A pedagógusok elhivatottságát és motiváltságát hálálta meg az önkormányzat a hagyományos városi pedagógus-napon pénteken. Minden óvónőnek, tanítónak, tanárnak és iskolai dolgozónak köszönetet mondott a város a hosszú évek munkájáért, de a kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusokat külön is elismerték.

Farkas Gergő első osztályos tanuló verssel, az Alapfokú Művészeti Iskola diákjai pedig zenés műsorral köszöntötték a vendégeket pénteken a művelődési házban. Az intézmények minden dolgozójának kijáró elismerés mellett négy kategóriában külön is jutalmat adott át az önkormányzat.

Kapcsolódó galéria: Pedagógus napi köszöntés

Az óvodai közösség és az önkormányzat jelölése alapján Jánossomorja Város Kiváló Óvónője címet idén Fettikné Kádár Katalin érdemelte ki, aki már 35 éve a Jánossomorjai Óvoda dolgozója. Nevelőmunkájára az odafigyelés és a következetesség jellemző, mindig szem előtt tartva a gyermek érdekeit. A díjazott kiemelte, hogy egy ilyen elismerés nagyon sok erőt ad a hétköznapi munkához. Számára az a legfontosabb, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az óvodában, ehhez pedig csak szeretetre és törődésre van szükség.

Kapcsolódó galéria: Pedagógus napi köszöntés

Jánossomorja Város Kiváló Tanára címet idén Gáspár Tünde vehette át, aki a Klafszky Katalin tagiskola szigorú, pontos tanára. Osztályfőnökként mindent megtesz tanítványaiért: ha kell, akár plusz korrepetálást, felzárkóztatást is szervez diákjainak. Szerinte a városi elismerés mellett a hétköznapok apró eredményei is nagyon sokat jelentenek. A közösen elért célok, a gyerekek sikerei adnak értelmet a tanári, tanítói hivatásnak. „- Nagyon örülök ennek az elismerésnek, és érzem a súlyát annak, hogy ezt most én kaptam meg. Számomra azonban sokkal nagyobb elismerés az, ha a tanítványaimtól pozitív visszajelzéseket kapok. Például, ha bármilyen sikert vagy eredményt érnek el, vagy egyszerűen csak jó irányba indulnak el az életben.”- mondta el Gáspár Tünde.

Kapcsolódó galéria: Pedagógus napi köszöntés

A kiváló tanító címet elnyert Frankné Gaál Gyöngyi 2007 óta végzi lelkiismeretes, odaadó gyógypedagógiai munkáját a Klafszky Katalin tagiskolában. Az önkormányzat a díjjal nem csupán egy tanító, hanem az egész gyógypedagógus szakma elismerését is kifejezte. Frankné Gaál Gyöngyi, gyógypedagógus elmondta: -„Nagyon nehéz ez a szakma, hiszen a gyógypedagógiában minden lassabban történik és kevésbé látványos eredmények születnek. Ezért néha vannak olyan időszakok, mikor az ember tényleg úgy gondolja, hogy teljesen eredménytelen a munkája, de akkor történik valami apró kis csoda, amiért mindig azt mondom, hogy érdemes tovább csinálni.”

Idén az Intézmény Kiváló Dolgozója díjat is kiosztották, ezt Smuk Lászlónéérdemelte ki, aki évtizedek óta lát el iskolatitkári, gondnoki, gazdasági feladatokat.

Az iskolák állami irányítás alá kerülnek hamarosan, ezért az önkormányzat ennek szellemében is köszöntötte a város pedagógusait, hangsúlyozva, hogy a város mindig hálás lesz a gyerekeket nevelőknek. Dr. Kurunczi Károly polgármester szerint a változások ellenére egy közösségnek, egy településnek mindig kötelessége lesz, hogy megköszönje a pedagógusok munkáját.

A műsor és a köszöntő után koccintással és vacsorával ünnepeltek a vendégek.

Petz Brigitta

A kitüntetettek hivatalos méltatása:

Fettikné Kádár Katalin 
Kiváló óvónő

1977 óta, 35 éve végzi lelkiismeretesen a nevelő-oktató munkát az Aranykapu Óvodában. Munkavégzésében precíz, pontos, az írásbeli feladatokat, a csoportnaplót, gyermekek egyéni dokumentációját naprakészen vezeti. Szívesen segít a szervezésben, de nem szeret a középpontban szerepelni. Őszintén, nyíltan mondja el véleményét a dolgokról, ami többnyire segíti a fejlődést. Gyermekekhez fűződő nevelőmunkájára az odafigyelés, következetesség jellemző. Nála első a gyermek érdeke, hogy a foglalkozások soha semmilyen oknál fogva ne maradjanak el, a gyermek minden szükséges ismeretet el tudjon sajátítani. Nevelési stílusára a határozottság jellemző, szereti azokat a gyerekeket, akik kihívást jelentenek a számára. Stabil munkaerő, mindig számítani lehet a munkájára.
Sok tanfolyamot elvégzett, hogy elsajátítsa a művészeti nevelés alapjait, új ötletekkel és megoldásokkal próbálja érdekessé és változatossá tenni a nevelőmunkáját.

