1921-ben született, mára elmúlt 90 éves, mégis több sportágban tevékeny és sikeres. Születésnapját ünnepelte a Jánossomorjai Sportegyesület. A pénteki ünnepi közgyűlésen az idős és fiatal tagok a helyi sport történetét feldolgozó, most megjelent kiadvánnyal is felidézhették a múltat. Videó: Tekintse meg az ünnepség fotókkal és filmmel kiegészített, teljes felvételét!

Az első feljegyzett helyi labdarúgó-mérkőzést 1913 nyarán vívták, a sportegyesület azonban 1921-ben alakult meg. Erről és majd minden helyben, szervezetten űzött sportról olvashatunk a művelődési házban péntek este tartott ünnepség csúcspontjaként bemutatott Jánossomorja Sporttörténete című kötetben. A jubileumi ünnepséggel azért vártak mostanáig az egyesületnél, hogy az elkészült munkával méltó módon köszönthessék az évfordulót.

Tragédiák utáni talpra állás

Az egyesületben 1976-1986 között elnöklő Balsay Sándor hosszú kutatás után, az önkormányzat támogatásával állította össze a könyvet. Már 2010 év végén körvonalazódott a munka, amit levéltári munka követett Hegedűs Iván segítségével. Az egykori játékosok élménybeszámolóinak gyűjtése is megindult, mondta a szerző: – „Fontos volt, hogy most még megkérdezhetjük az idős egykori játékosokat, hiszen jónéhányan élnek közülük. Aztán hamar óriási anyag gyűlt össze, amit már a terjedelmi keretek miatt át is kellett válogatni. Ám úgy érzem, sikerült egy sima keresztmetszetnél többet nyújtani a könyvvel. Már a bemutatón is megindult a statisztikák hasonlítgatása, és páran már ráböktek egy-egy felvételre, hogy itt a nagypapa. A kutatás során egy lelkes és névtelen sportszerető segítsége is fontossá vált. 1913-tól olvashatunk hely újságtudósításokat a sporteseményekről.”

Kapcsolódó galéria: 90 éves a JSE – ünnepi közgyűlés

A város sporttörténelmén a teljes történelem is nyomot hagyott, mondja Balsay Sándor. – “Az idősek között ma is üdvözölhettünk itt olyat, akit a felvidékről telepítettek ide, és első dolguk az volt, hogy a lábukat is megmozgassák a munkahelykeresés mellett, a német nevű meghatározó játékosok pedig ugyanebben az időben fogyatkoztak meg. A település ismert gondja a ki- és betelepítések melletti talpra állás. Erről is szól ez a könyv.”

A kutatás azonban még nem fejeződött be. A szerző várja a könyv hiányosságainak kiegészítését, a régi fotókon felismert hozzátartozók neveit, történeteket is. A könyvet a helyi üzletekben vásárolhatják meg az érdeklődők kétezer forintos áron. A bevételt egy sportpályára szánt defibrillátor vásárlására ajánlotta fel a szerző.

Kapcsolódó galéria: 90 éves a JSE – ünnepi közgyűlés

Dr. Kurunczi Károly polgármester megnyitójában üdvözölte a sportolókat, sportbarátokat, szurkolókat a jubileumon, és méltatta a kiadványt is. Mint mondta, ez a csodálatra méltó és igen nagy munka bizonyára példát mutat másoknak is, és tovább kutatják az egyesület történetét, hogy a 100 éves évfordulóra is értékes munkák szülessenek.

