Az iskolák közelgő, ám ennek ellenére mégsem tisztán látható állami kezelésbe vétele nem riasztotta el az önkormányzatot. A képviselő-testület tovább keresi a megoldásokat annak érdekében, hogy a ciklus végére bővített és felújított, közös iskolában tanulhassanak a gyerekek. A szűkös idő és a szűkösebb anyagi lehetőségek miatt kisebb volumenű terveket készítenek a bővítésre, és a csarnok felújítását is befejezik – erről is döntöttek a szerdai képviselő-testületi ülésen. De szóba kerültek az idei útfelújítások, a fiatalok lakóháza, és a rovásírásos helységnévtábla is.

Kiemelt helyre sorolták az idei közbeszerzési tervben az iskola felújítását az ülésen. Erre azért volt szükség, mert a szabályok szerint csak olyan nagyberuházásokat kezdhetnek el, ami szerepel a tervben – igaz, elkezdésük nem kötelező érvényű.

Ez jelzésértékű, mondta az ülés után a JTV-nek Dr. Kurunczi Károly polgármester: – „Ezzel kimondtuk, hogy a város nem áll el szándékától. Az eredeti tervek szerint ebben az esztendőben elkezdődik az iskola felújítása és bővítése, ám a pályázati források hiánya és a formálódó állami intézkedés-tervek egyaránt bizonytalanná teszik az elképzeléseket. Jelen pillanatban még nem tudjuk, hogy mi és hogy valósulhat meg az elképzeléseinkből, ám nem adjuk fel a céljainkat.”

Mint arról beszámoltunk, az iskola-felújításhoz remélt pályázati források befagytak. Az sem látszik még részletesen, hogy az állam milyen módon veszi át az iskolák működtetését, és milyen lehetőségeket hagy az önkormányzatok számára. A testület korábban kijelentette, a mandátumuk végéig szeretnék megnyugtató állapotba hozni a helyi oktatás e sarkalatos kérdését. Addig még három nyári szünet áll rendelkezésre, ekkor lehet igazán dolgozni az iskolában, ami elég szűkös időkeret. Vagyis nyárig építési engedélyekhez kellene jutnia a városnak. Az összevonáshoz pedig legalább hét tanteremre lenne szükség.

A polgármester elmondta, mindezek tudatában alternatívákat is keresnek. Új, kisebb és olcsóbb, de az igényeknek még megfelelő terveket készíttetnek a bővítésre. E szerint az alsós, szürke iskola egy új szárnnyal egészülne ki, amit a nemrég megvásárolt lottózó helyén építenének. Itt hét vagy nyolc tanterem kaphatna helyet. Az iskolai műhely területére egy ebédlőt állítanának, mert a mostani a jelenlegi létszámhoz is szűk. A konyhát csak kisebb mértékben alakítanák át. Itt a tervezett változással legalább egy tanteremnyi hely felszabadulna. Így várhatóan 8-10 tantermet építhetnének, egy-egy nagyobb terem felosztásával pedig kisfoglalkoztatókat is emelnének. A beruházás során a szürke iskolát is felújítanák, új nyílászárókat, fűtést és beszerelnének. Most még dolgoznak a tervezők, de hamarosan már az első változatot láthatják a képviselők, ami után elkezdődhet a részletes kidolgozás.

– „Hangsúlyozom, hogy csak az útkeresés szintjén áll még a helyzet, de e verzió szerint az eredeti 250 milliós beruházás helyett, megítélésem szerint 160-180 milliós nagyságrendet jelenthet az építkezés.”- mondta a polgármester.

Befejezik a csarnokot

Az iskola-felújítás részét képezi az ősz óta apródonként folyó csarnokfelújítás, amiből már csak az épület egy részének szigetelése van hátra. Bár korábban már tudni lehetett, még melegében folytatódik a felújítás, most döntött is ennek elkezdéséről a testület. Ezzel nyáron hűvösebb, télen melegebb marad az épület, ami lényeges költségmegtakarításokkal is jár.

