Nulla forint. Továbbra is ingyenes a bölcsődei alapszolgáltatás a szülőknek, erről döntött nemrég a jánossomorjai testület. Ellenpélda is akad, Szombathelyen például napi kétszáz forintot, azaz havonta nagyjából négyezer forintot kell fizetniük a szülőknek az étkezés díja mellett.

Jánossomorján csupán a nagyjából havi 8000 forintos étkezés díját kell megfizetnie a szülőknek, a bölcsődei ellátás idén sem kerül pénzbe. Dr. Kurunczi Károly polgármester elmondta, bár nyílna rá lehetősége az önkormányzatnak, hogy a gondozásért költséget számítson fel, ezt mégsem tették, mert ez plusz terhet jelentene a szülők számára. A gondozási díj az egy főre jutó átlagkereset 25 százalékát is elérheti.

Kényszerhelyzetben lennének

Boldog Gabriella, aki ottjártunkkor épp kisgyermekét vitte haza a bölcsiből, elmondta, kinek jobban, kinek kevésbé, de biztosan nehezíthetné a családok helyzetét, ha további fizetnivalót vezetnének be, amit ráadásul mindenképpen el kellene fogadniuk és ki kellene fizetniük a szülőknek, ha dolgozni akarnak. A családoknak Jánossomorján nem kell lenyelni a békát, továbbra is ingyenes marad a gondozás. Bolyki Boglárka elmondta elégedett a bölcsődével, azzal, hogy Jánossomorján egyáltalán működik bölcsőde, és nem kell máshová vinni a gyermeküket, hiszen nincs itt családtagjuk, aki segítene. Ha kell, kifizetnék a többletet is, de számít, hogy a város ezzel is kifejezi a törődést a családok iránt.

Rajtunk csattanhat

Hazánkban minden olyan szülő hozhatja a gyerekét bölcsödébe, akinek ellenőrizhető munkaviszonya van. Sokan azonban fiktív munkáltatói igazolásokkal igyekeztek kicselezni a rendszert, egyszerre jutni a GYED-hez és a bölcsődei támogatáshoz. Júliustól ez is szigorodik, mondja Rasztik Lászlóné bölcsődevezető. „A napi nyilvántartást eddig papíron vezettük, most elektronikus úton fogjuk jelenteni az APEH felé a létszámot, TAJ-szám alapján. Minden reggel jelenteni kell majd, kik érkeztek be a bölcsődébe, és csak annyi állami normatívát kap az intézmény.” Az állam azonban itt könnyen az önkormányzat rovására spórolhat. Rasztik Lászlóné hozzátette: – „42 fő után igényelhetnénk állami támogatást, de csak azok után szabad igényelnünk, akik tényleg ide járnak. A picik ugyanis sokszor hiányoznak.” Ha a költségek nem változnak, az állami normatíva pedig kevesebb lehet, a különbözetet az önkormányzat fizetheti, mondja a polgármester. A törvény szerint erre teremthetne forrást a mostantól bevezethető gondozási díj, erre azonban nálunk nem kell számítani.

Extra szolgáltatás

A rendelkezés szerint extra szolgáltatásokat is bevezethet a bölcsőde, amikért már fizetnie kell a szülőknek. Ezek lehetnek akár idegen nyelvi foglalkozások, de a teljes térítési díjért, 60 ezer forintért például olyanok is hozhatnák ide gyermeküket, akik nem jogosultak rá. Ezek azonban csak elvek, utóbbira igény sem mutatkozik, ráadásul a bölcsődében jelenleg csak két férőhely van, 40-en bölcsisek Jánossomorján.

Hauptmann Tamás
-hirdetés- -hirdetés-