmi szakemberek szerint: Néha öt hótoló dolgozott az utakon, négyet helyi cégtől bérelt az önkormányzat. Az ide vezető utak tisztítása jórészt ránk maradt, amit a mellékutcák sínylettek meg. Több szerv is segített a rászorulók ellenőrzésében. Éjjel-nappali melegedő nyílt, tűzifa- és élelmiszer-segélyt kaptak az életveszélyes helyzetben lévő családok.

A téli védekezés már most az eddigi évek többszörösébe került, megközelíti a kétmillió forintot. Ezt a költségvetési tartalékból finanszírozta a város, amely az országos katasztrófavédelem kártérítési, vis maior alapjára is pályázott. Egy szakbizottság a héten mérte fel Jánossomorja védekezését, különös tekintettel az andaui út biztosításában elvégzettekre. Erről még nem született döntés, arról azonban igen, jövőre egy tartalék-alapot különít el az önkormányzat a szélsőséges időjárás elleni védekezésre – mondta a JTV-nek Dr. Kurunczi Károly polgármester.

 

Hóban sült kolbász…

Sokan azonban nem a nehezen járható mellékutak miatt zsörtölődtek. A jánosi másodikosok például a szülőkkel közös pikniket szerveztek …a hóban. A gyerekek kihasználták a nagy havat január 23-án, a kimerült szánkózókat tea, sültkolbász, sültalma és gesztenye várta a pusztasmorjai pihenőparkban padoknál, ahol a szülők sütögettek és persze vidáman beszélgettek.

 További képeinket nézze meg fotógalériánkban!

Az osztály és a szülők már nem először szerveznek közös pikniket, amelynek célja a jó osztályközösség. Kőhegyiné Jókuti Edit osztályfőnök szerint egyértelműen ez a cél, hiszen itt nem kell hazasietnie senkinek, mert párjaikkal együtt jöttek el, kikapcsolódnak, pihennek egy kicsit, élvezik a társaságot. Ez pedig az osztály későbbi összetartozásához, a szülőkkel való jó együttműködéshez is fontos.

A gyerekek legtöbbje még soha nem látott ennyi havat, de nemcsak a gyerekeket lepte meg a nagy hó. A szülők többsége azonban nem bosszankodott a hó miatt. örültek annak, hogy a csemeték ekkora hóban játszhatnak, és nem számít, ha kissé lassabb is az élet ebben az időszakban – mondta el Erdős Norbert. Kajtárné Tóth Andrea hozzátette, valóban nagyon sokan a rossz közlekedés miatt idegesek, de tél van, el kell fogadni, inkább örüljünk a hónak, és lassítsunk!

 

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-