Három hétvégén át tart a városi lomtalanítási akció, ekkor az utcákat ellepik a gyakran távolabbról is ideutazó fémgyűjtők. A rendőrök szigorúan ellenőrzik a lomisokat, ugyanis nemcsak a szemetelés, de a besurranásos lopások veszélye is fokozódik ilyenkor.

Kivágták a rezet Jánossomorján pénteken. A négydekányi színesfém azonban akár ötvenezer forintot is érhet, igaz, helyszíni bírságban. A jánossomorjai rendőrök ugyanis a korábbi figyelmeztetést be nem tartó lomisokat helyszíni bírsággal sújtották pénteken. A házak elé kirakott elektronikai cikkek szétverése ugyanis köztisztasági szabálysértés, azt ugyanis a másnapi lomtalanításon nem tudják összegyűjteni. Sok lomis azonban mégis szemetel, hiszen az egészben feltett tévéket, hűtőket gyakran a települések mentén verik szét és hagyják ott. Sokszor veszélyes hulladékot is kitesznek így a város utcáira.

Ez azonban csak a kisebb gond. A lopások is megszaporodnak ilyenkor. Tavaly egy jánossomorjai ház előtt álló műtrágyaszóró gépet raktak utánfutóra, és amikor a rendőrök elcsípték az elkövetőket, azzal védekeztek, hogy egy “elvihető” feliratú tábla volt a gépen. Meg is mutatták a papírt, ám a gyanú szerint az maguk készítették.

Előfordul, hogy a házakhoz bekéredzkedő társaság egyes tagjai felmérik a terepet, vagy már el is lopnak kisebb dolgokat, amíg a gazdát lefoglalják a társak. A lakosok többsége ezért minden vasgyűjtővel bizalmatlan. A jánossomorjai rendőrőrs munkatársai fokozottabb járőrözéssel próbálják megelőzni a lomtalanításnál egyre gyakrabban előforduló bűncselekményeket.

A lomisok többsége távolabbról, 50-60 kilométert utazva érkezik, főként Csorna és Pápa környékéről. Egymástól tudnak az időpontokról. Napi öt-hatezer forintot tudnak összeszedni a fémhulladékból. Mint mondták, a legtöbb helyen nem szólnak, ha az út szélén bontják szét az elektronikai cikkeket.

A szombati, szentjánosi lomtalanítás előtt hét helyszíni bírságot osztottak ki a rendőrök, ami már 5-től 50-ezer forintig terjedhet. Jövő héten Pusztasomorján folytatódik a gyűjtés. Itt különösen az idősek figyelmét hívják fel az óvatosságra, a kapuk zárására, és hogy senkit ne engedjenek a házba, udvarra.

Előfordul, hogy később jönnek vissza valami értékért az elkövetők. A rendőrség azt is kéri, hogy amikor egész napos rendezvényen, hosszan távol van a család, gondosabban zárják házaikat a lakók, és jobban figyeljenek egymásra a szomszédok. Ilyen a közelgő majális is.

HT

-hirdetés- -hirdetés-