Zenei különlegességgel zárult a Filharmónia bérletes hangverseny-sorozatának évada hétfőn. A Győri Ütőegyüttes Győrtől Dakarig utaztatta a nézőket, Rábaközből a Gyimesekig, onnan Göröghonba, majd a tengeren túl Egyiptomtól Dél-Afrikáig.

A Párizs-Dakar rali mintájára zenei utazást tervezett a közönségnek a győri Ütőegyüttes. Az ütőhangszerek széles tárházának hangjait fűzték össze a zenekari tagok hétfő déltájban a művelődési ház színpadán. A xilofon őse, a fából készült afrikai amadinda, és nagybátyja, a marimba is megszólalt elúszó, zengő hangokon, de a kongák és darbukák pergő ritmusa kavarta fel az érzelmeket, ha kellett.

Kapcsolódó galéria: Győri Ütőegyüttes koncertje
A győri toronyóra zenéjét idéző, fújdogál a szél az öreg Duna felől kezdetű rábaközi népdal; majd a moldvai gergelytánc utaztatott minket ki a Kárpátokból. Az e zene számára szokatlan hangszerelés új oldaláról mutatta meg a meggyökeresedett dallamokat, felfrissítette, de nem tette idegenné. Az afrikai darabokban pedig dokumentumfilmek, kalandfilmek ismert hangjaira ismerhettünk, ám most tapintható elevenséggel szólaltak meg.

Kapcsolódó galéria: Győri Ütőegyüttes koncertje
A koncert utolsó szakaszában a mosonmagyaróvári neves kobzos, lantművész és énekmondó, Kátai Zoltán vitt minket vissza a Kárpátok közé, egészen az ősi múltba. Előadásában a nomád és Árpád-kori zenét, a régi magyar énekmondók és reneszánsz dallamok világát is megsejttette a közönséggel. Megmutatta, hogy Tinódi Lantos Sebestyén Egri Históriájának Summája egy dallama hogy öröklődött tovább a népzenébe – és nem fordítva. Ennek a dallamnak a továbbélését, elterjedését láthattuk egy széki és egy gyimesi énekben. A koncert végén pedig a zenekar és az énekmondó közösen moldvai esti imát adott elő.

A háromelőadásos sorozatban e tanévben kínai tradicionális zenét, a keleti mesevilágot idéző Rimszkij-Korszakov-darabot láthattak még a helyi bérlet- és jegyvásárlók.

A koncertet hamarosan láthatják a JTV műsorán!

HT

-hirdetés- -hirdetés-