Hóhelyzet-jelentés

26.V.16:20 – Szombatról vasárnap hajnalra mínusz 16 fokot is mértek Jánossomorján. Ez már különösen veszélyes hideg, így a város is megmozdult a rászorulókért.  Az önkormányzat az önkéntes tűzoltók és a Winkler Transzport Kft. segítségével pár napra elegendő tűzifát és élelmiszert vitt azoknak, akik nagy veszélyben voltak. Akadt több olyan kisgyerekes család, ahol már enni és fűteni sem tudtak, vagy a bútorokat tüzelték. A polgárőrök és rendőrök gyors és komoly munkával 36 veszélyeztetett családot ellenőriztek le a hétvégén, hogy meggyőződjenek, a rászorulók közül nincs-e életveszélyben valaki. A gyermekjóléti szolgálat, a házi beteggondozás, a polgármesteri hivatal dolgozói és a helyi katasztrófavédelem már korábban igyekezett felmérni a veszélyben lévőket a városban.

Volt, aki az orvosi rendelőben nyílt éjjel-nappali melegedőben éjszakázott péntekről szombatra. Az orvosi ügyeletet azonban nem sokan keresték fel: egy elcsúszásból eredő kisebb sérülésnél kellett csak segíteniük. Többen akadtak azonban, akik telefonon kértek segítséget az orvosi ügyelettől kisebb sérüléseik megfelelő otthoni kezelésére.

Horváth Attila fotója a 86-os főútról. (január 25.) Köszönjük!

25.P. 17:07 – Hol fogók, hol nem – A hófogókból egyszerűen nem jutott elég erre a szakaszra, közölték a Magyar Közút helyi illetékesei az önkormányzat megkeresésére. Az állami forráshiány ellenére a közútkezelő megtette a tőle telhetőt, de ennyi hófogó rácsot tudott a 86-os Mosonmagyaróvár-Jánossomorja közötti részére biztosítani.

 

A főút hófogó nélküli szakaszain jóval nehezebben lehet közlekedni, ami rendkívül sok problémát okoz – több környékbeli település kérdését tolmácsolta Jánossomorja a Helyi Védelmi Bizottság csütörtöki ülésén. Jánossomorja az ülésen felvetette azt a kérdést is, hogy fasor-telepítéssel lehetne-e könnyíteni a minden télen kialakuló hótáfúvásos állapotokon – ami egyébként is rendkívül sokba kerül az országnak, a településeknek és a közlekedő lakosoknak is. A szakemberek szerint az erdősáv-telepítés hosszú távon nagy segítség lenne, rendelkeznek is földterületekkel a főút mentén, az erdősáv-telepítésekre azonban nincs forrása a Magyar Közútnak. A környékbeli települések esetleges összefogásával és anyagi segítségével azonban lehetőséget látnak rá, hogy erdősávot telepítsenek a veszélyesebb szakaszok mentén a jövőben.

Nagy forgalmú főút a 86-os, még hófúvásban is…

Hóhelyzet – 25.P. – 15:00 – Több hótoló takarítja folyamatosan a 86-os főút Mosonmagyaróvár és Jánossomorja közötti részét, de a mosonszolnoki bekötő és Jánossomorja között több szakaszon is komoly hóátfúvásokkal, hófoltos, hóbordás utakkal találkozunk. Már nem javasolja az átmenő forgalom számára a 86-ost a Magyar közút. Délutáni közleményük szerint: “Aki teheti, a 86-os főút helyett az M1-es autópálya – 81-es főút – M7-es autópálya útvonalat válassza! A 86-os főúton több helyen is hóátfúvás miatt lassult le a közlekedés.” A katasztrófavédelem fontos viselkedési magatartásokra, ajánlott tennivalókra hívja fel a figyelmet! Erre fordítson időt, olvassa el a tájékoztatót itt: Jánossomorja Város honlapján!

Több hótoló is takarítja a 86-os főutat péntek délután

A főút mellett több helyen is hiányzik a hófogó, itt az utak is nehezebben járhatók. A magas oldalsó hófalakról füstszerűen lefújt hó több szakaszon nehezíti a látást. Egy furgon az árokba fordult a császárréti kanyar előtt. A buszok rendben közlekednek, a délelőtti műszakosok hazaszállítását sem akadályozta a hófúvás.

A hófogó nélküli szakaszokon sokkal rosszabb az út – készüljünk fel!


