A kiszámíthatatlanság miatt felhagyott az iskola-összevonással és öt év óta először helyi adót emelt az önkormányzat. Még soha nem látták ennyire homályosan és borúsan a következő évi költségvetést a jánossomorjai képviselők, mint a 2013-as keretszámok tervezése során. A mindent átfogó, de mégis alig körvonalazódó állami átalakítások miatt szinte semmiben sem lehet biztos a városvezetés.

-„10 éve vagyok képviselő, de ilyen kevés információ, félinformáció még soha nem volt a koncepció elfogadásakor” – kommentálta a jövő évi költségvetés keretéről való döntést Lőrincz György alpolgármester. Valóban, inkább lutri, mint felelős előrelátás lenne most megsaccolni a jövő évi változásokat, ám jóval szűkebb költségvetéstől tartanak a képviselők 2013-ban.

 

Szerdai életkép – sok fejtörést okozott és okoz még a képviselőknek a jövő év

Történik ez annak ellenére, hogy az idei harmadik negyedév jól sikerült, mondta Dr. Kurunczi Károly polgármester. – „Két adóbefizetési határnap, március 15. és szeptember 15. után vagyunk, hátra van még a december 20-i, ám ennyi alapján is látható: nyugodtak lehetünk. A tervezett adóbevételek már most átlagosan kilencven százalék körül teljesültek, év végére akár a várnál több is beérkezhet.

 

Minden PEZ hozzánk

A jánossomorjai nagyvállalatok is nyugodtak, erre utal több beruházási, fejlesztési szándék is. A PEZ Production Europe rendeletmódosítási kérelmét is támogatták a képviselők. A cég egy új üzemcsarnokot építene telephelyén, ahová az ausztriai gumicukorgyártást hozná át. Az idei költségvetés kiadási és bevételi főösszegét végül 1.168.346.028 forintban állapították meg.

 

90 millióval már biztos kevesebb

A törvény szerint novemberben kell elkészíteni a jövő év költségvetési koncepcióját, ami nem mindent kell, hogy tartalmazzon, de egy szigorú iránymutatást jelent, hogy mivel gazdálkodhat a város. Ám ennyire kevés információ még soha nem volt a jövő évről. A jövőnket alakító törvényeket azonban még bőven tárgyalják, így nem tudjuk, mennyivel rövidül meg a kasszánk. Az már biztos, jövőre közel 85-90 millió forinttal kevesebb adó folyik így be a városhoz. A személyi jövedelemadó helyben maradó része és a gépjárműadó 60 százaléka vándorol át az államhoz.  De sokan még több megvonástól tartanak.

 

Kényszerűen emelt építményadó

Mivel adóemelésre csak most, a novemberi koncepció meghatározásánál nyílik lehetőség a törvény szerint, az önkormányzat az építményadó megemelésére kényszerült – négyzetméterenkénti 700 forintról 900 forintra – a legmagasabb kiszabható összeg 1700 forint. 2007-óta most először emelkedik helyi adó Jánossomorján, ez  most 23 millió forint pluszbevételt jelent.

Kényszerűen emelték – szavazás a képviselő-testületi ülésen

– „A kiesés pótlása kényszerített minket erre az emelésre, hiszen a helyi adóbevételeink mindenképpen csökkennek. Nem szívesen tettük, öt éven át nem piszkáltuk az adókat, de most a kényszer szülte az intézkedést.”- mondta a polgármester.

 

Valószínűség-számítás általánosban

Az oktatás változása okozza a legtöbb gondot. Jövőre az állam fizeti a pedagógusokat. Az önkormányzat pedig nem marad más lehetősége, minthogy az előírtak szerint fenntartja az iskolát. Még az sem látszik, olcsóbb, vagy drágább lesz számunkra ez a rendszer, és valószínűleg 2013 szeptemberéig nem is fog.

A pedagógusok bérei kikerültek a kiadások közül, ezért 178 millió forintos csökkenés várható, de legalább 80 millióval kevesebb lesz a bevétel. Itt elvben mutatkozik 100 millió körüli többlet, amit azonban bizonytalanná tesz a feladatalapú finanszírozás, vagyis hogy az állam által meghatározott támogatást kapnak majd az iskolák. –„De talán még a parlamentben sem tudják, hogy mennyi pénzt kapunk, hogy fog ez működni.”- tette hozzá Lőrincz György.

 

Megbukott az iskola összevonása

Az ülésen felmerült a Klafszky-iskola igen leromlott vizesblokkjának felújítása, ami a számítások szerint 10-20 millió forintba is kerülhet. A téma az iskola-összevonásra terelte a beszélgetést, ugyanis alapjaiban rengett meg a város rég szorgalmazott álma, a szentpéteri iskolások Szentjánosra hozása, egy új épületszárny felépítése.

-„Túlságosan nagy beruházásokba iskolaügyben talán nem volna érdemes belefogni – mondta Lőrincz György alpolgármester. Bella Zsolt képviselő, iskolaigazgató azonban reménykedett, hogy végül, valamilyen összegből mégiscsak sikerül folytatni az iskola-felújítást. Ellenkező esetben – „ellene mennénk annak az érvényben lévő döntésünknek, ami azt mondja ki, hogy 2014-ig felújítjuk az iskolát és bővítjük.”

