A családon belüli oda nem figyeléssel kezdődik a legtöbb függőség. Márpedig egy átlagos magyar családban naponta hét percet foglalkoznak a gyerekkel. A döbbenetes adatot Zacher Gábor szenvedélybetegségekkel foglalkozó főorvos mondta el az 5. Szertelen Ifjúság Napja drog-megelőzési rendezvényen Mosonmagyaróváron. Az előadásra népes jánossomorjai diáksereg is ellátogatott.

 

 

A függőséget okozó szerek listája a kokaintól az alkoholig és a divatos energiaitalok ontotta koffeinig tarthat – mondta Zacher Gábor toxikológus főorvos a Flesch Károly központban tartott előadásán múlt pénteki előadásán. A különböző drogok hatását is láthattuk az ilyen szerekkel kezelt pókok hálóján. Azt, ahogy a pörgető szerektől például csak a hosszanti irányú szálakat szövi meg, a lassítóktól szinte csak pár vonalas vázlatát készíti el a tervnek. Jól látható az is, hogy az egyes szereknél hogy torzul az alkotó realitásérzéke, ahogy például egy-egy körcikket kifelejt, vagy a hálót eltolva, de pontosan szövi meg. – „Ezek a szerek egyvalamit csinálnak veled: megváltoztatnak. És úgy fognak megváltoztatni, hogy magába a változás tényébe már nem tudsz beleszólni.”  – hívta fel a figyelmet a főorvos.  A szakértő arra akarta ráébreszteni a fiatalokat, hogy úgy is jól érezhetik magukat, hogy nem alkalmaznak pszihoaktív szereket.

Erre szeretett volna ráébreszteni az ötödik Szertelen Nap is, ahol sok szakértőket is találtak a fiatalok az asztaloknál. A megelőzés nem az elrettentéssel, hanem az értékek kialakításával kezdődik. Ezért már óvodás korban is beszélni kell a gyerekeknek a drogokról Zacher Gábor szerint. Sok középiskolás értékrendjét nehéz megváltoztatni, ehhez a család, a közösség kell.

A szülők azonban nem ismerik ki magukat az új világban, ahol a modern kommunikációs technológiák és a gyorsan megváltozott társadalom számukra jórészt ismeretlen, titokzatos. –„Én betelepült vagyok, ti meg tulajdonképpen őslakosok vagytok ebben a történetben.”
Nem árt ugyan a drogokról szerzett információ, de sokkal fontosabb a törődés és a figyelem, mondta a toxikológus.
A szülőnek nem azzal kell tisztában lenni, hogy pontosan milyenek a drogok, bár erről is fontos lenne egy alapismeret. Az a legfontosabb, hogy ismerik-e a saját gyereküket.  Amikor ma átlagosan napi hét percet foglalkozunk a gyerekkel, akkor nem szabad csodálkozni, hogy egyre több a családi érzelmi biztonság, a megfelelő környezet nélkül felnövő ember, ami sokszor vezet a pszichoaktív szer használatához.

A jánossomorjai iskolából két felsős osztály is végighallgatta az előadást, tanáruk szerint fontosak számukra az itt hallottak. Winklerné Prémus Klára, aki az iskolai könyvtárban egyedülálló légkört biztosít a problémákkal hozzá forduló gyerekeknek, egyetértett a főorvossal. Szerinte sincs meg sok gyereknél az a fajta családi biztonság és együttműködés, ami fontos lehet a drogok jelentette tévutak elkerüléséhez. Reméli, hogy az itt hallottakból ők is töltekezhetnek, megerősítést kaphatnak.

 

 

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-