A füstszerű hó a látótávolságot is rontja


Tovább is van… – további képeink a JTV Facebook oldalán

 

Hóhelyzet – 25.P. – 13:00 – Kopog a jég – újra melegedők nyílnak – Erős lehűlés köszöntött térségünkre. A csütörtöktől kezdődő lehűlés hatására napközben sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet, szombati, vasárnapi, hétfői napokon a hőmérsékleti minimum -12, -13 o C körül alakul! A város ismét megnyitotta az éjszakai melegedőt az orvosi rendelő várótermében. A melegedőbe a hétvégén egész nap bemehetnek a rászorulók! Hétköznap ismét a Balassi Bálint Művelődési Ház és az Idősek Klubja szolgál majd nappali melegedőként nyitvatartási időben, éjszakai melegedőként pedig 16 órától reggelig az orvosi rendelő nyújthat menedéket. Eddig szorult rá senki a melegedők segítségére, tavaly azonban volt, aki ott vészelte át a -15 fokos éjszakákat. Az önkormányzat, a rendőrség és a polgárőrség együttműködve felkeresi, ellenőrzi az elkövetkező napokban a veszélyeztetetteket, rászorulókat.

Hóhelyzet 25.P.11:00: Járható a 86-os főút, az utat jelenleg is takarítják. A kora reggeli órákban rövid időszakonként járhatatlan, de összességében is nehezen járható volt a Jánossomorja – Mosonmagyaróvár közötti 86-os útszakasz. Csorna felé reggel is járható utakat találtak a közlekedők.

Az éjszaka feltámadó szél sok helyen hótáfúvásokat okozott. A hófogók nélküli szakaszokon különösen veszélyes a közlekedés.

A Kisalföld Volán buszai jelentős fennakadás nélkül jártak, most és este sem számítanak komolyabb késésekre, járatkimaradásokra.

Albertkázmér-pusztára egészen ma délelőttig nem tudtak kimenni a helyközi autóbuszok, az útszéli magas hófaltól nem fértek el a járművek. Az útakadályokat információink szerint délelőtt óta bontják, a Volánnál remélik, hamarosan már közlekedhetnek Kázmérra a buszok.

A GYSEV járatai gondok, késések nélkül közlekedtek és közlekednek!

A várbalogi és az andaui út járható, ezeket a város hókotrói letakarították a délelőtti órákban. A helyzet a kitartó szél miatt estére, éjszakára súlyosbodhat, mindenki óvatosan, felelősen közlekedjen!

 

‎21.H.17:00 – Az olvadás miatt a mellékutak jegesek és latyakosak lehetnek egyszerre, ezért óvatosan közlekedjünk! Az önkormányzat munkatársai két géppel reggeltől az utakon voltak. Elsőként a főutak (Várbalog, Andau…) tisztítására kellett – még mindig – figyelmet fordítani. Délután indultak el a mellékutak takarítására és sózására, amit holnap folytatnak. Csak olyan utakon lehet eredményesen letolni a kásás havat, ahol az már teljesen felolvadt, ezért továbbra is maradtak nehezen járható szakaszok. Az önkormányzat munkagépe felváltva szórta a sót, majd takarította a havat – a munkagép jellegéből adódóan ha sót szór, a tolólappal nem dolgozhat, ez a magyarázat a felemelt tolólappal való közlekedésre.

A lakosság türelmét és együttműködését kéri a város!: Az úttestről az utak szélére tolt hó magas torlaszokat emel, ezért kérik a lakosokat, megértéssel fogadják az úttakarítást és tartsák tisztán a járdákat, bejárókat, főként a gyalogosok, kerékpárosok érdekében! Az éjszaka és a reggel fagyot hozhat, a következő napokban eső, havas eső, havazás várható Jánossomorján, a hét többi napjára pedig egy tisztább, de hidegebb időt jósolnak. Ettől függően számíthatunk arra, hogy maradnak nehezen járható szakaszok!

Az évtizedes távlatokban is rendkívüli időjárás következményeinek elhárítása időt vesz igénybe, a viszonyok nem normalizálódnak egyik napról a másikra, ezért a lakosság segítsége, türelme nagyon fontos! A házak előtti gyalogutakat tartsuk tisztán, óvatosan közlekedjünk, főként kerékpárral!

