Hamarosan befejezi a város háztartásainak felmérését a Rekultív Kft. Január óta szemétdíjat kell fizetni a jánossomorjaiaknak, ennek pontos meghatározásáért keresték fel a háztartásokat az elmúlt hónapokban a cég munkatársai. Ezzel nyolcvan százalékosan sikerült felmérni a települést. E hét szerdán és csütörtökön pedig a polgármesteri hivatalban, ügyfélfogadáson egyeztethették adataikat azok, akikkel még nem sikerült felvenni a kapcsolatot.

Aki erről is lemaradt, később még megkötheti a megállapodást. A negyedéves számlákat a cég díjbeszedője viszi majd a házakhoz, de átutalással is befizethetjük a szemétdíjat. A következő negyedévtől pedig banki utalással akár havonta is fizethetünk.

A megállapodásokat az edényhasználat használat szerint kötik, de csak életszerű körülmények alapján tesz javaslatot a kukára a szolgáltató, vagyis, ha sokan laknak egy házban, a tulajdonos nem köthet például 60 literes edényre szerződést. Az átlag szerint egy négyfős vagy e feletti család számára a 120 literes kuka a megfelelő.

Az edénycserére is kínálna megoldást a Rekultív, ám ennek részletein még dolgoznak, mert sok máig is használt edény nem felel meg az azóta megváltozott szabványnak.

A héten a kormány enyhített a tavaly december 30-án befagyasztott szemétdíjakon, mert ez hátrányosan érintette a cégek fejlesztési terveit és több Európai Uniós projektet is.Így országszerte emelhetnek áraikon a hulladékszállítási közszolgáltatók. Jánossomorján azonban a 10 év óta most először bevezetett szemétdíjak nem változnak: literenként valamivel több, mint nettó 3 forintot fizetünk a szemétszállításért.

A lakossági díjtételek szerint a különböző űrtartalmú hulladékgyűjtő edények egyszeri ürítési díja (27 százalék ÁFA nélkül) a következőképpen alakul:

60 literes tárolóedény ürítési díja: 198 Ft/ürítés
80 literes tárolóedény ürítési díja: 265 Ft/ürítés
110 literes tárolóedény ürítési díja: 364 Ft/ürítés
120 literes tárolóedény ürítési díja: 397 Ft/ürítés
240 literes tárolóedény ürítési díja: 794 Ft/ürítés
1100 literes tárolóedény ürítési díja: 3639 Ft/ürítés
50 literes Rekultív feliratú műanyag zsák teljes díja (ürítés és anyagár): 165 Ft/db (ami nem tartalmazza a zsák árát)

Korábbi cikkeink:
Számító méretek, kérdéses árak

Új fizetnivaló januártól

HT

-hirdetés- -hirdetés-