Töretlen lelkesedés negyven év után – Jubileumi fellépésre készül az egykori nagy sikerű jánossomorjai vegyes kar és a helyi hagyományokat folytató Canto Excolo Kamarakórus. A régi énekesek az utódokkal kiegészülve közel 50-en állnak színpadra jövő héten szombaton.

Negyven éves, jubileumi találkozóra készülnek a kórustagok és utódaik. A vegyes kar régi tagjai, a Canto Excolo Kamarakórus és az iskolai gyerekkórus együtt állnak a színpadra jövő héten szombaton. Szülők és gyermekek korábban is együtt énekeltek, most sem lesz másként. Lőrinczné Karácsony Hajnal a Canto Excolo és a korábbi vegyes kari tagja a közös fellépés egyik kezdeményezője elmondta, örömmel tölti el, hogy a három generáció most együtt lép színpadra. Mint mondta, már akkor is sokan szüleikkel együtt énekeltek a karban, többen a Canto-ban folytatták az éneklést. Most az iskolai kórusban is többük gyermeke szerepel, így a folytonosságnak is örülhetnek az idős és fiatal tagok.

A kórust 1972-ben, Karácsony Géza, a Művelődési Ház akkori igazgatója alapította. A pedagógusokon kívül néhány egészségügyi alkalmazott és ÁFÉSZ dolgozó is bekapcsolódott a kórusba, ami akkor 29 főt számlált. Bár a kórusalapítást felsőbb utasításra határozták el, korábban nem sikerült létrehozni azt. Eleinte főként helyi rendezvényeken léptek fel, később viszont már a kórusminősítő hangversenyektől Franciaországba és Németországba vezetett az útjuk.

A kórus húsz éven keresztül, ’98-ig működött,  ezalatt az idő alatt a vegyes karoknak járó legnagyobb elismerést is sikerült megszerezniük. 1977-ben az Országos Minősítő Hangversenyen, „aranykoszorú-diploma” minősítést szerzett a kórus. A Canto Excolo kamarakórus és a negyven éve alakult jánossomorjai Pedagógus-ÁFÉSZ Vegyes Kar jubileumi műsorát a Városi Napok keretében szombaton, fél háromkor a szentjánosi templomban láthatják.

 

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-