Kézi hajtány és kerékpár

A legendás idők megidézésében az egykori játékosok segítettek. Az egyesülettel egyidős Németh Oszkár 1959-1965-között vezette az egyesületet. Televíziónknak arról mesélt,  milyen sport iránti lelkesedés fűtötte őket a szűkös, nehéz években, amikor még az utazásra sem volt pénze a csapatnak. – „Akkoriban jórészt biciklivel jártunk Óvárra, Csornára, Rajkára, jó esetben stráfkocsival. Volt, amikor nem volt elég biciklink, pedig épp Bősárkányba hívtak minket a búcsúi meccsre. Ekkor az egyik focistánk vasutas édesapja magához hivatott, és ajánlotta, hogy menjünk le a vasúti kézihajtánnyal. Ám azon nyomorogva is alig fért el tíz ember, páran lemaradtak volna. Ekkor eszébe jutott az édesapának, hogy akad még egy háromkerekű hajtány is. Igaz, hogy kétüléses, de a harmadik kerékhez vezető keresztrúdra deszkát fektettünk, így még ketten odaülhettek. Megvolt a csapat. Így mentünk egészen Hanság-nagyerdőig, ott le kellett venni az egész kócerájt, mert jött egy ellenvonat. Aztán visszaraktuk, lejátszottuk  a meccset, részt vettünk a búcsúi eszemiszomban és indíts vissza megint ezekkel a járgányokkal. Ugyanúgy szembe jött egy vonat, megint le-föl a hajtányokkal, igaz, akkor már jobb kedvünk volt, könnyebbnek éreztük a taligákat.
Később, szintén kerékpárszűkébe kerültünk. Akkor Csornára hívtak minket játszani, ami nagy dicsőség volt. Ahogy az indulás előtt összejöttünk, látom ám, hogy kevés a bicikli: kettőnek kidurrant a kereke. Eltökéltek voltunk, két bringa hátsó gumiját erősebben felfújtuk, és egy-egy ember mindig vázon utazott, időnként persze cseréltünk. Így jutottunk le Csornára és vissza, aztán végigtáncoltuk a szentpéteri búcsút, mert hát ezért siettünk.”

Újkori sikerek

A képek mellett már filmkockák mesélték el a helyi foci eddigi legnagyobb sikerét, a ’98-as Szabadföld Kupa-győzelmet. Kiss Károly a JSE 1990-2000 közötti elnöke beszédében kiemelte, hogy a dicsőséges múlt arra kötelezi a jelenlegi sportolókat és sportvezetőket, hogy mindet tegyenek meg az eredményes folytatásáért.
A széksorokon meghívott megye volt és jelenlegi sportvezetők is helyet foglaltak. A közgyűlésen a Magyar Labdarúgó Szövetség megyei elnöke ajándékkal emlékplakettel köszöntötte a helyi sportbarátokat. Horváth László hangsúlyozta: -“Nemcsak a környéknek, az egész megyének nagyon sokat számít, ha ilyen nagy múltú együttese van. Lényeges, hogy az ETO, az SVSE sem sokkal idősebb a Jánossomorjainál. Az idők során pedig olyan sportszerető miliő alakul ki, ami példa lehet a gyerekeknek, így ez magában hordozza, hogy még hosszabb életű legyen az egyesület.”  Fazekas Imre, 2000-2004 közötti egyesületi elnök szintén a közösségkovácsoló erőt tartja fontosnak. Mint mondta, a fiatalok számára jó példa lehet az idősek között kialakult barátság, ami a civil életben is hasznos.

Kapcsolódó galéria: 90 éves a JSE – ünnepi közgyűlés

A JSE vezetősége emléklapokkal is jutalmazta pár kiemelkedő tag munkáját. A Soproni VSE is ajándék serleggel és zászlóval köszönte meg a meghívást. A gyűlés után pedig fogadáson beszélgethettek a tagok.

A húszas évektől élénk helyi sportkultúrát minden településrészen külön sportkörök, egyesületek jellemezték, majd a hetvenes években egységesült a szervezet, és 1990-től viseli a Jánossomorjai Sportegyesület nevet. Nagy fegyvertény volt a jelenlegi, kiváló színvonalú sportpálya létrehozása 1981-re. A JSE jelenleg közel 200 tagot számlál, hét szakosztályban sportolhatnak itt a helyiek.

Hauptmann Tamás
-hirdetés- -hirdetés-