Egyre több olyan témával találkozik a város önkormányzata, ami a jövőre létrejövő, kormányhivatali rendszertől függ, azonban e téren még sok a bizonytalanság. A városvezetés a lakók számára minél előnyösebb helyzetet szeretne teremtene a változással, helyben tartaná a lehető legtöbb szolgáltatást, sőt, ki is bővítené azok körét.

Több jegyzői, esetleg önkormányzati, kistérségi feladat a tervek szerint a megyei, vagy az elviekben a januártól megalakuló járási kormányhivatalokhoz kerül. A szerdai ülésen már ezek közé sorolták a különböző szabálysértéseket: A szabálysértési hatósági jogkör volt az első és mindeddig az egyetlen, amiről biztosan lehetett tudni, hogy átkerül, és át is került április 15. napjával – most még csak a megyei kormányhivatalhoz. De például a gyámügy és az építésügy is hamarosan bővítheti a sort, ezekről azonban biztosat még nem tudni.

Most még gyorsan intézhetjük ügyes-bajos dolgainkat az okmányirodában és a polgármesteri hivatalban, ahol emberközeli légkör fogadja az érkezőt. De előfordulhat, hogy az új rendszerben Mosonmagyaróvárig, vagy Győrig kellene utaznunk, megküzdve a körülményes, akár több napot is igénybe vevő ügyintézéssel. Azzal, ami elől ma is sokan menekülnek Jánossomorjára,. Itt ugyanis pár perc alatt elintézhetik azt, amire Mosonmagyaróváron több órát is rá kell, hogy szánjanak.

A kormányhivatali jogkörök terén még annyi minden változik, 2013-ig nem biztos semmi sem, de legalább a lakók gyors ügyintézését megőrizné a város. Az okmányirodában feltehetőleg marad minden a régiben, bár a város további kihelyezett kormányablakok nyitásával bővítené is a szolgáltatásokat, amennyiben erre lehetősége nyílik. A hivatal és az önkormányzat hónapok óta azon fáradozik, hogy alközponti rangot szerezzen, ahol a lehető legtöbb ügyintézést elindíthatjuk.  Dr. Kurunczi Károly polgármester elmondta, a remények szerint maga az ügyintézés, a döntés a megyei vagy járási kormányhivatalokban történik majd, ám helyben indíthatnánk el az ügyeket, a járási hivatal kihelyezett ügyintézői segítségével. – „Bízunk benne, hogy ezek fő rész e a jelenleg is itt dolgozó köztisztviselők közül kerülhet ki. A döntésekről pedig vagy a polgármesteri hivatalban, vagy postai úton értesülhet a jánossomorjai polgár. Tehát nem kell az embereknek elzarándokolni Mosonmagyaróvárra, vagy ne adj Isten Győrbe, a megyei kormányhivatalhoz.”

Egy bizottság már meg is vizsgálta a hivatalt és a mellette álló, szintén az önkormányzat tulajdonában álló épületet, és megfelelőnek ítélte azt egy kialakítandó alközpont számára. Az előjelek tehát biztatóak…

HT

-hirdetés- -hirdetés-