Mesejátékkal, húsvéti népszokásokkal és locsolkodással ünnepelték a húsvétot az óvodások. Az elmúlt hét mindhárom óvodában ünnepi készülődéssel telt: a gyerekek verseket, éneket tanultak, tojást festettek, szerdán pedig ajándékokat kerestek az udvaron, sőt még a húsvéti nyuszit is megsimogathatták.

A Húsvét legjellemzőbb népi szokásait játszották el a szentpéteri ovisok szerdán. A böjt, a szalmabábu égetés, a télűzés és tavaszvárás hagyományait is játékos formában elevenítették fel a gyerekek. De még a komatál készítésének múltját is megismerhették. A fiúk természetesen meglocsolták a kislányokat, akik ezért cserébe piros tojással köszöntötték őket. A péteri oviban az óvónénik is meglepték a gyerekeket: Zelk Zoltán: A három nyúl című mesejátékát adták elő. Míg az erdő összes állata, de még a vadász is a nyuszik elől menekült, addig nekik bőven volt idejük ajándékokat elrejteni az udvaron, amit aztán az elpotyogatott répanyomokon indulva kerestek meg a gyerekek. Minden kis ovist egy-egy húsvéti ajándékcsomag várt a kertben.

Kapcsolódó galéria: Húsvét az óvodákban

A szentjánosi ovisokhoz még maga a Húsvéti Nyuszi is ellátogatott, a gyerekek itt verssel és persze rengeteg simogatással köszöntötték a Tapsifülest, hiszen ő az, aki az ajándékokról gondoskodik.

Pusztasomorján a gyerekek tojásfestéssel és kézműveskedéssel várták a Nyuszit. Ők különböző technikákkal készítették el a Húsvét legjellegzetesebb motívumait, figuráit. A locsolás és az ajándékozás egyetlen oviban sem maradt el.

A Húsvét az egyik legnagyobb ünnepünk az évben, ezért az óvónők mindhárom óvodában nagy gondot fordítanak az ünnepi készülődésre és népi hagyományok megismertetésére.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-