Január elsejétől kötelező a négy hónaposnál idősebb kutyák azonosító chippel való ellátása hazánkban. Bár sokan hagyták az év utolsó napjaira a chippeltetést, számos kedvenc nem kapta meg az elektronikus azonosítót. A chip a kóbor kutyák problémáját is enyhítheti, ami rendszeresen visszatérő gond a városban.

Az új állatvédelmi törvény kimondja, hogy január elsejétől az állatorvosoknak kötelessége a kutyákba ültetett chip meglétét megvizsgálni a kutya beoltása előtt – annak feltételeként. Chippet minden, legalább negyedik hónapját betöltött kutyába köteles beültetni a gazdája. Ennek ára mostanra jelentősen lecsökkent, a kezdetei díjak után most már csak 3500 forintot kérnek érte minden állatorvosi rendelőben.


A kutyaiskola tagjai évek óta szorgalmazzák a chippelést. (fotók: Kutyaiskola bemutatója a 2012-es városi majálison)

Dr. Bánhegyi Ildikó állatorvos a JTV-nek elmondta, hogy a chip leginkább egy vonalkódhoz hasonlít. Egy műanyag kapszulát ültetnek be a kutya nyakbőre alá, majd ez a későbbiekben egy speciális eszközzel le tudják olvasni. A kutya és a gazda elérhető adatait egy internetes adatbázisban rögzítik, így ha egy kutya elkóborol könnyen beazonosítható és hazaszállítható, a gazda pedig akár felelősségre is vonható, ha felelőtlenül tartotta állatát.

2013-tól nem csak az állatorvosok ellenőrizhetik a chip meglétét, a helyi ebösszeírásokon a polgármesteri hivatal is megteheti ezt. Ha a kutyában nem találják a transzpondert és a tulajdonosa nem is hajlandó ezt betetetni, akkor ezt az állatorvosnak jelentenie kell azt a hatóság felé.

 

Járom az utam

Jánossomorján egyre több fejtörést okoz a kóbor kutyák kérdése. Mihályi Béla és családja is csak kis híján úszta meg egy kóbor kutya és egy pórázon sétáltatott eb harcát. A kutyák egyik pillanatról a másikra verekedtek össze, veszélyeztetve ezzel az éppen arra járó családot és a kutyát sétáltatókat is. A vadul verekedő kutyákat csak pár perc eltelte után sikerült szétszedni, mikor már a családra is veszélyt jelentettek. Az apa maga is megpróbált beleavatkozni a harcba, félt, hogy a gyerekek is megsérülhetnek a lábuknál marakodó ebektől. Ezután az ebek megnyugodtak majd folytatták útjukat. Nem nyugodtak meg viszont a családtagok, a két kisgyerek a verekedés után még jó ideig sírt és azóta is felemlegetik a történteket.

Sipos Veronikát, a helyi kutyaiskola vezetőjét kérdeztük, hogy mit javasol az ilyen esetekben. Elmondta, hogy ők a kutyaiskolában a leghatékonyabbnak egy vödör vizet találtak, mivel ez hirtelen megijeszti a kutyákat és nem folytatják a harcot. Persze ez ritkán van a kezünk ügyében sétálgatás közben, így, amennyiben nem lehet vízzel szétválasztani őket, egy hirtelen rántás is segíthet abban, hogy a kutya lenyugodjon.

A város régóta keres hatékony választ a kóbor kutya-kérdésre. Jelenleg időszakonként a győri állatkertbe szállítják időnként a megbízott gyepmesterek a helyben befogott kutyákat, ám ez a szolgáltatás sok kívánnivalót hagy maga után – erről volt szó már a képviselő-testületi üléseken is. Akkor Lóránt István jegyző elmondta, a város igyekszik hamar javítani a helyzeten, felmerült például egy menhely-alapítvánnyal való együttműködés lehetősége is, de a szigorú szabályozások miatt nehéz a változtatás. A baj azonban leginkább az, hogy a legtöbb kóbor eb nem gazdátlan, csak tulajdonosaik nem figyelnek eléggé rájuk, így azok időnként, egy-két napra megszöknek.

Sokan félnek attól, hogy a chippelés díját nem akarják majd kifizetni a kutyatulajdonosok, nem fognak annyira figyelni a kutyákra és így még több kóbor ebet találhatunk majd városunkban. Sipos Veronika elmondta, a szervezetük évek óta szorgalmazta a chippelést. Most egy leolvasót vennének, amellyel kideríthetnék, ki a gazdája egy-egy csatangoló kutyáknak, ezzel is segítenék a várost.

A közelgő szilveszter éjszaka különösen figyelnünk kell arra, hogy az ijedt kutyáink el ne szökjenek, lehetőleg zárjuk őket olyan helyre, ahol nem zavarja őket annyira az elvakult petárdázás.

 

Kajtár Éva

-hirdetés- -hirdetés-