Gondokkal teli esztendőt hagyunk magunk mögött, de hasonlóan gondterhes év lesz a 2013-as is az önkormányzatiságban. Jövőre elvon az állam az iparűzési adóból is. A képviselő-testületi ülésen és a közmeghallgatáson azért örömteli eredményeket is felsoroltak az évértékelésnél, az egyik legfontosabb a lakosság ügyintézési lehetőségeinek helyben tartása.

A jövő év nem épp világos kilátásait tárgyalták a művelődési házban december 19-én, először a képviselő-testületi ülésen, majd az utána következő, szó szerint pár érdeklődő lakost vonzó év végi közmeghallgatáson.

Lóránt István jegyző utóbbin elmondta, az év sok változást hoz, aminek még nem is minden részletét látják. Az önkormányzatiságot mélyen érinti a legtöbb, ám e változások az állampolgár oldaláról nem lesznek túlzottan nagyok, annál nagyobbak lesznek a polgármesteri hivatal szervezetében.

Január másodikától működnek a járások, ami az elmúlt hetekben bútorokat, számítógépeket, dolgozókat vett át a polgármesteri hivataltól. A változásból azonban a lakosság szinte semmi nem vesz észre. A legtöbb ügyüket a jánossomorjai polgárok a helyi hivatalban tudják intézni, pont ugyanúgy, ahogy 2012 dec. 31-ig tudták. Néhány szociális, gyámügyi, gyermekvédelmi hatáskör kerül a járáshoz; fenntartási szempontból átkerül, de helyben marad a népesség-nyilvántartás és az okmányiroda is. Az építésügyi kollégák is helyben maradnak, ám intézkedési jogkörül még bizonytalan.

Veszítettünk is az átalakítással. A helyi oktatás felét eddig az állam, felét az önkormányzat fizette. Januártól az iskola épületét az önkormányzat tartja fenn, a pedagógusok bérét a kormányhivatal fizeti. A pedagógusokat a járási tankerület irányítja – ez Jánossomorján 66 tanárt, óvónőt, zenetanárt jelent. Nem kapja meg a pedagógusok bérét és a diákok normatíváját a város, ám az oktatásra, az épületek fenntartására ugyanúgy költenie kell, ami összességében több kiadást jelent az önkormányzatnak:

A változás a források átrendezésével jár, nem véletlen, hogy több adónemet elvonnak állami szinten, hangsúlyozta Lóránt István. Nem marad helyben a személyi jövedelemadó – eddig helyben maradt – egy része, és a gépjármű adó java (60%) is az államhoz vándorol. Ez összesen 80 millió forint. De bekövetkezik, amitől évek óta tartottunk, elvesznek az iparűzési adóból is. A 2011-es iparűzési adóbevételeket veszik bázisnak és ennek a negyede az, amit elvonnak majd. Ez nagyjából 110 millió forintot jelent. Az összesen 190 milliós elvonás miatt az önkormányzat ezért nemrég építményadót kényszerült emelni, de még ezzel együtt is kevesebb pénz marad a városkasszában jövőre.

Dr. Kurunczi Károly polgármester szerint 30 és 50 millió forint közötti összeg az, amivel kevesebből fogunk gazdálkodni. Ez a pénz ez egyértelműen a fejlesztésekről, beruházásokról veszi el a forrást, mert a kötelező feladatokat végre kell hajtani. Eddig fejlesztésre, beruházásra 160-180 millió forintot fordíthattunk. Példaként tavaly közel hatvanmillióból újult meg a sportcsarnok.

Apró öröm, hogy tanév végéig biztosan nem lesz szervezeti változás az iskolák terén, megszüntetésre, átalakításra csak a nyári szünetben kerülhet sor.

 

A város gazdálkodása

A közmeghallgatáson a polgármester a város gazdálkodásáról is tájékoztatta a városlakókat. Az elhangzottak szerint a város év végi adóbevételét több mint 550 millió forintra várják, az év költségvetési főösszege pedig 1.168 millió forint. Tartozások és kifizetetlen számlák sem torzítják ezt a képet, emelte ki az érdemet a polgármester. A kiadások között lényeges, hogy a város fejlesztésre 76 millió, beruházásra 80 milliót költhetett idén. Utak építésére és felújítására 20 milliót fordíthattunk, csak saját erőből.

A közmeghallgatáson kérdésként elhangzott, hogy évek óta nem épül kerékpárút környékünkön, pedig rajtunk keresztül össze lehetne kötni a Fertő-tó és a Szigetköz bicikliútjait, ami turisztikai, idegenforgalmi fejlődést is jelentene a városnak. A polgármester válaszában kiemelte, a városnak saját forrásai nem elegendőek erre, állami pályázatokat pedig nem írnak ki. Csak annyit ígérhetett: továbbra is figyelik a pályázati kiírásokat.

 

 

 

 

HT

-hirdetés- -hirdetés-