A legendák szerint csak a háború alatt, 1945-ben maradt el egyszer. A tűzoltóbál a város egyik legnagyobb múltú rendezvénye, önkéntes tűzoltóink pedig az egyik legnagyobb múltú civil szerveződést alkotják. Ehhez méltóan múltidézésről és az idős és fiatal generációk találkozásáról is szólt az idén a legendák szerint 126. alkalommal megrendezett tűzoltóbál.

Szirénákkal és trombitaszóval indult a hagyományos tűzoltó-felvonulás. Önkénteseink a szentjánosi szertártól vonultak Pusztasomorjára szombaton. Sok érdeklődő várta a felvonulókat az utcán szombat öt órakor. A menetet a fúvószenekar vezette. A hosszú séta után megérkezett a tűzoltózászló a helyszínre.

Kapcsolódó galéria: Tűzoltóbál

A megnyitón Kótai László atya a közösség, az összetartozás fontosságáról beszélt, aminek kiváló megtestesítője a bál. Vidáman tette hozzá, hogy most gyerekkori álma is valóra vált, hiszen tűzoltóautóba ülhetett, ezzel hozták ugyanis ide. A kedélyes hangulat nem is oszlott el, hamarosan már a koccintás és a tánc töltötte be a termet.

A tűzoltóbál minden évben rengeteg vendéget fogad, de sok távol maradó is hálás szívvel gondol a tűzoltókra ilyenkor. Winkler László, az egyesület elnöke elmondta, megtisztelő dolog számukra, hogy sokan, akik nem jönnek el a bálra, a belépőt elküldik, ezzel is támogatva az egyesület, és megköszönve, hogy a tűzoltók segítik, vigyázzák őket a hétköznapokban. Nemcsak belépővel, a tombolával is támogathatták egy egyesületet a vendégek.

Kapcsolódó galéria: Tűzoltóbál

A bálon minden évben több önkéntes generáció ünnepelhet. Kránitz József parancsnok örömét fejezte ki, hogy minden korosztály megtalálható a vendégek között. –„Sajnálom, hogy az idősebbek közül sokan már hiányoznak közülünk, de csodálatos, hogy a fiatalok egyre többen vannak a körükben.

A mosonszentjánosi tűzoltó egyesület 1888-ban, a pusztasomorjai 1889-ben alakult, így  a 126 tűzoltóbál inkább legenda, mint tény, valójában “csak” 123  vagy 122 lehet a pontos szám. A fontos, hogy a bál mindig alkalmat ad az idősebbeknek egy pohár melletti nosztalgiázásra is, és kivételes történeteket hallhat a régi időkről, aki leül az asztalaikhoz. A hangulat ma is a régi, a környezet azonban nem. A korábbi vendéglő helyén azóta üzlet épült, de a tulajdonos minden évben szívesen ad helyet a bálnak, nem véletlenül, hiszen Bencsik Zoltán is hosszú évekig viselte az önkéntes tűzoltók egyenruháját. Ezen az éjszakán a tüzes hangulatot csak lassan sikerült eloltani a tűzoltóknak.

HT

-hirdetés- -hirdetés-