Csütörtök este két ünnepi gálaműsoron is hangolódhattak a karácsonyra a jánossomorjaiak. Az Alapfokú Művészeti Iskola műsorában az összes diák színpadra állt. A szentpéteri templomban pedig a Canto Excolo Kamarakórus koncertje tette meghitté a karácsonyvárást.

Sokan voltak kíváncsiak az Alapfokú Művészeti Iskola karácsonyi gálaműsorára csütörtökön este a művelődési házban. Közös produkciókkal léptek fel a táncos és hangszeres tanszakos diákok, az iskola kórusa is énekelt. Főként karácsonyi dallamok, tánckoreográfiák kaptak helyet a műsorba, de a fúvós kamaraegyüttes ismert slágereket hangszerelt át és adott elő kiválóan.

Az iskolának ismét sikerült ünnepi hangulatot teremtenie a diákok és családjaik számára. A hagyományos gálaműsor ötlete Dravetzkyné Stumpf Erikától származik, az ő szolfézsóráján tanulták meg a dalokat a gyerekek. Az iskolában szeretnék, ha a gyerekek az ünnepi dallamokat karácsonykor otthon, családi körben is énekelnék vagy eljátszanák. Dravetzky István, a zeneiskola igazgatója elmondta: „Mindig szoktam adni a diákjaimnak karácsonyi dalokat, kottákat, hogy vigyék haza, tanulják meg, és szenteste családi körben is adják elő ezeket. Természetesen a műsorral a karácsonyi hangulat megteremtése az elsődleges cél, de nagyon fontos az is, hogy itt a gyerekek közösen, társaikkal együtt léphetnek színpadra.”

 

Templomi dallamok

A karácsonyi hangulatot fokozva még egy koncertre mehettünk csütörtök este: a Canto Excolo Kamarakórus kilencedik alkalommal adott színvonalas ünnepi műsort, idén a szentpéteri templomban. A jánossomorjai karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan kóruskoncertjén egyházi és világi dallamok egyaránt felcsendültek, hallhattunk többek között négyszólamú angol énekeket és a jól ismert Ave Mariát is. Egy 14. századi adventi ének is megszólalt Bakondi Ferenc trombitáján, Szabó Attila orgonakíséretében. A kórus idén az Aranykapu Daloskörrel kiegészülve állt a közönség elé. A kórus kilenc éve azért alakult, épp azért, hogy az év legszebb ünnepén énekeljenek.

Gönczné Drobnitsch Kornélia kórustag Televíziónknak elmondta, hogy a szívhez szóló, meghitt dalokkal a családok belső felkészülését segíthetik, amire manapság sokkal kevesebb idő jut otthon. Az évről évre egyre színvonalasabb produkciókkal érkező kar az egyik legfontosabb fellépésének tartja az adventi koncertet.

 

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-