A hagyományápolás és a közösségépítés egyformán hajtotta a Tititá Néptánccsoportot, amikor húsvét hétfőn az együttes legkisebb legénykéit összegyűjtve végigjárták a tánccsoport kis menyecskéit és igazi fröcskölős húsvéti locsolást rendeztek.

A szódásszifon mellett a vödör is előkerült, sőt, amikor az igazán komolyan vett öntözés során mindezek kifogytak, a körülményekhez alkalmazkodva üdítős palackokba töltött kútvízzel locsolták meg a lányokat a Tititá Néptánccsoport Gida-csoportos legénykéi. A lányok közül többen viseletben és persze piros tojással várták a locsolókat.

A többségében alsós fiúkat a felnőtt csoport két apukája kísérte el hétfő délelőtti, városjáró bringa-körútjukra. Molnár Tamás elmondta, a jó hangulatú locsolás élményét meg kell mutatni a fiúknak és a lányoknak is, mert ez a generáció már nem tudja, milyen az. Nemhogy a régi, falusi locsolás hagyományait nem tudják a mai gyerekek, de például a nem is olyan távoli, szódásszifonos megöntözést sem, hiszen ma már inkább a kirándulásba menekülés jellemzi a húsvét hétfőt. –„Most azonban hamar belefeledkeztek az öntözésbe, még az anyukák sem menekültek a bőrig ázástól. Öröm volt látni, hogy a fiúk és a lányok is egyaránt jól szórakoznak, sokat nevetnek és még büszkék is a locsolásra.”

A tánccsoportot magába foglaló Örökség Kulturális Egyesület szeretné feleleveníteni a locsolás hagyományát, elsőként a gyermek tánccsoportosok körében, ahol nemcsak a hagyományőrzés, hanem a közösségteremtés is lényeges szempont.

HT

-hirdetés- -hirdetés-