Sokan járnak tüdőszűrésre Jánossomorján, megfelelő a vizsgálati hajlandóság városunkban, mondják a szakemberek. A vizsgálatot hétfőtől péntekig, kitelepülő buszban végezték. A negyven év felettiek számára ingyenes, az ennél fiatalabbaknak költséges az ellenőrzés.

Az éves rendszere tüdőszűrő-vizsgálatra sokan jöttek el Jánossomorján a héten, a legtöbb ember megérti, hogy ezzel még korai stádiumban felismerhetőek a különböző betegségek, ezért jönnek el, mondták a győri tüdőgondozó megyét járó szűrőállomásán. Több helyi cég is elküldte dolgozóit, de a pedagógusok, hivatali dolgozók is nagy arányban jöttek el.

A negyven évnél fiatalabbaknak 1650 forintot kellett fizetniük, ha munka-alkalmassági céllal álltak a gépbe, de itt kivételesen beutaló nélkül is elvégezték a vizsgálatot. Ezzel kiszűrhetők a TBC-s és daganatos megbetegedések de más mellkasi rendellenesség is. A felvételeket orvosok értékelik ki, és akinél rendellenességet találnak, azt még egy felvételre hívják be.

A 40 feletti dohányosoknál megmérték a tüdőben lévő szénmonoxidot, a krónikus hörgőtágulatot is megvizsgálták. Ez a dohányosoknál gyakori, de a cigarettázás elhagyásával szinten tartható betegség.

HT

-hirdetés- -hirdetés-