Több mint százan mozdultak együtt – A tánc világnapja alkalmából rendezett Jánossomorjai Százlábú szinte az összes helyi tánckedvelőt megmozgatta. A város eddigi legtarkább májusfáját is felállították a részvevők, a táncokért elnyert szalagokat ugyanis mindenki felköthette az ágakra.

75 percen keresztül táncolni nemcsak a kicsiknek, hanem a felnőtteknek is nehéz, kivéve, ha az ember vidám társaságban teszi. Ezt az elméletet igazolta az első Jánossomorjai Százlábú is. Ötször negyed órán át rophatták a táncokat vasárnap délután a művelődési ház nagytermének parkettjén a tánckedvelők, belekóstolva az összes helyben elérhető stílusba.

A Tititá Néptánccsoportot magában foglaló Örökség Kulturális Egyesület rendezte az újszerű vetélkedőt. Molnár Tamás szervező elmondta, öt éven át nagy sikerrel tartottak Táncstafétát Jánossomorján a tánc világnapja alkalmából, Kőhegyiné Jókúti Edit áldozatos munkájával. – „A sorozat idén megszakadt, ugyanis örömtelien megerősödött a helyi táncélet: Minden tánccsoportnak saját gálája van, a számos társulat és produkció pedig nehezen sűríthető egy estébe. De mondhatnánk úgy is, hogy a Staféta elérte célját, mára népszerű a tánc Jánossomorján, amihez e rendezvény is nélkülözhetetlenül sokat tett hozzá.” A tánc világnapjának közös megünnepléséről nem mondtak le a néptáncosok, és új rendezvényt hívtak életre. – „Feleségem, Molnárné Rozsnyai-Dani Edina; Hauptmann Tamás és én ültünk össze, olyan rendezvényt akartunk kitalálni, ahol közösen mozoghatunk a többi táncossal, de bárki bekapcsolódhat, még ha nem is táncolt soha. Szerettük volna megmutatni, mennyi lehetőség nyílik nálunk a táncos mozgásra.”

Kapcsolódó galéria: Százlábú, májusfaállítás

A Százlábún minden stílus negyed órát kapott, a színpadon egy tanár vagy kis csoport mutatta meg az alaplépéseket a tömegnek. Bemutatkozott a Cintia Wellness Club, a Magic Dance Club, két helyi Zumba-csoport, az Alapfokú Művészeti Iskola táncosai és a Tititá Néptánccsoport is. Nagy Katalin, Tóthné Földes Mária, Garai Éva és Görgics Edina, Máté Andrea és Léber László tanították a táncokat. A zsűriben Kőhegyiné Jókúti Edit, Lőrinczné Karácsony Hajnal és Prátser Krisztián foglalt helyet. A többek között a Mediawave-ről ismert filmrendező, Buzás Mihályműsorvezetőként nevettetett színvonalasan. Minden csoport egyenruhát is öltött, ami már megalapozta a vidám, könnyed hangulatot.

Ha valaki végigtáncolt egy-egy blokkot, különböző színű szalagokat kapott. A különdíjakról zsűri döntött, így például a legmosolygósabb, leglelkesebb, legjobb táncost is szalaggal díjazták. A csoportokat az összegyűjtött szalagok és létszámuk arányában rangsorolták, és jutalmazták egy-egy gombóccal a százlábú-tortából. Díjazták a legidősebb és a legfiatalabb résztvevőt is – előbbi a Tititából, utóbbi a Zenebölcsisek közül került ki. De ajándék mindenkinek jutott: Glázer-Kozma Edit saját kezűleg készített és festett medáljaiból egyet-egyet kaphattak a nevezők, amin a rendezvény emblémája található – ezt a Kármentő Egyesület ajánlotta fel. A rendezvény szervezői külön köszönetüket fejezték ki Jánossomorja Város Önkormányzatának, a Balassi Bálint Művelődési Ház vezetőinek és dolgozóinak, a zsűri tagjainak és a rendezvényen közreműködő népes segítőgárdának is. No és természetesen az erdészetnek, mert, ahogy Buzás Mihály viccelődött: „nem kellett a májusfát régi jó magyar szokás szerint ellopni”.

Kapcsolódó galéria: Százlábú, májusfaállítás

– „Ahhoz képest, hogy az első rendezvény volt, nagyon gördülékenyen ment. Reméljük sikerült egy sajátosan jánossomorjai programot létrehozni, ami magában hordozza a város sokszínűségét és baráti légkörét is. Ahogy láttuk, mindenki élvezte, sok volt a mosolygós arc. Reméljük, jövőre is megrendezhetjük, nagyjából ugyanígy, de kicsit tanulva a mostaniból. A fő cél pedig megmarad, minél több táncszeretőt összefogni.” – mondta Molnár Tamás.

A legszebb májusfa

A táncmaraton során több mint ötszáz szalagot osztottak ki, amit a versenyzők lelkesen kötöttek fel a művelődési ház udvarán várakozó májusfára, a fúvószenekar pedig vidám dalokat játszott a kis munkásoknak. Ezután a férfiak vállukra kapták a fát és a résztvevőkkel kísérve a főutcán át a Millenniumi Parkba vitték a feldíszített tavasz-jelképet. A menetet a fúvószenekar indulói koronázták meg, kicsalogatva a nézőket az utcára. A Kozma Galériánál lélekerősítővel fogadták a felvonulókat, a nyugdíjasklub tagjai pedig pogácsát kínáltak a fát felállítóknak. Az ünnepség éjszakába nyúló táncházzal és baráti beszélgetésekkel zárult a Hármashalom mellett.

Kapcsolódó galéria: Százlábú, májusfaállítás

A Tititá harmadik éve állít városi májusfát, hogy újra élettel töltse meg a népszokást. Az idei volt a legtarkább, legdíszesebb májusfa, ám a szervezők reményei szerint ez a cím csak a következő faállításig tart. Akkor ugyanis még több táncost várnak majd a tavaszi, sokszáz-lábú mozgolódásra.

HT

-hirdetés- -hirdetés-