Sűrű a szezon: erős báli hétvégét zártunk. Három mulatságot is rendeztek szombaton, az idén a szokottnál rövidebb farsangi időszak miatt. A társaskör tagjai, a sváb és zenészbál visszatérő vendégei és az önkéntes tűzoltók is hagyományos farsangozással próbálták elzavarni a telet. Mindhárom szervezet elégedetten tekint vissza az elmúlt évére, így volt is mit ünnepelniük.

Tüzes hangulatban

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület felvonulása nyitotta a szombat estét. Dobszóra vonultak át az egyesület zászlójával a szentjánosi szertártól a bál hagyományos helyszínére, a régi Buzogány Vendéglőbe. Az úton sok érdeklődő várta a felvonulókat.

A tűzoltóbál a város egyik legnagyobb múltú rendezvénye, önkéntes tűzoltóink pedig az egyik legrégibb civil szerveződés. Több mint 120 éve rendezik meg a bált, azóta a szóbeszéd szerint csak egyetlen egyszer maradt el: 1945-ben, a második világháború idején.

A megnyitón Kótai László plébános dicsérte az egyesület munkáját, és köszönte meg életünk, vagyonunk biztonságáért végzett szolgálataikat. Később aztán tűzoltóink ki is pihenték az egész éves fáradtságot: igazi parázs hangulatban szórakozhattak a vendégek.

Kránitz József, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka elmondta: -„A farsangi szezon régen a pihenést jelentette, ilyenkor az embereknek sokkal kevesebb dolguk volt, mint máskor. Persze a tél és a fűtés miatt a tűzoltókat ebben az időszakban talán többször riasztják, ez a bál mégis jó alkalom arra, hogy pihenjünk, beszélgessünk, mulatozzunk, hiszen a farsang mindenképpen a mulatságról szól.”

A tűzoltók különösen büszkék arra, hogy a belépő árát is sokan elküldik az egyesületnek, ha nem is jönnek el a bálba, ezzel is támogatják a szervezetet. Az est bevételét idén is eszközbeszerzésre és egy kirándulásra fordítják.

Társas-játék

A Társaskör Egyesület tagjai vidám jelenetekkel ünnepeltek a művelődési házban. Sokan jelmezbe bújva ijesztették el a telet. – „Idén nagyon jól sikerült a farsangi mulatság, nagyon sokan beöltöztek és már ettől vidámabbnak tűnik az este. Azt veszem észre, hogy a tagok is évről évre egyre jobban várják ezt az estét, és már jó előre készülnek rá.”- mondta el Jánó Zoltánné, a Társaskör Egyesület elnökhelyettese.

A batyus bálon a Prátser-család saját készítésű társasjátéka és ügyességi feladatai csaltak mosolyt a résztvevők arcára. A több mint tíz éve sikeresen működő egyesület a város kulturális életének meghatározó szervezete, de a mosonmagyaróvári tagok is szívesen csatlakoznak az egyesület programjaihoz.

Fúvós zene és hagyományok

Az ötödik sváb és zenészbálba érkezőket természetesen fúvós muzsika fogadta a Vadász Vendéglőben.  A helyi német hagyományokat őrző, és a német közösséget összefogó rendezvényen a szervezők hangsúlyozták, hogy a közösségi célok mellett azért a mulatozás sem mellékes.

Idén az andaui fúvós egyesülettől is érkeztek vendégek a helyi bálra, akikkel már korábban is jó kapcsolatokat ápoltak zenészeink. A valamikor településünk német ajkú lakosai körében táncolt polkák, sváb keringők sokakat vonzottak a tánctérre.

Február 13-án, hamvazószerdával kezdetét veszi a böjti időszak, ezzel véget ér az idén a szokottnál rövidebb báli szezon. A szervezők kénytelen voltak a korai időponthoz igazodni, ennek tudható be, hogy szombaton három különböző rendezvény zajlott egy időben. Ám ez a létszámon és a hangulaton egyáltalán nem volt érezhető, mindenhol szinte telt házzal múlatták végig az éjszakát.

 

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-