Neil Armstrongék dudorászása a Holdon, egy villámokat szóró tekercs, amitől a kézbe fogott fénycső is felvillan. Csak egy morzsa abból, amit a Futura élményközpont kínál számunkra. Egyik sem csak egy izgalmas szórakozás, hanem fontos tudásra tesz kíváncsivá, vagyis szó szerint kézzelfogható tapasztalatokat nyújt az iskolai tananyaghoz. Ez az egyik célja annak, hogy rengeteg környékbeli iskolás keresi fel a Futura élményközpontot. Múlt szerdán jánosi hatodikosok és ötödikesek érkeztek a felújított mosoni malomban létesült Futurába. Nem először, hiszen a jánossomorjai diákok közül sokan léptek már be ide.

 

 

A központ szórakoztatva okít gyereket és felnőttet környezetünk törvényszerűségeiről. A bemutatókon a föld, a levegő, a szél és a víz tulajdonságait csodálhatjuk meg. Az interaktív játszótér még a kisebbeknek is élmény.

 

 

Az élményközpont számára fontos, hogy turisztikai vonzóerőt jelentsen, és a felnőttek, gyerekek egyaránt jól szórakozhassanak itt. De az is, hogy az iskolások is kapaszkodót találjanak itt tanulmányaikhoz, mondta Fűzfa Zoltán fejlesztési vezető a JTV-nek. Hozzátette, hogy rendszeresen új témákat, tárlatokat, eszközöket, és tematikus kiállításokat találhatnak majd itt a vendégek.

Tóth Mária, az 5.B osztályfőnöke elmondta, félelmei ellenére örömmel tapasztalta, hogy még az ötödikesek, sőt a kisebbek is találnak itt rájuk méretezett tanulnivalót, örömmel játsszák végig a tárlatokat, észre sem véve, hogy fontos ismereteket szereznek. Az általános iskolások több leckéhez szerezhettek itt izgalmas tapasztalatokat, például a képalkotásról a tükröknél, vagy a hullám-mozgásról a gyűrűsornál. Ismerkedhettek a levegő szívó hatásának furcsaságaival a cső előtt lebegő labdák példáján, vagy épp az orgona működésének rejtelmeit járhatták be, lábukkal szólaltatva meg az óriás billentyűket. Valakit a fény és a színek érzékelése ámított el, valakit a Hold-expedíciók makettjei bűvöltek el, de megnézhettük azt is, hogy festhet egy jövőbeli Hold-bázis. Sokakat nyűgözött le a dolgos mexikói levélvágó hangyák jól látható bolya, ami műanyag csöveken át hálózza be az épületet.

 

 
Az előadóban rendszeresen kísérletek várják a látogatókat. A gyerekeknek most a kémia titokzatos és veszélyes világa tárult fel, ami leginkább a durranás, robbanás és lángra lobbantás keretein belül maradt, elővigyázatosan titokban tartva a szerek neveit, ám mégis izgalmassá tette a pár év múlva beköszönő tantárgyat az ötödikesek számára.

Nem mind arany…

A repülőgép-szimulátor is nagy élményt jelentett, mindenki beülhetett a pilóta székébe egy kicsit, és az óránként tízezer forintos szimulátor-díj ellenére is zord, nem épp gyermekbarát demonstrátor fiatalember ellenére átélhette a repülés érzését.

Bár a negyven jánossomorjai diák miatt először úgy tűnt, előre hozzák az intézmény legnagyobb látványosságát, a Tesla-henger bemutatóját, amihez le kell állítani az elektromos szerkezeteket a szinten, mégsem sikerült a kigondolt terv. A szimulátor repülőgép landolása után indulhatott csak a kísérlet, akkor, amikor a jánossomorjai gyerekek busza épp kikanyarodott az intézmény parkolójából. Ezért ekkor a JTV kamerája és fényképezőgépe mellett csak egy nagymama és unokája, meg egy ott tartott megbeszélés kivezényelt közönsége láthatta a Jákob létráját, a nagyfeszültségű fémrudakon szaladó ívet és a Futura legnagyobb látványosságát, a Tesla-tekercs nagyfrekvenciájú magasfeszültsége keltette villámokat.

 

 

Összességében elmondható, hogy az élményközpont egész napos szórakozást kínál a családoknak, és bár borsos a belépő, a kínálat több szempontból is megéri az árát. A Futurának leginkább a kalauzoló fiatal demonstrátorok frontján kell javulnia. Kevesen találták meg a hangot a gyerekekkel, nem igyekeztek felkelteni érdeklődésüket, ami talán a legfontosabb feladat lehetne számukra, és az intézmény számára is.

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-