Saját képi és gondolati világába engedett bepillantást Mátyás Ferenc nyugalmazott iskolaigazgató pénteken megnyílt kiállításán a művelődési házban. A főként természetet ábrázoló festmények mellé ugyanis verseit is elhozta az amatőr alkotó Gondolat-képek című tárlatára. A sorozatban minden évben más-más helyi pedagógus kap lehetőséget, hogy bemutassa munkáit a műkedvelőknek.

Főként a Hanság és Jánossomorja környékének tájképeit találjuk a tárlaton, de az alkotói munka sokszínűségét bizonyítja, hogy a nyugalmat árasztó csendéletek és a festő saját fantáziavilága is megelevenedik a képekben. A megnyitón az Alapfokú Művészeti Iskola diákjai működtek közre, Nikházi Árpád az író egyik versét olvasta fel a közönségnek. A tanítói szándék jelenik meg azokban a versekben is, amelyekkel Feri bácsi a gondolatait is hozzáfűzte festményeihez. A versek régi nyelvezettel íródtak, főként azért, hogy a fiataloknak átadhassa a régi szavakat, hagyományokat. – „Szeretném átörökíteni azokat a szavakat, amiket a fiatalok talán még soha nem is hallottak. A mezőgazdaságnak vannak olyan szép szavai, mint például a vendégoldal, a lópatkolás, és még sokáig sorolhatnám. A hamarosan megjelenő verses- és novelláskötetemben mind régi hagyományokat, falusi szokásokat fogok megírni. Ezeket szeretném átörökíteni a mai fiataloknak.” –mondta el Mátyás Ferenc. A jövőben a festményein is a régi falusi élet szépségei jelennek majd meg, tette hozzá.

Mátyás Ferenc nyugdíjas éveiben kezdett el alkotni, azóta négy verseskötete jelent meg, melyekben a régi iskolájáról, diáktársairól és szülőfalujáról ír tárgyias egyszerűséggel, – ám sokszor a közéletet és a politikát sem hagyja kritika nélkül. Ugyanez az egyszerűség és a természet szeretete jelenik meg ceruza-, szén-, akrill- és olajtechnikával készült festményeiben, illetve rajzaiban.

A mostani kiállítás létrejötte még egy 2009-es kezdeményezésnek köszönhető: akkor Kőhegyiné Jókúti Edit mutatta be keresztszemes hímzéssel készült kézimunkáit. Azóta minden évben egy-egy helyi pedagógus veheti át a stafétát és állíthatja ki gyűjteményét a művelődési ház galériatermében. Jövőre ez a lehetőség Zalán Lajoskezében lesz. -„Nagy megtiszteltetés lesz ez nekem, és nem utolsó sorban a legjobb orvosság lustaság ellen. Az elmúlt fél évben nem sokat festettem, de most lesz egy évem az alkotásra.” – mondta el a szintén nyugalmazott iskolaigazgató-kolléga, akinek munkáit már több helyi tárlaton is láthattuk az elmúlt években.

Mátyás Ferenc képei és versei május 31.-ig tekinthetők meg a galériateremben a művelődési ház nyitvatartási idejében.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-