Ám az iskola-összevonás nem került be a jövő évi koncepcióba. – „Ha nehéz, akkor is tessék tudomásul venni mindenkinek, hogy rajtunk kívül álló okok miatt az élet felülírta a Klafszky-iskola terveit.” – mondta ki az ülés legfontosabb mondatát a polgármester, pontot téve a vitára. A központi iskola bővítésére egyelőre nem lesz pénze a városnak. -„Három éve várunk az ígért pályázatra, de sehol semmi, nem tudtuk beadni. Ráadásul az oktatás állami feladat lesz, az önkormányzatoknak az oktatáshoz szükséges épületek fenntartását kell biztosítani – legalábbis ma még ez látszik. Néhány szemléltető eszköz és dolgozói munkabér is az önkormányzatot terheli, de a pontos végrehajtási utasítások még nem érkeztek meg.”

 

Általános elvek – egyelőre kevés a konkrétum az állami tervekben

A polgármester kiemelte: -„Számunkra továbbra sem mindegy, hogy a gyerekeink milyen körülmények között tanulnak, mihez milyen színvonalon jutnak hozzá, de az összevonásokat, osztálylétszámokat, átszervezéseket, csoportlétszámokat már nem mi, hanem az állam, a tankerület vezényli le, a tankerület felelős vezetői hozzák meg ezeket a döntéseket. Nekünk maradt az intézmény fenntartása. A bővítést ezért nem tudtuk beletenni a jövő évi koncepcióba, mert annyi változás várható. A papír elbírná, de az felelőtlen ígéret lenne. Nagyon sok mindent nem tudunk, nagyon sok mindent meghatároz a helyi adók mértéke.”

A testület még 2011 januárjában úgy döntött, a felújítás befejezéséig minden éves fejlesztésre fordított önkormányzati összeg legalább felét az iskolára kell elkölteni. Az új helyzettel azonban ez a megosztás is érvényét vesztette.

 

Dörzsölt tücskök, koplaló hangyák – fordított hitelválság

Megfordult a mese, a szorgalmas, takarékos hangyák elnyerik méltó büntetésüket, az egész nyáron hegedülő tücsköket pedig a mező minden lakója etetheti. Jánossomorja szempontjából ezt jelenti az állam hitelátvállalási programja, mondta Dr. Kurunczi Károly. – „Nem kérdés, ki járt jól; az, aki felelősen gazdálkodott, beosztotta a pénzeit, és addig nyújtózkodott, ameddig a takarója ért, vagy az, aki milliárdos adósságokat halmozott fel, olyan beruházásokba, fejlesztésekbe kezdett, amihez nem volt kellő fedezete.

Éles állami akarat, homályos önkormányzati kilátások

Jelenleg az 5000 lakos feletti települések adósság-átvállalása folyik, bár hosszan eltart majd. Ha mi három évvel ezelőtt, huszáros döntéssel, azt mondjuk, hogy felveszünk 300 millió kölcsönt, ebből a jövő nyár végére már állna a bővített iskola. Csodálatos körülmények közé tudtuk volna hozni a gyerekeket. Vehettünk volna fel hitelt, de a pályázattal biztattak minket, ám nem nyíltak meg a kapuk. Mára megváltozott a hitelfelvétel is, szinte lehetetlen ma egy ilyen léptékű beruházásra 3-400 millió forintos hitelt felvenni. Sajnáljuk, de ez a lehetőség most elszaladt mellettünk, ráadásul az iskola-összevonás rengeteg energiát elvett tőlünk, pályázatírás, előkészületek…  Ettől függetlenül ki kell jelenteni, hogy a péteri iskolában továbbra is olyan körülmények vannak, amik nem alkalmasak arra, hogy a kor elvárásainak megfelelő színvonalon tanulhassanak diákjaink.”

Végül a szentpéteri iskolára is visszatértek a városvezetők: Ha kedvezően alakul a jövő évi költségvetés, felújíthatják a Klafszky-iskola vizesblokkját. Ám hangsúlyozták, továbbra is a két iskola összevonása lenne a legjobb megoldás a gyerekek számára. Erre azonban még bizonytalan ideig várni kell.

 

 „- Zuhanyzó? – Én is csak néztem: zuhanyzó.”

Meglepődött párbeszédek hangzottak el a testületi ülésen, amikor kiderült: Kisebb módosítást jelenthet, hogy egy hatósági ellenőrzés során úgy döntöttek a körzeti vezetők, hogy 42 gyermek helyett csak 39 befogadására alkalmas a bölcsődénk, ráadásul külön zuhanyzót is ki kell alakítani az épületben. A polgármester nehezményezte, hogy a nemrég, az aktuális szabályoknak megfelelően befejezett önkormányzati felújítás után most egy talán túlzásba vitt intézkedés miatt újra bonthatják meg az épület részeit.

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-