A szovjet csapatok megkezdik kivonulásukat Budapestről, de a Kilián laktanya környékén még összecsapásokra kerül sor. Budapesten valamivel több, mint húsz, vidéken tíz halottja van a harcoknak. Ez a forradalom és szabadságharc egyik csendesebb, de reményteli napja: október 29. Ekkor esik el Író László. Egy nappal korábban Pusztasomorján eltemetik a 16 éves Kelemen Rezsőt.

A jánossomorjai Társaskör évek óta gyertyagyújtással emlékezik meg a forradalom és szabadságharc helyi áldozatairól. Hétfő este közel húszan gyűltek össze Kelemen Rezső pusztasomorjai sírjánál, hogy verssel, a történelem felidézésével és koszorúkkal, mécsesekkel emlékezzenek a fiatal gyári munkásra, aki október 26-án, a mosonmagyaróvári laktanya előtti sortűz áldozata lett.

 

 

Kelemen Rezső

Wittmann Elekné Zass Lóránt – Novemberben című versét szavalta el, majd Bella Sándor a társaskör tagja emlékezett meg Kelemen Rezsőről. Elmondta, a 16 éves mezőgépgyári munkást apja a forrongó hangulat miatt óvta attól, hogy dolgozni menjen, ám Rezső mégis elindult, kivételesen valamiért csókkal búcsúzott kistestvérétől, aki a szobában aludt.

A tüntetők megérkezésékor Rezső először nem akart elmenni a tömeggel a gyárból, de az idősebb szakik unszolták őket, mondván nekik, fiataloknak kell itt tenni valamit. A laktanya előtt figyelmeztetés nélküli géppuskasorozat fogadta a felvonulókat, két másfél perces sortűz és kézigránátok… Kelemen Rezső itt kapott fejlövést. A sérültek között több szentjánosi, szentpéteri és pusztasomorjai is volt, például Kelemen Gábor és Dohány István.

A megemlékezésen részt vett Élő István megrendülten mondta el emlékeit az esetről. – „A délutáni busszal hazaérők hozták meg a hírt Pusztasomorjára, hogy egy somorjai fiatal láblövést kapott, Rezső pedig meghalt, egy papírzsákot terítettek rá, így keressék… az unokabátyja is lövést kapott Kelemen Gábor, de ő rendbejött. A családtagok másnap, szombaton lovas kocsival mentek érte. Szörnyű nap volt, a nagybátyja hozta haza, Bencsik Jánossal mi vittük be a szobába, ahol felravatalozták. Ott, emlékszem, Fettik Ferenc letörölgette fejéről a vért… Felravatalozták és másnap temettük el. Az édesapja hozta ki a koporsót… Rengetegen jöttek el a temetésre, tűzoltók is búcsúztatták.” Élő István mindkét áldozatot ismerte. –„Lacival is jóban voltam, három évvel volt idősebb nálam, és korábban Rezsővel is sokáig dolgoztam, amikor 15 évesen a célgazdaságban volt kocsis, dolgos, humoros embernek ismertem. A tüntetésen történtekről úgy sejtem, hogy Rezső, mint indulatos gyerek, úgy gondolhatta, hogy helyt kell ott állni. Rezső a rendszerváltásig nem kaphatta meg az elismerést, ellenforradalmároknak bélyegezték az áldozatokat, de mi a családban még akkor is azt gondoltuk, hogy ez forradalom volt.”

 

Író László

A szentjánosi temetőben Író László honvéd sírja előtt hajtottak fejet az emlékezők. A szabadságharc alatt a Blaha Lujza téren álló Nemzeti Színház előtti érte őt sorozatlövés, szívét és tüdejét roncsolták a golyók. Hazahozták és az Iparos utca nyolc alatti szülői házban ravatalozták fel. A gyertyagyújtáson az áldozat rokonai is jelen voltak, akik meghatottan fogadják, hogy minden évben mécsesek gyulladnak a sírhalmon. A Győrben élő Író László nagybátya sírja előtt elmondta – „Édesapám öccséről sok szép emlékeket őrzünk. A család számára igencsak számít, hogy egy ’56-os elesett van köztünk, sokszor járunk ide, és az is öröm számunkra, hogy látjuk, milyen szépen ápolják itt az emlékét.”

A Társaskör e két síron elhelyezett koszorúval szimbolikusan mindazon helyiek előtt fejet hajtott, akik a forradalom és szabadságharc során, vagy az azt követő megtorlásban haltak meg, vagy szenvedtek.

 
Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-