 


Hóba ásott gyalogút ’87 telén – fotó: Birkmayer György

Ilyen mértékű téli katasztrófahelyzet miatt 1987-óta nem kellett összeülni a Helyi Védelmi Bizottságnak. A katasztrófavédelem szakemberei szerint a járás védelmét koordináló HVB rendkívüli alkalommal az elmúlt tíz évben négy-öt alkalommal ült össze, ebből háromszor a Szigetközt sújtó árvíz miatt. (Lásd cikkünket: Offenzív Tél Tábornok) Ha a hóesés nem áll el, és egy újabb hófelhő érkezik, könnyen a 26 évvel ezelőtti méretű állapotokkal kellett volna szembenéznünk. Akkor teljesen elvágta Jánossomorját a hó, a 86-os főúton szovjet lánctalpasok segítségével szállították be az élelmet a településre. A szakemberek szerint harminc évente kapunk ilyen téli időjárást.


1969 decembere – A 86-os főút közvetlenül Szentpéter előtt, egy Mosonmagyaróvárról erre tartó Wartburggal. – Birkmayer György felvétele

 


Látkép a szentjánosi sorompóról 1987 januárjában – Birkmayer György felvétele

 
…és 2013 január 20-án


Birkmayer György, a fotó készítője, ugyanott

20.V.15:05 – A rossz idő újabb kárvallottjai a kutyák. Sok eb csatangolt el vagy nem talált haza az ítéletidőben, és rója most éhesen, fázva a város utcáit. A chip segítségével egy kutyust már gazdájához vezetett a Mendék Állatvédő Alapítvány Jánossomorján. Ők azt kérik: mivel elhelyezni nem tudják a kutyákat, aki teheti, átmenetileg fogadja be az ebeket, és gondoskodjon róluk, amíg ők segítenek megtalálni a gazdikat. Az alapítvány helyi tagjainak telefonszámai: 0620/476-7238 vagy 0620/414-3803

20.V.15:00 – Albertkázmér-pusztától Jánossomorjáig latyakos, nehezebb szakaszokon lassan haladva, de teljes egészében járható az út. Holnap már a menetrend szerinti buszjáratok is célba veszik Kázmért.

20.V.11:50. Az idő enyhe, de az utak továbbra is csúszósak. A város hókotrói ma reggeltől homokkal szórják a mellékutakat, a közútkezelő pedig lesózta a főutakat. Remélik, délutánra felszedhetővé válik a fagyott réteg. A buszjáratok rendben közlekednek Jánossomorjára és Várbalogra is, bíznak abban, hogy holnap már Albertkázmér-pusztára is gond nélkül eljutnak majd. A GYSEV helyi állomásán elmondták, 5-10 perces késésekkel, de nagyobb gondok nélkül közlekednek a vonatok. A síneken, váltókon és vasúti átjárókon sok a hó, ezek megtisztítása nagy munkát jelent, de eddig még nem hátráltatta a közlekedést a takarítás.

‎19.SZ.16.00 – Járható az összes ide vezető főút, a 86-os, a várbalogi út és az andaui út is. Albertkázmér-pusztát is kivágták a hóból. Jánossomorja belterületi főútjai is járhatóak, letisztították őket a hótolók. Hóátfúvásokra egyelőre nem kell számítani, de a csúszásveszély jelentős marad, körültekintően közlekedjenek autóval, kerékpárral és gyalogosan is! – Sokak munkája érdemel köszönetet, akik csütörtök óta kevés pihenéssel fáradoztak azon, hogy minél kevesebb balesettel, minél biztonságosabban közlekedhessünk: Köszönet a hókotrósoknak: Fördős Zoltán (Jánossomorja Város Önk.), Kovalik Róbert, Majlinger László (Szemes Művek), Gáncs József, Sipos Zoltán (Németh Attila c.t.); Köszönet még: a helyi rendőrőrs 24 órás szolgálatot adó munkatársainak, az önkéntes tűzoltóknak, Jánossomorja Város Önkormányzatának, a Mosonszentjános Vadásztársaság tagjainak, az orvosi ügyeletnek, az Idősek Klubjának és még sokan másoknak, akik névtelenül segítettek!

19.Sz. Az andaui út egy nyomon, egyes szakaszokon nehezen, de járható! Az utat megtisztították a helyi munkagépek. Az osztrák oldalon jól járható főutakon mehetünk tovább.

19.Sz.9.30. – A buszok járnak. A Kisalföld Volán járatai Albertkázmér-puszta kivételével mindenhova eljutottak. 10-15 perces késésekkel kell csak számolni. Jánossomorján a buszfordulás okoz kisebb problémát, de megoldható. Mosonszolnokra és Újrónafőre is be tudnak menni a járatok. A vonatok is komolyabb gond nélkül járnak. A GySEV helyi állomásán elmondták, reggel akadtak nehézségek a vonatkozlekedésben, de mostanra stabil a vonal, komoly fennakadások nincsenek. Még nem tudták mekkora késésekkel is kell számolni ma.

