Jánossomorjai fiatalokat is invitált megnyitójára a mosonmagyaróvári Fiók Ifjúsági Klub. A szervezet a szakmai segítségnyújtás mellett szórakozási és kikapcsolódási lehetőségeket is biztosít a térség fiataljainak. A jánossomorjai klub az idei Ifjúsági Találkozó megrendezésében is számít a szakemberek segítségére, de ők is örülnek a klubbal kialakított kapcsolatnak.

Az országban egyedülálló ifjúsági központ nyílt Mosonmagyaróváron pénteken délután. A FIÓK Ifjúsági Klub az Új Széchenyi Terv támogatásával, Uniós forrással, összesen 56 millió forintból jött létre.  Téglásy Kristóf a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ifjúságügyi főosztályvezetője megnyitójában hangsúlyozta, ezzel lehetőséghez juttatják azokat az embereket, akik aztán helyben a fiatalokat megpróbálják közösséggé formálni és erősíteni.

A klub szórakoztató programokat is kínál, de szakmai tanácsadásért is bekopoghatnak ide a kistérség fiataljai. Mindebből ízelítőt is adtak a megnyitón. A koncertek sorában a jánossomorjai RizikóFaktor tartott rendhagyó irodalomórát alternatív popslágerekkel összefűzött versekből válogatva. Este pedig az Evun és a Paso – Pannonia Allstars Ska Orchestra mozgatta meg a fiatalokat. A nyílt napon sok jánossomorjai fiatal is megjelent, egyéni érdeklődőként és szervezetten is. A meghívott jánossomorjai ifjúsági klub tagjai például pénzügyi életpálya-modell tervezésén is részt vehettek. De jogász, pszichológus, ifjúságsegítő és pénzügyi tanácsadó is várta és várja itt ezentúl fiatalokat.

Hiánypótlás

Radek-Kiss Szilvia, a Fiók Ifjúsági Klub egyik vezetője hangsúlyozta, sokat mond, hogy ezzel a szolgáltatással egyedülállóak az országban, eddig hasonló szakmai segítségnyújtásra kevés példa akadt. Pedig a tapasztalatlan fiatalok értelemszerűen nehezen igazodnak el a pályázatírás, projektmegvalósítás vagy épp az érdekvédelem témájában, ugyanakkor későbbi életük során rengetegszer találkoznak majd ilyen feladatokkal. -„Országosan egyedülállóak vagyunk ezzel a komplex szolgáltatással itt Mosonmagyaróváron, ez pedig azt mutatja, hogy nem annyira pezsgő a magyar ifjúsági élet, mondjuk a nagyvárosokat leszámítva. Nekünk az lesz a legnagyobb kihívás, hogy megtanítsuk a fiatalok, hogy milyen sok lehetőségük van a terveik megvalósítására, és hogy nálunk segítséget kaphatnak ehhez.” Például ahhoz, hogy pályázati forrásokhoz jussanak, ösztöndíjakon, ifjúsági cserekapcsolatokon vehessenek részt, közösségi programokat rendezhessenek. De tehetséggondozás, életpálya-tervezés, érdekvédelem terén is segítik itt a fiatalokat.

Hazagondoltak

A generációváltáson átesett jánossomorjai klub is számít a tanácsokra. Kocsis Péter ifjúsági szakember, az ifjúsági klub korábbi elnöke is eljött a fiatalokkal. Kiemelte, hogy Jánossomorján ismét egy olyan generáció van felnövőben, akik tudnak és szeretnek is aktívan részt venni a közösségi színtéren, ám támogatásra van szükségük. Ebben nélkülözhetetlen és hiánypótló segítséget nyújt a mosonmagyaróvári Fiók. Egy hatékonyabban működő klub pedig a települést erősítheti, helyben tarthatja a fiatalokat. Hozzátette, ez a kapcsolat egybevág a város ifjúságpolitikai koncepciójával és annak cselekvési tervével. Harasztos Luca, a klub alelnöke is reméli, hogy a Fiók segítségével még több fiatalt vonzó programokat, minőségi szórakozást és közösségteremtő ifjúsági életet hozhatnak létre Jánossomorján. A mieink leghamarabb az idei ifjúsági találkozó miatt keresnék meg a Fiókot.

Kölcsönösség

De nemcsak a jánossomorjaiak tanulhatnak Mosonmagyaróváron az ifjúsági életről. Speizer Mónika a mosonmagyaróvári Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat családsegítője elmondta, – „Jánossomorján az ifjúsági szervezetben való működésnek nagyobb hagyománya van, mint Mosonmagyaróváron. Valamilyen formában már a ’90-es évek eleje óta működik ifjúsági szervezet Jánossomorján, a 2000-ben alakult Balassi Bálint Ifjúsági Klub pedig ma is nagyon jól működik, az általuk létrehozott Ifjúsági Találkozó pedig kiváló teret adott a fiataloknak, amire sokan irigykedtünk.” A klub tíz éves tapasztalataiból meríthetnek a szakemberek is.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-