Frankné Gaál Gyöngyi, gyógypedagógus
Kiváló tanító

A Klafszky Katalin tagiskolába 2007-ben, az összevonás után került, mint gyógypedagógus. Előtte a Karner Ádám Speciális Iskolában foglalkozott enyhe fokban sérült gyerekekkel.
Munkáját nagy empátiával, precízen, szeretettel végzi. Ő a „szürke eminenciás”, aki csendben teszi a dolgát, munkája nem hangos, viszont lelkiismeretes és odaadó. Tanítványai szeretik, tisztelik.
Diákjai rendszeresen vesznek részt vers és mesemondó versenyeken, rajzpályázatokon. Tartja a kapcsolatot a nevelési tanácsadók szakembereivel, hozza és viszi az ötleteket, újításokat. Segíti kollégáit a szakvélemények megfogalmazásában, tanácsokat ad, szorosan tartja a kapcsolatot az osztályfőnökökkel. Nyitott bármilyen probléma kezelésére, véleményét határozottan megfogalmazza, minden esetben tanítványai érdekeit képviseli.
A pedagógusok helyzete nem rózsás, anyagi megbecsülésük is várat magára. A „normál” osztályokba járó diákok egyre zabolátlanabbak, nem könnyű őket rábírni a tanulásra, az ismeretek befogadására. Különösen igaz ez a sérült gyermekek esetében. Mindezekkel együtt elismeréssel lehet szólni minden pedagógusról, különösen a gyógypedagógusokról. Ezzel a díjjal nem csupán egy tanító, hanem az egész gyógypedagógus szakma elismerését is szeretnék kifejezni.

Gáspár Tünde
Kiváló tanár

Évtizedek óta a Klafszky Katalin tagiskola tanára. Megért több vihart, átszervezést, igazgatóváltást az intézményben. Ha munkáját három szóval kellene jellemezni, akkor az a három szó a következő lenne: szigorúság, következetesség, pontosság. Tanítványai számára ma még bizonyára nem ezek a legszimpatikusabb jellemzői, de az iskolába visszajáró diákok azt bizonyítják, hogy e tulajdonságok időtálló erények maradnak. Néha talán kissé keményebben fogalmaz, ha megdorgálja diákjait, amit ők nem vesznek jó néven, de mindig az igazságérzete vezérli. Osztályfőnökként mindent megtesz tanítványaiért: különleges versenyekre nevezi be őket, akár az ország túloldalára is, Az idei esztendőben 100 ezer forint értékű fizikai készletet nyertek azzal, hogy túljutottak egy országos verseny első fordulóján. Ha úgy ítéli meg, akkor plusz korrepetálást, felzárkóztatást szervez a tanulásban lemaradt gyerekeknek. Osztályával minden lehetőséget megragadnak, hogy a szülői költségvetést ne terheljék: ha kell gesztenyét, papírt vagy akár műanyag kupakot gyűjtenek, járják a várost fényképezőgéppel, készülnek a versenyekre. Nem okoz problémát, ha mindezt tanítási szünetben kell megtenni. Kollégaként is segítőkész, legyen szó meghívók szerkesztéséről. szabadidős tevékenységek megszervezéséről, de megállja a helyét rendszergazdaként is, ha valamelyik számítógép, interaktív tábla javításra szorul. Folyamatosan képzi önmagát. 2010-ben még informatika-tanári diplomát is szerzett. Elkötelezett harcosa az igazolatlan hiányzások visszaszorításának, a szülőkkel szóban, telefonon vagy éppen e-mailben tartja a kapcsolatot, diákjairól naprakész információi vannak.

Smuk Lászlóné
Intézmény kiváló dolgozója

Évtizedek óta iskolatitkári, gondnoki, gazdasági-ügyintézői feladatokat látott el több igazgató irányítása és útmutatása alapján. Munkáját precízen, pontosan végzi. Folyamatosan képezi magát, a jogszabályok naprakész ismerője. Ha valamiben bizonytalan, utánanéz, kérdez, tájékozódik. Mindenről tájékoztatja munkahelyi vezetőjét. Néha megoldatlannak tűnő problémákkal küzd, ilyenkor indulatait sem rejti véka alá, de másnapra kész megoldással áll elő. Pontosan vezeti a dolgozók munkaidő-nyilvántartását, személyi anyagokat, pénzügyi tranzakciókat, egyéb adminisztratív feladatokat. A tanulók és dolgozók utazási bérleteit rutinosan kezeli. Megbízhatóan, tudatosan végzi a rábízott tennivalókat.

-hirdetés- -hirdetés-