Szeptember 29-e Szent Mihály napja. A régiek számára ez az év jelentős dátuma volt, ekkor hajtották be az állatokat a legelőkről, és számolták össze, mennyit gyarapodott az állomány az évben, vagy mennyi a veszteség. A helyi óvodák minden évben felelevenítik a szokásokat. A szentpéteri ovi udvarán pénteken újra vásárt rendeztek. A vidám jelenetekkel felidézett forgatagban sok-sok portékát kínáltak a kofák, eladók. Vásárfiát vehettek a gyerekek, a felnőttek pedig a következő évre való munkaeszközöket és édességet, szerelmi ajándékot. A műsorból minden mesterségről és a behajtott állatokról is tanulhattak a gyerekek.

Ez a nap a paraszti élet egyik kiemelkedő napja volt, hiszen ekkor láthatták meg az emberek, milyen bőséges tél vár rájuk: gyarapodott, vagy fogyott-e a nyáj, gulya, amit a széles legelőkről ilyenkor hajtottak haza az egész éves ridegen tartás után. Ekkor rendezték a nagy vásárokat, mulatságokat, lakodalmakat is, hiszen a hazatérő kondások, pásztorok, gulyások és csikósok, (akik rangsor szerint is így követték egymást), ilyenkor kapták meg bérüket, amit aztán felszerelésre és mulatságra költhettek.

Sok van a rovásán?

Sok szokás és mondás is fűződik ide. Ha egy-egy elevenebb ovisnak például sok van a rovásán, nem is gondolja, hogy e dorgálás mögött Mihály-napi szokás húzódik meg. A juhász és a gazda ugyanis tavasszal, kihajtáskor egy pálcára, vagy fa lapocskára véste fel a nyáj számát, amit aztán elfeleztek. A juhász erre a fapálcára karcolta fel késével a pusztában, hogy hány kicsi született, ha pedig egy-egy elpusztult, akkor a pálcán egy rovátkával jelölte az elhullott állatokat. Mihály napján aztán a hazaérkező és az őt felfogadó gazda megszámolta az állatokat és összeillesztette a két fadarabot, vagyis a rovást, megnézve így a változást. Ha valakinek sok rovátkája volt, akkor valószínűleg nem végezte jól a pásztorkodást. Vagy sok juhot ragadtak el a vadállatok, vagy a betyárok, esetleg maga a juhász adott túl rajtuk. Így akinek sok volt a rovásán, azt csak nehezen fogadták fel a következő esztendőben.

 

Hautpmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-