Az éjszakai, alacsony forgalomnak köszönhetően nem okozott nagy gondot egy vasúti kábel ellopása múlt hét szerdán a Jánossomorja–Mosonszolnok vasútvonalon. Az elkövető tönkretette azt a rendszert, ami érzékeli, hogy pályán van-e még a szerelvény. A gyanúsítottat a helyi őrs rendőrei gyorsan előállították.

Pár méter hosszú rézkábel hiányzott, ami a vasúti sín és egy érzékelő között vezeti a jelet – vagyis az állomáson úgy látták, hogy foglalt a pálya. A rendszer azt mutatta, mintha egy kocsi leszakadt volna, és a pályán állna. Ezért állomásközi távolságon alapuló közlekedésre kellett áttérni a térközi közlekedés helyett. Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy a két állomás között a vonat beérkezésekor tudták csak meg, hogy teljesen, gond nélkül beért-e a szerelvény. Amíg az ellenőrzés nem történt meg, addig nem engedhettek a pályára másikat. A sorompókat pedig kézzel kellett indítani.

Április 11-én, percekkel éjjel 11 előtt észlelték a vasútállomáson, hogy baj lehet. Szerencse, hogy ezen az éjszakán kevés tehervonat járt itt, így nem okozott nagy gondot a fennakadás. Mire a reggeli forgalom megindult, az első személyvonat beérkezett, már kijavították a hibát a GYSEV munkatársai.

Úgy tudjuk, a régi rézkábeleket pont az ilyen esetek elkerülése érdekében cserélik le folyamatosan acélsodronyokra, ahogy ez a jánossomorjai szakaszon is történt a javítás során.

A helyi fiatalembert, aki nem volt ismeretlen a hatóságok előtt korábban sem, a rendőrőrs munkatársai a bejelentés után hamar igazoltatták, majd átvizsgálva a helyszínt megtalálták a kábel egy részét egy elrejtett hátizsákban, illetve a lopáshoz szükséges szerszámokat is. A tényleges kárérték 65 ezer forint. A férfi elismerte a tettét, ellene folyik az eljárás, ám nem csak ebben az ügyben, hanem egy másik, vagyon elleni bűncselekmény esetében is – tudtuk meg a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon.

HT

-hirdetés- -hirdetés-