Több mint negyven programmal várja a nyár és az ősz a jánossomorjaiakat, ennek legtöbbje a helyi civil szerveztek által elindított rendezvény. Ezekről tárgyalt a szervezeteket összefogó civil fórum szerdán.

A nyár újdonsága a június 23-i szomszédünnep, ahol az egy utcában lakók az utcán felállított sátrak alatt szórakozhatnak. Az országos kezdeményezés célja, hogy a lakók közelebb kerülhessenek egymáshoz. Elsőként a Várbalogi utca rendezi ilyet, de remélik, több más utca is kedvet kap erre. A másik újdonság a szeptember 15-i Kulturális Örökség Napokon vár ránk. A különleges építményeket megmutató Uniós ünnepen a tavaly is sikert aratott Hengermalom egész nap kulturális centrumként várja majd a látogatókat. Az épületbejárás mellett kiállítást, filmvetítést és koncertet is kínál majd az önkormányzat tulajdonába került épület. A szentivánéji tűzugrás és lámpás kerekezés is egy sikeres, közös rendezvény volt tavaly, amire idén is sok érdeklődőt várnak a szervezők.

A nyári programok legtöbbjében több szervezet működik együtt, sok programhoz támogatást kapnak az önkormányzattól vagy a kulturális alap pályázataiból, de vannak olyanok is, amit teljesen önállóan bonyolítanak le a civilek, ami erejüket jelzi.

Lőrincz György, a Civil Fórum programszervezője elmondta, hogy a 2006-ban alakult fórum mára igazolta, hogy komoly eredményekre képes az összefogás, és az erős civil szervezetek egymásra találásából nemcsak együttműködések, új városi rendezvények születtek, hanem már barátságok is.

HT

-hirdetés- -hirdetés-