Nem köt a lakóház

A testület döntött a fiatalok lakóháza új beköltözőiről is. Ennek kapcsán Lőrincz György alpolgármester megjegyezte, hogy nem kötelezi a helyben maradásra a fiatalokat a lakóház szabályozása. A lakások létrehozásának szellemisége azt tükrözi, hogy az itt rövidebb-hosszabb ideig lakó, és családi fészkükre e lehetőséggel is gyűjtő helyi fiatalok későbbi helyben tartása a célja a városnak. Ám az eddigi tapasztalatok szerint ez nem mindig valósul meg – mondta és hozzátette, garanciákat kellene beépíteni a rendszerbe. Meg kellene vizsgálni például annak a lehetőségét: kötelezhető-e arra a támogatásban részesülő pár, arra, hogy legalább annyi ideig Jánossomorján lakjon, ahány évig élvezi a fiatalok lakóháza nyújtotta lehetőségeket. Vagy elköltözés esetén megfizettethetnék-e velük a piaci lakbér szerinti árat. Ezek lehetőségként merültek fel az ülésen, amit a jövőben megvizsgál majd a város testülete.

Útkaparók

Több utca felújítása miatt is küzdöttek az érvek az ülésen. A város idei, útfelújításra szánt kerete közel 20 millió forint, pályázati forrásra pedig nem számíthatunk. Így ez az összeg nagyjából két út rendbetételére lesz elég. A testület végül úgy döntött, a Sipőcz utca és az Újerdő utca/621-es útszakasz, vagyis a 86-os főutat a hátsó vasúti átjáróval összekötő utca burkolatát helyeznék legelőbbre. Utóbbitól azt remélik, hogy sikerül tehermentesíteni az Ady utca nagy forgalmát és a nagyobb teherszállító járművek számára is más utat biztosítanának. Felmerült még a Balassi utca és a Halomalja utca felújításának szükségessége is, ám erre idén valószínűleg nem futja a keretből.

Jánossomorja tábla – lesz a rovásunkon

„Ne többet a táblákkal.” Ezt a reformkort idéző felkiáltást Luka János hallatta, amikor újabb, településnév-táblát érintő kérdés került a testület elé – ahogy erre már nem egy példa akadt a közelmúltban. Most egy rovásírásos településnév-tábla állításáról szóló levelet tárgyalt a testület. A Rovás Alapítvány és a Jobbik Magyarországért helyi szervezet által közösen jegyzet kezdeményezés szerint székely-magyar rovásírásos névtábla kerülne ki Jánossomorja bevezető útjaihoz. Ennek tudomásul vételét és esetleges anyagi támogatását kérte az önkormányzattól a Jánossomorjai Jobbik.

A testület zömének furcsálló és értetlenkedő véleményét Lőrincz György alpolgármester fogalmazta meg a legjobban. Szerinte fontos a történelmi örökség megőrzése, ám az is fontos, hogy helyén kezeljük azt, ami pedig nem a településnév-táblákon van. Mindennek ellenére a képviselők végül hivatalosan nem fogalmazták meg – az ülésen egyébként felvetett – egyet nem értésüket, csupán annyit, hogy nem kívánnak állást foglalni az ügyben. Dr. Kurunczi Károly hozzátette, a képviselő-testület mindig elbizonytalanodik, mikor „benéz a politika az ablakon”.

Az önkormányzat tehetetlenségét dr. Lóránt István jegyző világította meg, aki országos példákat idézve elmondta, valószínűleg nem szólhat bele a város ebbe a kérdésbe. Az ilyen táblák kihelyezése az út kezelőjének, a főutak esetében a Magyar Közút Zrt. engedélyétől függ. Ezek a táblák nem hivatalos, egyszerű reklám- és tájékoztató jellegűnek minősítettek, ugyanakkor küllemre nagyban hasonlítanak a hivatalos táblákhoz. Ezt a kérelmezők is feltüntetik a tudomásul vételt kérő levélen.

Népszerűsítő szándék

A kérdésben a jánossomorjai Jobbik szervezet képviselői később elmondták a JTV-nek: fontosnak tartják ezt a magyar örökséget, annak minél szélesebb körű megismertetését. Ezért kezdeményezték a táblaállítást, amit aztán rovásírás-tanfolyammal és gyermekek oktatásával is kiegészítenének később. Mint mondják, azért kezdték a táblákkal, mert így a leginkább figyelemfelkeltő a felirat. Nem tudják és nem vizsgálták, mennyire találkozna ez a lakosok többségének egyetértésével, a városképpel, mert fontosabb számukra, hogy ezzel is közelebb kerülhet a rovásírás az emberekhez.

A táblák a város négy bevezető szakasza mellett állnának, valószínűleg pünkösd-táján avatnák fel őket. A négy tábla várhatóan 160 ezer forintba kerül, ennek felét a párt megyei szervezete állja, de hozzájárulnak a helyi tagok, és a lakosság támogatását is remélik. A tábla a településnév-táblához hasonló lesz, és ahhoz közel, de a mögött állna majd.

Hauptmann Tamás

 

-hirdetés- -hirdetés-