19.Sz.9.25. – Járható a 86-os, és a várbalogi út is. A szél jelentősen mérséklődött, hófúvás nincs.

19.Sz.9:25 – FIGYELEM: Az andaui út egyelőre nem járható! A magas útszéli hófal miatt hókotróval nem, csak hómaróval, rakodógéppel lehet megtisztítani az átjárót a határ felé! Remélhetőleg hamarosan megtisztítják a munkagépek a behordott szakaszokat! Egyelőre senki ne induljon el arra! A megnyitást jelezzük!

19.Sz.1.30. A szél jelentősen alábbhagyott, az eddigiekhez képes szinte szélcsendes Jánossomorja, de legalábbis a hófúvások esélye lecsökkent. Megyénkben megszűnt a piros, azaz harmadfokú riasztás, így jelenleg narancssárga, azaz másodfokú riasztás van érvényben.

18.P.23.18. – A 86-os főúton dolgoznak a hótolók, az út járható Mosonudvar és Hanságliget irányába is, ám kisebb hóátfúvásokkal számolni kell. A várbalogi és az andaui út is tartja még magát a hóval szemben, mondták el a helyi rendőrőrs járőröző kollégái. A szél azonban nem mérséklődik, így a helyzet gyors rosszabbodására kell számítani az éjjel.

18.P.21:29 – Szendereg a robogás – Ma már nem indul több busz Jánossomorjára Mosonmagyaróvárról, tájékoztatott a Kisalföld Volán mosonmagyaróvári irodája. Az utolsó járat 19:05-kor indult el, de többet már biztonsági okokból nem indítanak. Három járat maradt ki, a 21:17-es, a 22:05-ös és a 22:20-as. A társaság az esetleg a városban rekedt hazafelé igyekvőknek, délutáni műszakosoknak azt javasolja, maradjanak a nyitva tartott váróteremben, vagy keressék fel a mosonmagyaróvári éjszakai melegedőket. Reggel igyekeznek menetrend szerint elindulni, remélik, sikerül majd. Ma a jánossomorjai vonalon nem akadt el buszjárat.

Hol van már a tavalyi hó, pláne a 26 évvel ezelőtti…

18.P.21.12. AZ ELSŐ JÓ HÍR! Reggelre mérséklődhet a most még helyenként viharos (45-60 km/h) szél, igaz, megérkezik a hideg is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint “a hajnali óráktól mérséklődik a szél és fokozatosan mindenütt megszűnik a hófúvás a Dunántúlon. Szombat estig nyugaton már csak 2-5 centiméternyi, a középső megyékben 6-10, keleten viszont még 10-15 centiméternyi friss hó hullhat. Erős lehűlésre is számítani lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 8 és mínusz 3 Celsius-fok között alakul, de szombat hajnalban már a kevésbé felhős, szélvédett nyugati megyékben mínusz 17 fokra is számítani lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 6 és mínusz 1 fok között valószínű.” Nem akarjuk elkiabálni, de a jóslatok szerint holnap akár azt a legendás, sárga, izzó korongot is megláthatjuk az égen… Holnap még lehetnek 40 km/h-ás lökések, de a szél mérséklődése már érezhető lesz. A hideg azonban sokáig marad, ráadásul a hét közepétől újra felerősödik a szél, így újabb hófúvásokra számíthatunk.

Jánossomorja és a környező települések megközelíthetőségének legnagyobb gondját a szél okozza – az ország egyik legnagyobb erejű szélcsatornája szeli át a mosoni síkot – a hóátfúvások gyakran teszik ideiglenesen elérhetetlenné a településeket a 86-os út köldökzsinórján keresztül.

18.P.20.40. A GYSEV jánossomorjai állomására rendben beérkeztek az esti vonatok eddig, ma egy szerelvény sem rekedt a pályán, ám átlagosan egy órás késéssel kellett számolni! Akadt azonban kimaradó szerelvény. Két szerelvényt várnak még, a menetrend szerint 19:23-kor Hegyeshalomból induló szerelvény fél kilenc után indult csak el, a 20:35-re Szombathely felől várt szerelvény pedig még alig hagyta el indulási állomását.

18.P.20:30 – A 86-os főút sok hóátfúvással, de jelenleg még járható, szűk egy órával ezelőtt még két sávon közlekedhettek a járművek, két hótoló is dolgozott az úton. A helyzet azonban gyorsan rosszabbodhat, továbbra se induljon útnak senki, ha teheti! Napközben több kamion és személyautó is elakadt, megdolgoztatva az utakon dolgozókat.

