Jubileumi diplomás pedagógusait köszöntötte Jánossomorja pénteken délután. Városunkból Schmidt Mártonné, Egervári Tiborné tanítók, Hegedűs Iván és Bella Sándor tanárok igazán megérdemelten vehették át a városi elismerést. Az önkormányzat díszvacsorán köszönte meg a nevelők sokéves munkáját.

Az Alapfokú Művészeti Iskola diákjai műsorral készültek: Dravetzky Fanni és Luka Bella zongorajátékkal, Horváth Gábor furulya előadással, ifjabb Lőrincz György pedig B. Radó Lili: Tanítónk című versével köszöntötte a jubileumi diplomás nyugdíjas pedagógusokat pénteken délután a Patkó Étteremben. Kurunczi Károly polgármester méltatta a kitüntetett pedagógusokat.

„Ezt megköszönni gyűltünk össze…”

Egy pedagógus életében az 50 év után járó arany, illetve a 60 év utáni gyémántdiploma megszerzése jelentős ünnep. „Az egész település valamennyi lakójának van kötődése az adott pedagógusokhoz. Tisztelettel és köszönettel tartozunk nekik a nevelésért. Úgy gondolom, hogy az egyik legszebb hivatás, amit talán a legkevésbé ismernek el. Ha egy pedagógus évtizedeket tölt el egy településen és gyakorlatilag generációk sorának adja át a tudást, akkor ez a legkevesebb, amivel a város megköszönheti a munkát.” – mondta el Kurunczi Károly.

A most ünnepelt pedagógusok tanítói pályájuk nagy részét Jánossomorján töltötték el. A város igyekszik minél többször méltatni a helyi tanítókat, tanárokat, óvodapedagógusokat: hagyományosan pedagógusnapon is köszöntik a nevelőket.

 

„…hálás szavaink neki szólnak… a tanítónknak”

Schmidt Mártonné, Ági néni Répceszemerén született, 1930-ban. Celldömölki és soproni iskolái után 1951-ben a pápai állami tanítóképzőben vette át diplomáját. Győrújbaráton, összevont osztályban kezdett tanítani, nem volt ritka, hogy egyszerre ötven gyereket is nevelt. Itt ismerkedett meg Marci bácsival, akivel 1955-ben házasságot kötött, majd 1959-ben Mosonszentjánosra költöztek. Ági néni a tanítás mellett hosszú évekig kisdobos-vezető, illetve szakszervezeti titkár is volt, de tizenöt évig vezette az akkori községi könyvtárat is. 1985-ben ment nyugdíjba. Városunk történéseit még mindig aktívan követi, régi tanítványai még mindig szívesen találkoznak vele. Aranydiplomáját 2001-ben, gyémántdiplomáját 2011-ben vehette át.

Hegedűs Iván negyvenhárom éven keresztül oktatta a rábízottakat iskolánkban. Az elhatározásaiban rendíthetetlen, kitartó és következetes pedagógus 1961-ben érkezett községünkbe, matematika-fizika szakos tanári diplomával. Nemes egyszerűséggel, természetes odaadással adta át a diákoknak a tudást egészen 2003-ig. Olyan hosszú időt töltött egy munkahelyen, hogy egy olyan tanítványa is akadt, akinek az édesanyját, nagymamáját és az unokáját is taníthatta. Végül az unokával ballagott ő is, illetve fejezte be a munkát és lett nyugdíjas. A tanórákon kívül is sok időt töltött a diákokkal: a tömegsport programok, az ország távolabbi tájaira szervezett kirándulások mind a gyerekek élményeit gazdagították. Hegedűs Iván nyugdíjasként aktív tagja a Társaskör Egyesületnek. 2011-ben kapta aranydiplomáját.

Egervári Tiborné Debrecenben született. Szombathelyen szerzett érettségi bizonyítványt, majd tanítói diplomát. Tanítói pályafutása Acsádon kezdődött, majd 1975-ben Jánossomorján kötött ki. Nyugdíjazásáig iskolánk alsós tanulóit oktatta szépre, jóra, tisztességre. Emma néni célja főleg a hátrányos helyzetű tanulók támogatása volt. Szerette a sportot, tanítványai szép eredményeket értek el atlétikai versenyeken. Nyugdíjas éveit aktívan kezdte, azonnal belépett a Balassi Bálint Nyugdíjas Klubba, amelynek hamarosan elnökévé választották. Azóta is a klub vezetője. 2012-ben kapott aranydiplomát a szombathelyi főiskolán.

Bella Sándor Répceszemerén született 1930-ban. Édesanyját korán elvesztette, így nehéz gyermekkort élt át. Tanítói oklevelét 1951-ben szerezte Győrben. Tanítói éveit Novákpusztán kezdte, majd Hanságligetre szólította a sors, ahol 26 fős csoportban kellett tanítania elsőtől nyolcadikig minden tantárgyat. Sanyi bácsi a munka mellett is képezte magát: mezőgazdasági tanári, majd egyetemi képesítést szerzett az ELTE pedagógia szakán. Huszonhat évig vezette a hanságligeti iskolát. 1980-ban öt iskolát vontak össze, jánossomorjai központtal, aminek igazgatója lett. Nyugdíjazásáig, azaz 1990-ig tevékenykedett ebben a munkakörben. A nyugdíjas évei is termékenyen telnek: aktív tagja a Társaskör Egyesületnek, a mai napig pályázatokat ír, publikációi jelennek meg különböző regionális kiadványokban. 2011-ben gyémántdiplomát kapott.

 

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-