Az eső és a hideg ellenére lelkes kis csapat húzott kesztyűt a szemetelők ellen szombat reggel. A főként gyerekekből és fiatalokból álló önkénteseknek idén két helyszínt, a szentpéteri temetőt és a hanságfalvi utat sikerült megtisztítaniuk. Az andaui úton pedig idén is facsemetéket ültettek az eltakarított szemét helyére.

Az egyik önkéntes csapat a hanságfalvi úton, a másik pedig a szentpéteri temetőben takarított.  Idén ismét sok iskolás gyerek csatlakozott az akcióhoz, nekik bőven volt mit szedniük a temetőben: a kezdés után fél órával már teltek is a szemeteszsákok. A diákok főleg mécseseket, koszorúkat, üvegszilánkokat és cserépdarabokat találtak. A hanságfalvi úton gyűjtögetők pedig évek óta a hulladékok legkülönbözőbb fajtáival találkozhatnak: itt nem volt meglepő a kidobott televízió sem.

Balsai Sándor településfejlesztési tanácsnok szerint már messze vannak a közterületek attól az állapottól, ami a szemétszedés elindítását kezdeményezte – ez a már hatéves munka eredményét dicséri. Mégis: még mindig szükség van az akcióra. „ A szándékunk az, hogy a város közvetlen környékén, ahová a lakosok sétálni, futni, kirándulni járnak, összeszedjük az eldobált szemetet. Most talán már a lakosság azon kis része is kezdi észrevenni ezt, akik eddig esetleg a város határába hordták a szemetüket.” – mondta el Balsay Sándor a hulladékgyűjtő nap szervezője. Másrészről az önkéntes akció fontos célja, hogy felhívja az emberek figyelmét az eldobált hulladékok okozta környezeti problémákra.

Az andaui úton pedig idén is fát ültettek az összeszedett szemét helyére. Itt szinte minden évben ki kell cserélni a kis fákat, mivel nehezen bírják a nyári szárazságot és meleget. Nyáron a helyi önkéntes tűzoltók fogják majd öntözni a frissen ültetett csemetéket.

Az akcióban főként az Ifjúsági Klub, a Társaskör Egyesület, és az általános iskolás diákok vesznek részt, de családdal és egyénileg is sokan csatlakoznak a csapathoz. A jövőben úgy tervezik, hogy szemétszedő nap helyett, délutánonként, apránként fogják megtisztítani a várost a környezetükért tenni akaró jánossomorjaiak.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-