Nem Belgium, inkább betörés jut a klasszikus film címéről eszébe a jánossomorjaiaknak. Újra kedden, újra egy nap alatt több házba, újra nyomtalanul eltűnő elkövetők: három családi házba is betörtek ismeretlenek február 14-én, kedden. Igaz, most csak egy helyen volt szerencséjük, innen közel kétszázezer forintot vittek el. A rendőrség ismét fokozottabb figyelmet kér a lakosságtól.

 

Elsőként a Csalogány utcába hívták a rendőröket kedden délután, ahol betörés nyomait fedezte fel a hazaérkező tulajdonos. Itt az elkövető, vagy elkövetők a hátsó teraszajtót felfeszítve jutottak a házba. Nem sokkal később a Malom utcába riasztották az őrs munkatársait, ahonnan több mint 200 ezer forintnyi készpénzt vittek el, forintban és euróban együtt. A harmadik betörés a Csalogány utca melletti Liget utcában történt, este nyolc táján. Itt is a nyári konyhán át jutottak a lakásba, értéket itt sem vihettek magukkal, pedig gondosan keresgéltek: a szekrényajtókat nyitva, a redőnyt felhúzva találták az érkező rokonok. A tulajdonos idős néni a ház másik részéből hallotta is a motoszkálást. Először a nem vele élő családtagjait hívta fel, hogy ők kutakodnak-e a ház másik felében; később ők hívták a rendőrséget. Később nyomkövető kutyával próbáltak az elkövető nyomára akadni, sikertelenül. Mindhárom esetben az ajtót finoman felfeszítve jutottak a házba.

Mire figyeljünk

A rendőrség kéri a lakosságot, hogy ha tegnap a városban, főként az adott utcákban látszólag céltalanul őgyelgő embereket, gyanús gépjárműveket láttak; az utcán vagy kocsmákban gyanús alakokkal találkoztak, jelentsék azt a helyi rendőrőrsnek, vagy a rendőrség központi számán, mondta el Babos László a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. –„A megelőzés érdekében nagyon fontos, hogy legyünk óvatosabbak az utcán észrevett gyanús alakokkal. Értesítsük minél gyorsabban a rendőrség vagy polgárőrség munkatársait, hogy igazoltathassák őket, vagy utcai jelenlétükkel megelőzhessék a bajt. Az értékeink védelmére, az ajtók zárására is sokkal jobban ügyeljünk!”

A rendőrség a nyomozás eddigi fázisában egyelőre nem tudja, hogy előzetesen felmérték-e a terepet az elkövetők, vagy hirtelen választották ki az áldozatokat, ám nagy eséllyel utazó bűnözéssel állnak szemben, fogalmazott Babos László.

Nyári betörések

Tavaly júliusban hasonló betörés-sorozat keltett félelmet a lakosságban. Ekkor öt házba törtek be két egymást követő kedden, és összesen több mint kétmillió forintot vittek el. Akkor a Bajcsy-Zsilinszky, a Felső Lókert, az Arany János utca egy-egy, és a Liget utca két családi házába jutottak be ismeretlenek. Úgy tudjuk, az ügyben még folyik a nyomozás.

Akkor egy időben rendőreink több módon, civilben és egyenruhában is járőröztek, kis létszámuk miatt segítséget is kaptak mosonmagyaróvári őrstől, ám később ezt megszüntették. Most a rendőrség a hely polgárőrséggel fokozottabban együttműködve igyekszik minél nagyobb járőri jelenlétet biztosítani a város utcáin. A hasonló bűneseteket megelőzni azonban leginkább a lakosság minél erősebb egymásra figyelésével, és a rendőrőrs minél gyorsabb értesítésével lehet, húzta alá Babos László.

Kapcsolódó híreink:

Kevesebben de hatékonyabban – célok a rendőrőrs előtt
Két betörés fényes nappal
Újabb betörés
Nem állt meg a betöréssorozat

Hauptmann Tamás
-hirdetés- -hirdetés-