Éles helyzetben kaptak pályázatíró tréninget a Balassi Bálint Ifjúsági Klub tagjai. Hétfőn, egész napos munkával tanulhatták meg a pályázatírás és projektkészítés alapvető tudnivalóit, ráadásul nem elképzelt szituációkon dolgoztak: az Ifjúsági Találkozóra készültek.

Reggeli agytornával indult a hétfő az ifjúsági klubban. El is kelt a frissesség egész nap, hiszen a 2012-es Ifjúsági Találkozó megvalósítására írtak pályázatot a tagok. A képzést a Budapesten, e területen dolgozó Kocsis Péter, a klub korábbi alelnöke tartotta, akit több helyi ifjúsági fórumon is láthattunk előadóként.

A pályázatok, projektkészítések nagyon fontos elemei az ifjúsági életének, hiszen ma már szinte minden elképzelés csak pályázati úton juthat forráshoz. Ezek megírása azonban általában komoly szaktudást és tapasztalatot igényel, ami az esetek többségében nincs meg a fiataloknak – pedig az élet több területén is hasznos az így megszerzett tudás. Ebből kaphattak most leckét a helyi ifjak.

Hétfőn az ötletektől a pénzügyi terv elkészítésén át a hivatalos dokumentumok kitöltéséig, minden részletre kiterjedően okulhattak a fiatalok. Szituációs játékokon keresztül tehették próbára elképzeléseiket, maguk válogatták ki a megvalósítható, ideális terveket, megismerhették a pénzügyi tervezés fortélyait, de eloszthatták a leendő szervezési munkákat is. Estére pedig elkészítették a pályázatot, amit sikeresen be is nyújtottak a május 2-i határidőre. Ezzel akár 600 ezer forintot is nyerhetnek a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet Gyermek és Ifjúsági Alapprogramjában az Ifjúsági Találkozó számára.

A találkozót idén július 20-21-én rendezik meg, a helyszín egyelőre még bizonytalan, ám Jánossomorja Város Önkormányzata 400 ezer forinttal támogatta a megvalósítást. Az „Ifitali” tavaly elmaradt, mert a fiatalok még nem rendelkeztek elég tapasztalattal a szervezésben. Az évtizedes múltú fesztivál a város egyik legnevesebb rendezvénye. 4-500 fiatalt vonz a régióból, de néha az ország távolabbi pontjairól is. Az ingyenes, kulturális rendezvény az ifjúsággal foglalkozó szakmai körökben is elismeréseket aratott korábban.

A művelődési ház saját forrásából biztosított keretet a hétfői tréningre – korábban nem sikerült rá forrást nyerni a helyi közművelődési, oktatási és sport alapból. Nemrég a klub első elnöke, Hauptmann Tamás vállalkozott arra, hogy Kocsis Péter értékes segítségével átadják tapasztalataikat a tavalyelőtt újjáalakult klubnak. E folyamat része a pályázatíró tréning. De azóta a Gősi Zsolt és Harasztos Lucavezette fiatalok felvették a kapcsolatot a mosonmagyaróvári FIÓK Ifjúsági Klubbal is.

A művelődési házban működő klub várja azokat a helyi fiatalokat is, akik e területtel szeretnének megismerkedni.

Munkatársunktól

-hirdetés- -hirdetés-