A környékbeli települések részvételével nyolc éve működő Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás sok olyan feladatot lát el, amit önállóan nem tudnának működtetni az önkormányzatok. Az év végével megszűnés is fenyegette a szervezetet, most azonban úgy fest, tovább működhetnek, igaz, változásokkal. A szerdai képviselő-testületi ülésen is ennek lehetőségeit tárgyalták a tagok.

Botos Gábor a társulás munkaszervezetének vezetője beszámolójában inkább a jövőről beszélt.

Sok információhoz és szakmai segítséghez jutott összefogva a 27 tagtelepülés, erről beszélt képviselőinknek Botos Gábor munkaszervezet vezető. Közösen működtették a szociális étkeztetést, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, az idősek nappali ellátást, de a családsegítő és a gyermekjóléti szolgálat szakembereit is a Kistérség alkalmazta, akik így több települést jártak be.

Úgy tűnt, januártól mindez megszűnik, ám más állami támogatással, de mégis működhetnek a társulások, amihez önként csatlakozhatnak az önkormányzatok. A közösen végzett feladatok olcsóbbak, hiszen közösen fizetik, és így jobb szakemberek is alkalmazhatók.

 

A nem kötelező sérülhet

Botos Gábor reméli, hogy a legtöbb település újra közösen vállalja a kötelező feladatokat. Ami azonban nem lesz kötelező jövőre, arról a többség lemond majd, ilyen például az időskorúak bentlakásos ellátása, amit megyei intézmények vehetnek át.
– „A nem kötelező feladatok egy részéről, az az érzésem, hogy le fognak mondani az önkormányzatok, ebben sérül az esélyegyenlőség. Így bizonyos mértékig azért sérül a szolgáltatásokhoz való hozzájutás lehetősége, de az alapszolgáltatások nem, ezeket zömében egészen biztos, hogy a települések közösen fogják biztosítani.” – hangsúlyozta várakozásait a munkaszervezet vezető az ülésen.

 

A jánossomorjai képviselők elsőként megköszönték Botos Gábor munkáját, majd továbbra is bizalmat szavaztak a társulásnak. Dr. Kurunczi Károly megerősítette: – „A társulás tovább fog működni, ha nem is olyan széles körben, mint idáig, és mi, Jánossomorja, a testület bölcs döntése szerint ebben a jövőben is részt kívánunk venni. Hogy példát mondjak: az idősek napközi otthonánál a kapott normatíva és a kistérségen keresztül elnyert kiegészítő normatíva sem fedezte a teljes költségeket, az önkormányzatnak kellett azt kiegészítenie, de még így is sokkal olcsóbb volt, mintha egyedül kellett volna megoldanunk a dolgot, ráadásul sokkal jobb színvonalon sikerült mindezt ellátni. Érthető, hogy a folytatás mellett foglalunk állást.”

 

Kettő hiányzik

Az idősek bentlakásos ellátása maradt ki a listánkból és az iskolákat működtető mikortérségi társulás, amit az iskolák államosítása eredményezett. A polgármester elmondta: Jánossomorja a kezdetektől nagyon aktívan részt vett a társulás munkájában. – „Mi voltunk az elsők, akik mikortérségi társulást hoztak létre az oktatás frontján, és ez a rendszer kiválóan működött. A testület a régi feladatok közül kettő kivételével mindent megőrzött, hiszen a térségi feladatellátásban gondolkodunk. A költségeket még nem látjuk, annyit tudni, hogy az eddig biztosított kiegészítő normatíva megszűnik, ám hogy milyen formában nyújt az állam plusz normatívát az egyes feladathoz, azt csak a költségvetés elfogadása után tudjuk kibogarászni majd. A szervezet működését az eddig is fizetett tagdíjakból fedezhetjük majd.”

Július elsejétől új köntösben működhet a térségi társulás, addig a régi módszer szerint látják el a feladatokat. – „Bízunk abban, hogy november végére elkészül a költségvetés. Ennek tudatában majd tudjuk azt is, hogy egyes feladatokhoz milyen támogatások járnak, és mennyire akarnak ebben részt venni a települések. Március végéig valamennyi testület döntést tud hozni, június végéig tiszta lappal kell indulni, és július elsejétől startolhat a kistérségi társulás, újjáalakulva, de tovább folytatva a közös feladatellátást.” – mondta Botos Gábor.

 

Közösen vállalt feladatok a képviselő-testület döntése szerint

Szociális alapszolgáltatások:       

•    szociális étkeztetés
•    jelzőrendszeres házi segítségnyújtás
•    házi segítségnyújtás
•    idősek nappali ellátása
•    hajléktalanok nappali ellátása
•    értelmi fogyatékosok nappali ellátása

Szociális. és gyermekjóléti szakellátás:           

•    gyermekek átmeneti otthona
•    családsegítés
•    gyermekjóléti szolgálat

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-