Aktualizálnák a város elavult fejlesztési koncepcióját, telekvásárlási programmal sürgetnék a fiatalok helyben tartását. Ezek a fő teendők a közeljövőben a művelődési házban szerdán tartott vállalkozói fórum szerint.

Az önkormányzat másodszor kérte a nagy és kisvállalatokat az együttgondolkodásra, több városi ügyet terítékre téve. Most főként a kisvállalkozások képviseltették magukat, bár ők sem voltak sokan, hatan ültek az asztaloknál. Ezért velük is jobban keresné a párbeszédet a fél év múlva ismét összehívandó fórum. A tanácskozást vezető Lőrincz György alpolgármester leginkább a város lakhatóságának javításáról és a fiatalok helyben-tartásáról kérte ki a véleményeket – a közelmúltban indított városi, online közvélemény-kutatás főbb kérdései, eddig látszódó eredményei alapján, amikkel hamarosan mi is bővebben foglalkozunk majd.

A megjelentek úgy vélik a fiatalok helyben tartásának legfontosabb eleme a lakáskérdés, illetve a megfelelő munkahely. Szerintük új, a helyiek számára olcsóbb telkek sürgős kialakításával lehetne leginkább segíteni ezt. Erre az alpolgármester válaszul annyit mondott, az önkormányzat szeretne megnyitni egy területet erre a célra, és a kedvezményes vásárlás koncepciójának megfelelő módjára is vannak már elképzelések, ám mindez hosszú távú program. A résztvevők közül többen sürgették a gyorsabb lépéseket e téren, szerintük ugyanis beszédes, hogy Jánossomorján arányaiban sokkal kevesebb új ház épült az elmúlt tíz évben, mint Mosonmagyaróváron és környékén.

A város jelenlegi fejlesztési koncepciója 2006-ban készült, ennek modernizálására is szükség van. Hangsúlyt adnának benne például egy Andau-Mosonmagyaróvár kerékpárútnak, de nem egy területen ráfér a frissítés a tervre, mondta az alpolgármester. Ugyanakkor égető szükség volna egy színvonalas zenés szórakozóhelyre is.

A fórumon észrevételként elmondták a résztvevők, amíg a fejlesztési koncepciók és a nemrég elfogadott ifjúsági cselekvési terv mellé nem rendel tényleges intézkedési  jogkörrel rendelkező, hozzáértő, motivált és elszámoltatható felelőst a város, amíg nem tesz anyagi forrást és szigorú határidőket az egyes pontok megvalósítása mellé, addig nagy eséllyel remek elvek gyűjteménye marad mindenfajta koncepció. Elhangzott, az ifjúsági cselekvési terv sarokpontjaiért többnyire egyes képviselők felelősek jelenleg, megvalósulásukhoz pedig nem határidőt, csak ideális dátumot, a ciklus végét határozta meg a testület. Az alpolgármester szavaiból ugyanakkor az is kiviláglott, a cselekvési terv egyes pontjainál jó tervek látszanak. Ilyen például a telek-kialakítás, az ifjúsági referens pályázati forrásból történő alkalmazása, az ösztöndíjrendszer kidolgozása, illetve az, hogy egyes vállalatoknál szerveznének pályaorientációs látogatásokat a helyi diákok csoportjai számára. Ez utóbbit a helyi vállalkozók is örömmel fogadták, mondván, nekik is hasznos, ha megismerik cégüket a lakók.

Az alpolgármester elmondta, hasznos volt a fórum, a résztvevők aktivitása pedig reménykeltő. – „Legfontosabb tanulság számomra, hogy a helyi kisvállalkozók is igénylik a párbeszédet a városvezetéssel, ők is örülnek, ha elmondhatják véleményüket a város dolgairól kötetlen formában. Úgy vélem, a közmeghallgatást túl formálisnak, merevnek tartják. Mindebből remélem, hogy szép lassan biztosan többen leszünk ezeken a tanácskozásokon. Ez egy folyamat eleje, és még új dolog a helyi közéletben, így még meg kell, hogy szokják. Ha majd azt tapasztalják, hogy kíváncsiak vagyunk a véleményükre, sőt, az okos ötleteket, észrevételeket meg is szívleljük, akkor majd többen leszünk.”

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-