18.P. 20:20 – Egy sávon még járható az andaui út, a hókotrók még egyszer letisztították, ám gyorsan romlik majd a helyzet. Az önkormányzat és a helyi cégek együttműködésében dolgozó négy hótoló nyolcig kitartott, egyikük még a gyári dolgozókat is megvárja. Reggel négytől ismét az utakon láthatjuk őket. Remélhetőleg eddig az időpontig minden ingázó hazaért Ausztriából!

18.P.19:20 Várbalogra este hét órakor még be lehetett jutni, ám hamarosan ott is komoly hóátfúvások akadályozzák majd a forgalmat, már most több ponton nehéz az átjutás. Valószínűleg reggel ismét úgy kell kiásni a települést – mondta el Némethné Járdán Krisztina polgármester, aki hozzátette, a település rászorulóival, időseivel már korábban felvették a kapcsolatot, felmérték kinek mire van szüksége. Az élelmiszer itt is eljutott a boltokba ma, nem látják szükségét semminek. Az albertkázméri út egész nap le volt zárva, a lakók magukra maradtak, ám komoly gondot eddig még nem jeleztek.

18.P.18:40 – Az andaui út egy nyomon járható a határig, feltehetően este nyolc-kilenc óráig. Egy jánossomorjai hókotró dolgozott most az úton, hogy az Ausztriából hazafelé tartók átjuthassanak a veszélyes szakaszon. Az út azonban nem tartható sokáig, hamar be fogja hordani a szél. Fél kilenc után már senkinek nem javasolják, hogy arra induljon. Valószínűleg az utat éjszakára ismét le kell zárni, akár tegnap éjjel. A Magyar Közút hókotrói nem biztos, hogy elérnek eddig reggel előtt. Az önkormányzat gépei hamarosan pihenőre mennek, hogy hajnali négy tájban kezdhessenek. Egy “hazai” hókotró most az ASDAG-út tisztítására indult.

18.P.18:00 Az önkormányzat délután egy hótoló segítségével kibontotta a behavazott hanságfalvi utat, hogy eljusson az ott kint élőkhöz. A helyi vadásztársaság terepjárójával az ottani lovardánál lakó idős hölgy és a lovarda gondnoka számára alapvető élelmiszercsomagot is vittek ki, aminek nagy szükségét látták az elzárt lakók, és nagy örömmel fogadták. A helyi katasztrófavédelem kapcsolatot tart a kint lakókkal. A gép a lovarda területén is eltolta a havat az állatok könnyebb ellátásáért. A hanságfalvi út továbbra is csak munkagép segítségével járható.

18.P.17:37 – A helyi boltokba ma délutánig minden fontos árú megérkezett, kisebb-nagyobb késéssel. Az alapvető élelmiszerekből nincs hiány és feltehetően nem is lesz. A holnap reggeli szállítás az éjszakai, hajnali utak miatt egyelőre bizonytalan, de a mai tapasztalatok alapján nem kell fontos élelmiszerfajta hiányától tartanunk.

18.P.17:20 – A várbalogi út nehezen, de most éppen járható, jelenleg két hótoló dolgozik! Az andaui út rendkívül hóátfúvásos, a helyi hótolók megpróbálják kitisztítani, hogy az Ausztriából hazafelé tartók elérhessék a települést, de könnyen elképzelhető, hogy nem sikerül járhatóvá tenni a határig tartó szakaszt. Előfordulhat, hogy ma éjszakára is le kell zárni az utat. A 86-os főút továbbra is súlyos helyzetben van, nehezen járható.

18.p. – A hétvége mottója: Ne induljon útnak, ha nem muszáj! Az elmúlt évek legtöbb hava mellé hideg és heves szél párosul, amely több napig is kitarthat! Az utak a megfeszített munkák ellenére is gyakran válnak járhatatlanná, az elakadó autóknak akár órákat is várniuk kell a segítségre! Városunkban több tucat ember, a rendőrség, az önkéntes tűzoltók, több hókotró, az önkormányzat, a katasztrófavédelem… csütörtök délután óta feszített munkával dolgozik azon, hogy minél kevesebb ember kerüljön bajba az ítéletidőben. A legtöbbet akkor teheti, ha felelőtlenül és felkészületlenül, de leginkább egyáltalán nem indul útnak!

-hirdetés- -hirdetés-