Karácsonykor a világosságot ünnepeljük, amely megtestesíti azt a reményt és megváltást, amit Isten egyszülött fiával küldött el az embereknek. Az idei éjféli szentmisén Kótai László atya az emberi és az isteni szeretet összefonódásáról beszélt a mosonszentjánosi templomban: -„Az Isten szeretetét megőrizzük és ajándékozó szeretetének alanyává válunk. Az Isten szeretetének jóságát ma este valamennyien megérezhették, mindazok, akik családban vannak és azok is, akik talán nem. A szeretetet ma egymás felé is megpróbáljuk kifejezésre juttatni. Ezért is készítettek odahaza karácsonyfát, ezért helyezték alá az ajándékokat, ezért is ajándékozták meg odahaza egymást, mert ez a jelképe Isten ajándékozó jóságának.”

Az idei évben egy különleges mécses lángja is meghittebb tette az ünnepet. A plébános és az egyházközség egy megszentelt mécsest kapott Betlehemből. A mécsest az úton féltő gonddal óvták, hogy elérjen városunkba és hogy számunkra is elhozza a fényt az adventi sötétség után.

Kótai László atya a második karácsonyát tölti Jánossomorján. A plébános a JTV-nek elmondta, nagyon örül annak, hogy az egyházközségével közösen tud felkészülni a karácsonyra. -„Úgy ki voltak éhezve ezek az emberek az értelemre, a jövőképre, hogy másfél év távlatából élvezem ezt a feladatot itt Jánossomorján, azt, hogy mennyire mások tudnak lenni azok, akik mégis közösen készülnek az ünnepre. Mert ugye, amit maguk nem látnak onnan a padok közül én látom, mert szemben vagyok a népemmel, látom a szemükben a csillogást és az elhivatottságot, az örömöt. Ilyenkor nagyon felemelő számomra, hogy lelkipásztor vagyok.”

Az éjféli mise mindenki számára mást jelent. Vannak, akik csak nosztalgiából járnak el évről évre, de akadnak olyanok is, akik többletet keresnek a karácsonyi ünnepléshez. A plébános szerint nem feltétlenül rossz, ha valaki csak ilyenkor látogat el a templomba, ha ilyenkor annyi szeretetet és békét kap, amire vágyik, talán máskor is eljön a templomba.

A szentmise után a Jánossomorjai Fúvos Egyesület karácsonyi dalokat játszott a templomtéren.

 

 

-hirdetés- -hirdetés-